O čemu je važno povesti računa pri odabiru spoljne rasvete

Dom i dizajn 29. jul 202210:27 > 10:36
Foto: Wieslaw Jarek / Panthermedia / Profimedia

Dodatkom spoljne rasvete u baštu ili na terasu ovi prostori dobijaju mnogo na svojoj estetici, ali, pored toga, i na funkcionalnosti i bezbednosnom aspektu. Međutim, njena postavka ne treba da bude nasumična.

Organizacija prostora

Da bi efekat spoljne rasvete u našem dvorištu bio potpun, pre svega važno je dobro sagledati prostor, poziciju kuće, pomoćnih prostorija, stazica i uopšte sagledati kakva je konfiguracija terena, te spram nje, ali i tehničkih mogućnosti, osmisliti način osvetljenja. Spoljna rasveta treba da doprinese funkcionalnosti samog prostora, te je ona nužna u prostorima gde je uobičajeno sedenje, na primer gde su letnjikovci, terase ili nadstrešnice, potom pokraj staza i posebno pri ulazima u kuću, garažu ili kapiju. Dakle, nije nužno svaki kutak opskrbiti veštačkim svetlom, ali je važno da ono bude planski raspoređeno.

Način osvetljavanja i nijansa svetla

Spram mesta na kojem će stajati svetiljka zavisi da li će svetlo biti kontinuirano ili će se uključivati na senzor. To, dakle, znači da će ono namenjeno za terasu biti uključeno koliko želimo, dok je, na primer, kraj kapije podesnije svetlo koje će se uključiti ukoliko mu se neko približi. Senzorna svetla pretežno se upotrebljavaju na prometnim mestima i kao takva ne troše mnogo energije, a igraju veliku zaštitnu ulogu, posebno ako su ukombinovana sa video-nadzorom.

Foto: Ievgeniia Pidgorna / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored načina rada, spoljna rasveta odlikuje se i drugačijom nijansom svetla koje svetiljke odašilju, te može biti beličastih ili žućkastih tonova, ali i drugih nijansi, a sijalice mogu biti i LED i obične. Kod svetla gde je primarni estetski aspekt, danas postoje osvetljenja kojima se upravlja preko blututa i koja su odlikovana mnogobrojnim nijansama.

Izbor svetiljki

Vrlo važan deo spoljne rasvete jesu upravo svetiljke. Ako je svetlo uz kuću, vrlo su podesne plafonjerke, odnosno lampe koje idu na plafon ili zid, potom spoljni lusteri, raznorazne visilice ili fenjeri. Ukoliko se osvetljenje nalazi na zemlji, ivičnjaku ili travnjaku, takođe postoje mnogobrojne opcije: može biti u ravni sa zemljom, kao niski, srednji ili visoki fenjer, odnosno kandelaber, svetiljke mogu nalikovati na baklje ili biti vrlo visoke.

Uglavnom izrađene u crnoj i sivoj boji, u kombinaciji sa belom, napravljene su od vrlo čvrstih materijala, otpornih na različite atmosferske uticaje.

Foto: azat jandurdyyev / Panthermedia / Profimedia

Ipak, svojim stilom mogu biti vrlo atraktivne i moderne ili pak u tradicionalnijem ruhu. Njihov izbor svakako treba uskladiti sa prostorom i njegovom namenom, ličnim ukusom i uopšte stilom eksterijera. Tako su, primera radi, niske svetiljke pogodne za prostor oko bazena, visilice za terase, a reflektori za osvetljavanje nekog dela dvorišta.

Delovi koje treba istaći

Najbitnije je da spoljnom rasvetom budu pokriveni ključni delovi dvorišta, odnosno prostor na kojem se boravi i kojim se cirkuliše. Međutim, ukoliko želimo da to osvetljenje dobije posebnu estetsku notu, i taj aspekat treba pažljivo razmotriti.

Uobičajeno se tako osvetljavaju na fasadama prostor oko prozora, na ulazu prezime i kućni broj, potom fontane i delovi dvorišta sa cvećem ili neobičnim žbunjem ili drvećem.

Na kraju, spoljnom rasvetom – kakav god tip da odaberemo, osvežićemo naše dvorište, učiniti ga udobnijim, lepšim i bezbednijim mestom u kojem ćemo s radošću provoditi večernje trenutke.

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram