Psihološki trik da izabereš boju kuhinje prema ritmu svog života

Foto: Shutterstock

Ideje za renoviranje!

Koje priče bi vaša kuhinja mogla da ispriča? Da li je to mesto gde redovno gostite porodicu i prijatelje? Ili provodite mirnu noć u kuvanju finog obroka za svog partnera? Možda je to haotičan prostor gde se svi okupljaju da kuvaju, rade školske zadatke ili se samo druže?

U zavisnosti od vašeg stila života, psihologija boja može da vam pomogne u izboru nijanse kuhinje koja će savršeno odgovarati vašim navikama i temperamentu, piše Home&Gardens.

Najbolja boja kuhinje za zauzete ljude

Zelena ili plava, posebno ako je prostor mali. Zelene kuhinje su bezbedan izbor jer ne samo da su umirujuće i odmarajuće – što je važno ako ste pod stresom tokom kuvanja – već mogu učiniti i da mala kuhinja izgleda veće.

Pored toga, Helen O’Kif, psihološkinja za boje, kaže da je zelena „optimistična boja koja funkcioniše u svakoj prostoriji u kući“.

Najbolja boja za porodične kuhinje

Zelena i plava (opet).

„Nije samo vaš izbor boje ono što će uticati na atmosferu koju kreirate u svojoj kuhinji, već će uticati i ton boje“, kaže Rut Motershed, psihološkinja boja.

„Svetla i smela zelena će stvoriti živahan i energičan osećaj, dok će prigušeni i nežniji ton stvoriti umirujuće okruženje“, dodaje.

Najbolja boja za ljude koji često imaju goste

Tamne neutralne ili svetle primarne boje.

„Ako vaš stil života često uključuje organizovanje mnogo večera i druženja, želite da stvorite prostor intimnosti i glamura“, kaže Lizi Bisli, dizajerka.

Tamne nijanse poput crne i ugljen sive su boje koje će vam omogućiti da kreirate takvu „dramu“. Ova paleta tamnih boja u prostoriji izaziva osećaj sofisticiranosti i elegancije. Iz praktične perspektive, tamna kuhinja takođe služi kao platno koje možete „podići“ različitim dodacima i dekorima.

Najbolja boja kuhinje za ljude koji su stalno kući

Zemljana roze nijansa je idealna.

Kako sve više ljudi nastoji da im kuća izgleda udobno, a ne elegantno, ova boja je postala popularnija u kuhinjama. Zemljaste ružičaste boje daju neočekivani izgled kuhinjama i prelepo izgledaju na ormarima.

Međutim, kao alternativu, odlučite se za dublju ružičastu ili crvenu nijansu, predlaže Rut Motershed. Ako želite miran ambijent, razmislite o kombinaciji tamnocrvene i umirujuće zelene koja će stvoriti prirodni enterijer. Kombinujte te boje sa detaljima od cigle, ratana i prirodnog drveta za topao osećaj.

***

BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram