Par praktičnih saveta kako pravilno gajiti bonsai drvo

Bonsai
Bonsai, Foto: Kira Yan / Alamy / Alamy / Profimedia

U drvo bonsai jako se lako zaljubiti. Ali, osim što izgleda divno, malo i slatko – valjalo bi da znate kako pravilno da ga negujete. Donosimo par saveta uz koje će rukovanje s ovom vrstom drveća biti lakše.

Šta je bonsai?

Bonsai su malena drvca koja rastu u saksiji, a potiču iz Kine i Japana i njihove drevne umetnosti. Tada se bonsai nazivao penjing što bi značilo umetnost oblikovanja minijaturnih stabala i biljaka, prenosi Ljepota&Zdravlje.

Njihova specifičnost je upravo u tome što su malena, to jest ostaju minijaturna pa i te kako treba znati kako s njima rukovati i oblikovati ih. Ako ste se odlučili za ovu vrstu drveća, svakako ga kupite u specijalizovanim prodavnicama i rasadnicima kako bi vam i oni mogli preporučiti šta je najbolje, gde ga držati i kako brinuti o njemu.

Kako uzgajati bonsai?

Biljku je važno držati na uzvišenom mestu, ali i na mestu koje ima dosta sunčeve svetlosti, ali opet ne direktne. Uz to, ne odgovara im hladan povetarac ili promaja, kao ni izravna toplota iz radijatora koji su često postavljeni ispod prozora. Tokom zime najidealnije mjesto je južna strana i temperature ne niže od 15 stupnjeva. Imajte na umu da mnoge bonsai biljke, poput bora, smreke i jele neće uspevati u zatvorenom prostoru jer su isključivo za vanjski prostor.

Zalivanje je ključno. A to znači: važno je da se zemlja nikada ne osuši u potpunosti, ali i da nikada ne smete previše zalivati. Tokom zime potrebno je ređe zalivanje, jer upravo suprotno, to jest prekomerno zalivanje je jedno od najčešćih ubica ovog drvca. Voda neka uvek bude mlaka, a bonsai voli puno vlage pa slobodno posegnite i za metodom prskanja lišća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Les (@les_bonsai)

Ako primetite da lišće žuti ili postaje crno na vrhovima, moguće je da korenje ima previše vode. Tada pustite da biljka potpuno osuši, a ako i dalje dolazi do istog problema pokušajte ga presaditi.

Obratite pažnju na to da je bonsai potrebno presaditi svake tri godine, zavisno od biljke, te da bi se on morao nalaziti u tegli s drenažnim rupama. Ako se želite odvažiti i opustiti u avanturu obrezivanja, svakako se prvo informišite putem interneta ili Youtube kanala. Preporučuje se prihranjivanje veštačkim đubrivom, ali pritom svakako pripazite na količinu koju koristite.

***

Bonus video: Šarganska osmica – remek delo u vrletima Mokre Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram