Kako je naša kuća stara 90 godina postala kao iz magazina

Foto:Irmela Kadić

U gradu "bosanskih piramida", Visokom, nalazi se svetla i pažljivo uređena kuća Irmele Kadić. Sa svojim suprugom gradi svoj dom već 16 godina, a većinu nameštaja su napravili sami - dok su neke komade pronašli na buvljaku po sjajnim cenama.

Irmelina kuća je izgrađena 1933. godine i ima 80 m2.

„To je porodična kuća mog muža koju smo mi renovirali kada smo se venčali“, otkriva za Zadovoljna.rs.

U kući dominira bela boja, uz pastelne tonove, detalje od drveta, kao i mnoštvo biljaka. Prostorije izgledaju svetlo, stiče se utisak otvorenosti i prostranosti.

Foto:Irmela Kadić

Zanimljivo je da je većinu nameštaja u kući napravio Irmelin suprug.

„Kada smo je renovirali pre 16 godina on je iz hobija nama napravio prve komade nameštaja i onda se to pomalo pretvorilo u pravi posao kojim se danas bavi. Nama je sreća što sve volimo da radimo sami i u našoj kući smo doslovno sve sami napravili, čak i kamin. Ulaganja je bilo mnogo jer kad renovirate nešto staro sto godina, onda potrošite više nego da pravite iznova iako na početku ne izgleda tako“, objašnjava.

Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić

Istaknuti detalj u srcu njihovog doma je svakako kamin, koji je veoma neobičan i moderan – a takođe su ga sami napravili pre 13 godina.

„Takvi kamini su tada bili jako skupi, a muž je dobio ideju da od peći za centralno grejanje napravi ložište za kamin. Taj proces je trajao nekoliko meseci. To je jedan projekat na koji sam stvarno ponosna jer osim što je dekorativan, tim kaminom grejemo celu kuću“, kaže Irmela.

Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić

Međutim, nije sve u kući bilo kompleksno napraviti. Irmela je neke divne komade nameštaja pronašla na buvljaku i restaurirala.

„Ja sam veliki ljubitelj starina i antikviteta i na buvljacima nalazim najbolje dekoracije za stvarno mali novac. Volim imati nešto što nije uobičajeno i što nema svaka treća kuća, a buvljak je pravo mesto za to. Redovno pratim i stranice za kupoprodaju, pa smo tako trpezarijski sto i stolice kupili za 130 evra. Bile su u groznom stanju, ali smo to ponovo sredili, obojili i dobili nešto lepo i unikatno“, otkrila nam je.

Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić

Irmela se u osmišljavanju enterijera nije vodila trendovima niti nekim posebnim stilom uređivanja, već svojim instiktom.

„Odavno sam prestala razmišljati šta se s čime slaže jer sam se uverila da se sve može lepo uklopiti i da sve ide kad prostoru daš svoju energiju“, kaže.

Foto:Irmela Kadić

Biljke su njena velika ljubav i vremenom je naučila koliko mogu da transformišu prostor.

„Na Instagramu me žene najviše pitaju za savet oko održavanja orhideja. Ja sam malo sa svojima eksperimentisala i sve ih držim u vodenoj kulturi koja se pokazala kao super način. Smatram da biljke daju život prostoru i ja svoj dom ne bih mogla zamisliti bez zelenila“, kaže Irmela.

Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić

Najzad, Irmelin omiljeni kutak u domu svakako je terasa – koju su nadogradili ovog proleća. Namešaj je napravila od paleta, uz pomoć sina koji ima sedam godina. Kaže da su uspeli sve da sklope za pola sata, a onda je stvorila i bašticu.

„Kako živimo u centru grada, ja sam želela da na balkonu napravim mini vrt i posadila sam paradajz, krastavce, jagode, začinsko bilje i naravno, puno cveća. Nema nam ništa draže nego kad uberemo nešto što smo mi sami posadili“, objašnjava.

Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić
Foto:Irmela Kadić

Najzad, kada je reč u uređenju doma, Irmela smatra da je najvažnije biti svoj.

„Uredite svoj prostor onako kako vi volite i želite. Danas na internetu ima milion ideja kako nešto urediti. Istražujte i prikupljajte ideje, a onda od svega toga iskombinujte nešto samo vaše“, njen je savet.

***

Bonus video: Kružne zgrade u Moskvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram