Biljka pahuljastih cvetova koji uvek izgledaju sveže

Foto: Shutterstock

Biljka poznata pod nazivom goruća ljubav ili ageratum, je biljka čiji će nas miris oduševiti tokom celog leta. Ovo je jednogodišnje cveće poreklom iz Centralne Amerike sa listovima u obliku srca i malim, naizgled pahuljastim cvetovima, obično plavičaste boje.

U zavisnosti od sorte, može narasti između 15 i 35 cm. Latinski naziv roda ageratum potiče od grčke reči ageraton, što znači „onaj koji ne stari“. Ovo ime se povezuje sa ovom biljkom zbog cveta koji cveta od ranog proleća do prvih jesenjih mrazeva i u svakom trenutku izgledaju kao da su se tek otvorili, piše zadovoljna.hr.

Voli sunčana mesta, pa će uspeti ako ga postavimo na balkone na južnoj strani ili u vrtove gde će se okupati na suncu. Takođe će privući veliki broj insekata, posebno pčela, koje će sakupljati polen i nektar jer je to medonosna biljka.

Ova biljka najbolje će izgledati na cvetnim krevetima, kao ivica staze ili u teglama na balkonu.

Niže sorte pogodne su za popunjavanje praznog prostora između višegodišnjih biljaka, a kako bi njihova jedinstvena boja cveća bila još izraženija, preporučuje se da se uz njih posadi belo ili žuto cveće.

KAKO PRAVILNO UZGOJITI AGERATUM?

Dobra vest je da nije zahtevna biljka i oprostiće nam čak i ako ponekad zaboravimo da je zalijemo. Međutim, za vreme najvećih letnjih vrućina potrebno mu je obezbediti dovoljno vode kako bi nas svojim plavičastim cvetovima razveselilo do prvih mrazeva.

Naravno, suvo cveće takođe treba ukloniti kako bi se omogućilo nicanje novog.

Ako primetite da su i drugi oduševljeni ovim cvećem, možete ih razveseliti sakupljanjem semenki sa osušenih delova cveća. Mogu se sejati u rano proleće, pa će do leta mirisati ceo balkon ili bašta.