Najgori trendovi u uređenju doma iz 90-ih koji ne treba nikada da se vrate

Foto: Profimedia

Perlice i zvezdice, vidimo se u nekom drugom životu.

Iako su devedesete imale dosta uticaja na pop kulturu, moramo priznati da se dizajnerski trendovi tog vremena i nisu baš proslavili. Od zavesa sa perlama do cvetnih printova, enterijeri domova su bili daleko od dobre estetike.

Vodimo vas u nostalgično putovanje dizajnerskih trendova iz 90-ih. Koliko god da smo tada voleli ove stvari, nadamo se da će ostati tačno tamo gde bi trebalo da budu – u prošlosti.

Zvezdice koje sijaju u mraku

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Ako niste imali ove lepljive zvezdice zalepljene za plafon vaše spavaće sobe, kao da niste bili dete koje je živelo poslednjoj deceniji prošlog veka. Ove nalepnice bile su jako dugo u trendu, ali sada sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su zaboravljene.

Možda su izgledale lepo kada se svetla ugase, ali nikako nisu bile privlačne kada se svetla upale, čak su izgledale prilično jeftino danju.

Stakleni blokovi

Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Stakleni blokovi su devedesetih bili praktično svuda, od luksuznih vila preko retro restorana do vaše srednje škole. Celokupan izgled tih blokova je oduvek bio jako zbunjujuć. Da li je zid? Ili je prozor? A možda su ipak dva u jedan?

Zidovi od stakla su nekako jezivi jer omogućavaju da kroz njih razaznamo nečiju figuru, ali ne možemo u potpunosti da vidimo sve i zbog toga im nije mesto u našem domu.

Lava lampe

Foto: Bernardo Ramonfaur / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako su lava lampe prvi put postale popularne 70-ih, vratile su se 90-ih. Kada je u pitanju uređenje našeg doma, nadamo se da su dani slave lava lampi iza nas.

Pored toliko moderne i kvalitetno dizajnirane rasvete, nema potrebe da vaše prostorije liče na sobu tinejdžera dizelaša.

50 nijansi bež

Foto: Perry Mastrovito / ImageSource / Profimedia

S jedne strane devedesete su bile krcate drečavim bojama, ali s druge imali smo i zaluđenike bež bojom. Neutralna paleta može izgledati sjajno, ali kad je baš sve bež – enterijer lako postaje dosadan.

Šta da radite kada zaista volite ovu boju? Ako zaista želite da se držite svoje bež palete boja, dodajte malo dramatičnosti u prostor nameštajem od različitih materijala i tekstura.

Kauč sa šarama

Foto: Sony Pictures / Everett / Profimedia

Nema ništa loše sa kaučem koji je inspirisanim Matisom, ali cvetni print na kauču u dnevnoj sobi jednostavno deluje zastarelo.

Još jedan od razloga zašto je kauč sa šarama najgori mogući izbor za vašu dnevnu sobu? Zato što će on u potpunosti diktirati sve drugo. Pre nego što odlučite da začinite svoj prostor nekim dobrim tepihom ili lampom, moraćete da se uverite da dobro idu uz vaš dvosed.

Zavese od perlica

Foto: Elizabeth Whiting & Associates / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez obzira da li ste želeli dodatni sloj privatnosti ili da pretvorite svoj podrum u mesto za druženje, zavesu sa perlama imala je makar jedna soba u stanu iz 90-ih.

Umesto da vam pruži privatnost, zavesa sa perlama čini vaš ulaz još komplikovanijim i ne, nije bolja opcija od starih klasičnih vrata. Jedan pogrešan potez i vaša zavesa sa perlama može se pretvoriti u potpunu katastrofu.

Tapete

Foto: Karl F. Schöfmann / imageBROKER / Profimedia

Slično kauču sa šarama, tapete često mogu da izgledaju previše zastarelo – posebno kada imaju neki cvetni print koji asocira na tapiseriju.

Pojedine tapete imaju moć da transformišu izgled sobe. Uvek je bolje odabrati sitne geometrijske printove, umesto bledih, cvetnih.

Kupatila sa tepihom

Foto: no, Credit line: – / Panthermedia / Profimedia

Zašto bi neko pomislio da je dobra ideja da se stavi tepih u kupatilo? To je jednostavno nehigijenski i izgleda grozno – kome je ovo uopšte palo na pamet, pa je postalo trend?!

***

Bonus video: Sadnja cveća u jesenjim i zimskim mesecima – ove biljke možete da sadite kada padnu temperature

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram