Kako je oronula kuća na Bežaniji postala mediteranski raj

Foto: Srđan Mijajlovic

Zapuštena "Vojvođanka" pretvorena je u mediteransku oazu, sa dvorištem koje je idealno za uživanje.

Dizajnerka enterijera Ana Vujanović uspela je da u potpunosti rekonstruiše oronulu, zapuštenu i mračnu kuću na Bežanijskoj kosi.

Krajnji rezultat je svetla i vedra porodična oaza, sa dvorištem koje je oživelo i ozelenelo, a u kom bismo rado pili kafu svakog jutra. Takođe, primetan je mediteranski šmek i u enterijeru i u eksterijeru, zbog kojeg ovaj dom miriše na more.

Za Zadovoljna.rs Ana je ispričala kako je stara kuća dobila moderan dizajn i intimni kutak za uživanje.

Foto: Srđan Mijajlovic

Kuća ima tri etaže, a sagrađenja je 1986. godine. Ana Vujanović je izvela detaljnu rekonstrukciju zdanja, od podruma do krova.

„Trebalo je da se uradi zamena krova i krovne konstrukcije, a podrum je bio prepun vlage, pa je i to trebalo sanirati. Ono što je karakteristično za taj tip kuće je da na tu kvadraturu dolazi jako puno hodnika, jako je loš raspored prostorija. Tako da je bilo dosta rušenja pregradnih zidova i otvaranja prostora. Promena rasporeda prostorija je bila neophodna da bi se dobio malo moderniji stil“, objašnjava za naš portal.

Foto: Srđan Mijajlovic

Svi otvori – prozori i ulazna vrata – imali su neku estetiku devedesetih, a kuća je bila jako mračna jer je bilo jako malo prozora, kaže dizajnerka.

„Tako da sam dodala dosta novih prozora i vrata. Samim tim sam dobila karakter mediteranske kuće“, priča nam.

Foto: Srđan Mijajlovic

Što se tiče stila uređenja enterijera, Ana je želela spoj Amerike i Italije.

Trem kuće dosta podseća na ono što vidimo u američkim filmovima.

Foto: Srđan Mijajlovic

A kada zavirite unutra, preplaviće vas romantika, ušuškanost i toplina.

„Htela sam da postignem romantičan stil, opuštenost kada se uđe u kuću – jer ne moraju sve da budu uštogljene. To sam uspela žaluzinama, drvetom, zavesama. Zavese sam našla u Emmezeti, nisu bile skupe, a učinile su mi se zanimljivim“, priča Ana.

Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic

Srce svakog doma je kuhinja – a u ovoj kući je bila presudna, jer je upravo ta prostorija osvojila Anine klijente koji su ovaj dom na Bežaniji kupili.

Urađena je od punog drveta, a Ana je dodala i više prozora, uključujući i jedan niski koji ima poseban šarm, jer pored ima i klupicu.

Ističe se i moderno kuhinjsko ostrvo, koje je podelilo prostor na celine.

Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic

Diazjnerka je na poseban način pristupila osmišljavanju kupatila, koje je takođe jako neobično.

„Pošto danas sve više vremena provodimo u kupatilu, ja sam ga značajno proširila u odnosu na prvobitno stanje. Htela sam da mu dam karakter sobe. Živela sam u Bukureštu, pa sam odande uvezla kadu. Sad ima da se kupi i u Srbiji, ali je bespotrebno skupa – nije toliko preko“, otkriva Ana.

Foto: Srđan Mijajlovic

Zanimljivo je i da je upečatljivu zavesu s volanima sašila njena mama.

Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic

Ali, prava zvezda ove bežanijske kuće je eksterijer, koji je Ani bio najveći izazov, ali i najveće zadovoljstvo, jer je sama odrasla u dvorištu.

„Zatekla sam beton i pločice, to je bilo tužno. Većina kuća na Bežanijskoj kosi ima jako mala dvorišta, a ljudi žele da stave garniture, pa ih popločaju. Ja sam zato podigla jedan deo za sedenje da bude terasa, a ostatak sam želela da ozelenim. Pažljivo sam napravila izbor zimzelenih biljaka. Nisam mogla da odolim da ne stavim i visteriju, koja mi je jedna od omiljenih puzavica“, opisuje nam.

Foto: Srđan Mijajlovic
Foto: Srđan Mijajlovic

Anin cilj je bio da da usred civilizacije napravi kutak koji je stvarno prijatan za opuštanje i uživanje.

„Baštenski nameštaj je isto teško naći kod nas, pošto je to plasika koja veoma nalikuje drvetu. Dovukla sam ga iz Bukurešta i Dubaija“, kaže.

Foto: Srđan Mijajlovic

Njen savet za prelepo dvorište je jednostavan – što više zelenila.

„A pločice, koje morate da ubacite jer ne može garnitura na travu, neka budu šarenije. Ja volim taj lisabonski fazon, šarene pločice koje će da se uklope u eksterijer. A može tekstura drveta. U suštini, sve što su prirodni materijali – kamen, drvo, zelenilo– s tim nema greške“, zaključuje Ana Vujanović.

Foto: Srđan Mijajlovic

***

Bonus video: Manastir Meteori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram