Pet kreativnih načina kako da uklopite vintage komade u svoj dom

Foto: Promo

Vrhunski dizajnirane kuće i stanovi uvek imaju jednu zajedničku stvar - savršen spoj modernog dizajna sa vintage komadima nameštaja. Ovakav pristup daje jedinstven kontrast svakoj prostoriji, uz varijacije materijala, oblika i stilova. Kako napraviti pravi balans? Prvo - zadržite ključne delove, oslobodite se onih starijih koji vam samo opterećuju prostor.

Kako biste odabrali najbolje moguće komade za svoj dom, izdvojili smo nekoliko saveta koje bi trebalo uzeti u obzir.

Nađite zajednički detalj

Stare i nove komade nameštaja povežite zajedničkom šemom boja, ponovljenim dezenom, sličnim materijalom. U idealnom slučaju, starinski i moderni komadi treba da budu ujedinjeni bar jednim zajedničkim atributom.

Veće antikvitete stavite u manje prostorije

Veliki pisaći sto od masivnog drveta ili plišana sofa koja asocira na srednji vek mogu učiniti da mala dnevna soba izgleda mnogo veće. Igrajte se sa vintage proporcijama da biste uneli osećaj grandioznosti u mali, savremen prostor. Jedna od ideja je – manji vintage kuhinjski se može sjajno uklopiti sa stolicom modernog dizajna.

Pravilo 80/20

Kada miksujete moderan i starinski nameštaj, pravilo 80/20 je jednostavna, ali efikasna pomoć. Osim ako niste strastveni kolekcionar antikviteta, u većini slučajeva će većina komada u domu biti savremena. Preostalih 20 odsto vintage akcenata ne moraju biti veliki komadi nameštaja. To mogu biti i sitni detalji kao što su knjige u kožnom povezu, uokvirene vintage mape ili upečatljiv dedin sat.

Igrajte se osvetljenjem i refleksijom

Rasvetna tela su jedan od najjednostavnijih načina za kombinovanje starog sa novim. Ako niste sigurni kako da kombinujete vintage i moderan nameštaj, razmislite o tome da se usredsredite na beskrajne mogućnosti koje nudi kitnjasti stakleni luster u stilu Art Nouveau u moderno opremljenom prostoru. Dodatna ideja – glomazno, kitnjasto, pozlaćeno ogledalo kao s dvora akcentuje prostor, ali i lepo reflektuje svetlost.

Ne bežite od neočekivanih kombinacija boja

Mešanje modernih i vintage stilova nameštaja je svo u kontrastima. Baš zato se ne plašite da budete smeli sa svojom paletom boja. Iako je i dalje najbolje da se držite definisane šeme boja u svom dekoru, možete odabrati dve živopisne nijanse koje pretenduju da dominiraju, poput džungla zelene i plave. Alternativno, odlučite se za jednu dominantnu nijansu da biste naneli više tonova.

U potrazi za dobrim vintage komadom nameštaja, verovatno vam najpre padne na pamet neko ko je taj nameštaj koristio, i više ga ne želi, ali ne znate gde tu osobu možete naći. Mi smo naišli na jednu sjajnu priliku.

IKEA Srbija u cilju podizanja svesti o važnosti održive kupovine osnažuje kupce da donesu svoj korišćeni nameštaj koji će biti izložen na odeljenju Cirkularni kutak. Eto prilike da tamo pronađete sjajne komade nameštaja po nižoj ceni, ali ujedno i da učinite nešto dobro za svoj novčanik i za planetu Zemlju. Kako? Proizvodi na ovom odeljenju se trenutno prikupljaju u okviru Green Friday akcije kojom kompanija IKEA daje novi život proizvodima koji dobijaju novog vlasnika.

Ukoliko ste već u procesu reorganizaije, moguće je da ste naišli na određene komade koji više nemaju mestu u vašem domu, još ako su to IKEA komadi – ovo je dvostruka prilika za vas. Proverite koji proizvodi su adekvatni za povrat, a zatim uradite online procenu nameštaja. Povrat starog nameštaja u robnoj kući IKEA Beograd je moguć tokom cele godine, ali samo u periodu od 10. do 28. novembra traje akcija kojom članovi IKEA Family kluba, ili oni koji to mogu lako postati, imaju priliku da zarade 50 odsto više u odnosu na procenjenu vrednost nameštaja.

Ovakve akcije definitivno ne treba da izađu iz mode, baš kao ni vintage komadi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram