Ivona je iz malog stana pobegla na selo – kuća u kojoj tamo živi je kao iz sna

Foto: Privatna arhiva

Spoj rustikalnog i modernog.

Ivona Štimac je na jednom usamljenom brdašcetu, u malom selu na 45km od Zagreba, zasnovala topli, ušuškani dom za svoju porodicu. Sa suprugom je posle 15 godina u gradu i života u malom stanu donela odluku da ode na selo.

Pre osam godina kupili su kuću koju su uredili za samo mesec dana. Izgrađena je pre 25 godina i ima 124 metra kvadratna. Od tada, Ivona i njena deca uživaju u pravoj seoskoj idili – a njihov enterijer odražava harmoničan sklad između modernog života i prirode.

Ivoninu kuću krasi „open space“ prostor, tako da su dnevna soba, trepezarija i kuhinja spojeni, a takođe ima i dve spavaće sobe.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Puno vremena provodimo napolju, često idemo u šumu, to je naš životni stil, pa nam je prirodno došlo da kuća bude u rustikalnom, opuštenom stilu. Nema dizajnerskih komada, skupocenih stvari, dosta nameštaja je restaurirano. Volim kombinaciju modernog i starog“, govori ona za Zadovoljna.rs.

Prostor je opremila nameštajem iz radnji kao što je Ikea, ali ga krase i antikvarni komadi kojima je udahnut novi život. Neke je nasledila od roditelja, druge pronašla na otpadu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Sve te stari imaju dušu i priču, samo treba malo truda da se to obnovi – ali posle imaš jedan autentičan komad nameštaja“, kaže Ivona.

U njenom dnevnom boravku ističu se bele fotelje koje su 1970. godine dopremljene iz Nemačke u Hrvatsku.

Foto: Privatna arhiva

„Pitaj Boga koliko su stare. To je moj tetak hteo da baci u otpad, a ja sam rekla da ne dolazi u obzir. S tim smo se stvarno mučili, teško je šmirglati zbog svih zavoja i linija, ali smo se potrudili. Ali sad imamo zanimljiv komad nameštaja koji nema baš svako“, priča nam Ivona.

Ipak, ona uvek pazi da ne pretera sa retro dekoracijom i nameštajem.

„Volim da imam i nekih modernijih komada, da sve dođe u balans, jer sa previše antikviteta sve ode u shabby stil“, kaže nam.

Foto: Privatna arhiva

U kući joj je omiljeni kutak kuhinja, koja je stara, ali preuređena – Ivona je obojila frontove i zamenila radnu površinu. Gornje elemente je skinula i stavila samo otvorene policije. Međutim, iako izgledaju efektno, otvorene police donose i malo muke.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Sad kad bih kretala ispočetka, imala bih više zatvorenog nameštaja – jer je prašina Sizifov posao. Možda bih bila pametnija što se tiče tih dekoracija, jer sam uvek išla obrnutim smerom: žrtvovaću praktičnost da bi mi nešto godilo vizuelno. Ali, uvek bi trebalo dati prednost praktičnosti“, naučila je Ivona.

Foto: Privatna arhiva

U kući je i svojoj deci napravila komforan kutak, a za dečiju sobu odabrala je dve boje, belu i sivu.

„Kad god imamo neki kontrast, to jako dobro izgleda. Zidovi su tamni, a nameštaj beo, pa se lepo ističe“, kaže Ivona.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svoj dom najčeće dekoriše biljakama, cvećem i granama iz šume, koji se menjaju iz sezone u sezonu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Za sve koji se tek upuštaju u uređenje prostora, ima koristan savet.

„Treba birati komade koji se mogu uklopiti u bilo koji stil. Ne treba robovati trendovima – kupiš nešto veliko, potrošiš novac, a posle šest meseci ti se ne sviđa. Na kraju krajeva, svi enterijeri koji odišu autentičnošću, nisu po poslednjoj modi, već imaju nešto svoje“, smatra Ivona.

Foto: Privatna arhiva

Zbog preseljenja na selo nije zažalila, iako život nije uvek tako idiličan.

„Sada se moje dete igra u dvorištu, a ja u to vreme mogu da kuvam ili nešto radim oko kuće. Međutim, imamo puno posla. Dok smo bili u Zagrebu smo roštiljali svakog vikenda, sad jednom godišnje. Imamo veliku okućnicu, voćnjak, sami gajimo svoju baštu – a oboje radimo puno radno vreme, uz dvoje male dece. Ali mi je draže da s decom kopam po zemlji I sadim biljčice, da se ne boje zemlje, da im to nije gadno, da mogu da pojedu paradajz iz svoje bašte – a ne da blenu u telefon ili pred televizorom“, zaključuje Ivona Štimac.

Foto: Privatna arhiva

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram