Nešto potpuno drugačije: Zavirite u unutrašnjost najlepšeg stana u grčkom stilu

Foto: Instagram printscreen / sarahlyon9

Klasika s daškom Mediterana.

Sara Lajon je dizajnerka enterijera koja živi u Njujorku, a svoj dom je uredila u grčkom stilu.

Njen stan na Menhetnu je savršena inspiracija kako mediteranski uticaj može oplemeniti život u gradu.

Kada pomislimo na Grčku, dve boje koje odmah padaju na pamet su plava i bela. Različite nijanse kobalt plave i bele su glavna karakteristika grčke kulture. Ipak, upečatljiva plava može biti previše teška za uklapanje u stan, pa je Sara koristila prirodnu paletu boja i materijala.

*

Tradicionalno, grčki dizajn enterijera ima mnogo oblih predmeta i lukova.

Geometrijski oblici u dekoru Sarinog doma zaslužni su što njen stan izgleda elegantno, ali ne previše uštogljeno. Tu su naravno i predmeti inspirisani grčkim statuama.

*

Još jedan bitan deo grčke estetike je drvo. Drvo je prirodni materijal koji se najbolje ističe prostoru ispunjenom svetlim nijansama, što vidimo u Sarinom stanu.

*

Ono što dopunjuje drvene aspekte grčkih domova su teksturirani ili čak tkani materijali. Neka vaze za cveće budu pletene ili glinene, a odličan materijal je i terakota.

*

Kada su u pitanju tkanine, izaberite one koje su lagane, prozirne i neutralnih boja jer se najbolje uklapaju grčki dizajn.

Ne zaboravite umetnost – u kojoj Grci uživaju i koja unosi dušu svakom prostoru. To je veoma vidljivo u dekoru Sarinog stana – a ne mora da bude skupo. Osim slikarskih platna, mogu da posluže i posteri sa modernim dizajnom koji ima neke klasične motive iz istorije antičke Grčke.

Sarin stan je sjajna inspiracija za grčki stil uređenja, pa ako želite da ga unesete u vaš dom, razmišljajte da prostor treba da bude prozračan, stopljen s prirodom i u mirnim tonovima – baš kao na najlepšem mediteranskom ostrvu.

***

BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram