Modernistički stan u Dunavskoj izgleda kao prelepa scenografija za film

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Komadi nameštaja kakvi se ne viđaju često.

Promišljena geometrija su prve reči koje padaju na pamet kada uđete u prostor koji je dizajnirao arhitekta, art direktor i scenograf Marko Samardžić koji stoji iza beogradskog biroa studio25o2.

Novoprojektovani stan u Dunavskoj ulici na Dorćolu odlikuje upravo ta snažna geometrija, koja od amorfnih oblika i finih linija prelazi u krug, kvadrat i pravugaonik. Markov pristup je zasnovan na savremenom načinu stanovanja, koji ne osvaja, već nudi niz mogućnosti i prilagodljivosti, kako prostoru, tako i čoveku.

View this post on Instagram

A post shared by Anja Demic (@anja_demic)

Prostor čine dve celine. Prvi je prostrana dnevna zona koja sadrži kuhinjski blok, trpezariju i prostor za odmor ili rad, a drugi čini spavaći blok, koji nije projektovan na svakidašnji način, već svojom oblikovnošću podseća na set koji pripada elementima scenografije.

Sva rasveta u stanu pravljena je ručno. Zidne lampe su kružnog oblika, a svetlo je difuzno, te dodatno daje ambijentu stana. Materijalizacija i tekstura su uzete posebno u obzir, za ručno pravljeni komadni i koprusni nameštaj.

View this post on Instagram

A post shared by @studio25o2

Prirodni materijali, kao što su kamen, staklo i drvo, naglašeni su finim, kontrasnim detaljima u tamno-bordo i indigo-plavoj boji. Oni su tu da stvore ritmičnost i daju dinamiku prostoru, ali i da preseku standardizovane kuhinjske frontove na koje smo navikli.

View this post on Instagram

A post shared by @studio25o2

Kameni kuhinjski pult vizuelno “lebdi” na dva indigo pilona i preseca prostoriju u vidu stene koja je blago reflektujuća, te stvara efekat ogledala. Njegova namena nije samo kuvanje, već se čita i kao ognjište i kao platforma za okupljanje, druženje, rad…

Ostali komadi nameštaja (klub stolovi, velika mekana sofa, kao i tv komoda) su takođe ručno napravljeni, sa idejom da se rigidnost i pravilna geometrija kuhinje u ovom delu prostora razbije zaobljenim linijama koje daju finoću i mekanost dnevnoj zoni.

View this post on Instagram

A post shared by @studio25o2

Spavaća soba delimično aludira na neke od scenografija koje je Marko izveo ranije. Krevet nema klasično uzglavlje, već je centralno postavljen u odnosu na prostoriju, a njegova pozadina je tkanina koja ide u krug i nudi dva amibijenta: neon stvara atmosferu intimnosti i ušuškanost, a kada se zavesa povuče, prostor poziva na svetao doručak u krevetu.

View this post on Instagram

A post shared by @studio25o2

Iznad konstrukcije postavljena je kružna lampa u tamno zelenom tonu sa ubačenim neonom. Plakar je radjen od armiranog stakla, opet sa indigo plavim detaljima koji se kao motiv provlače kroz ceo prostor i dotatno je prosvetljen pa cela stvar podseća na svetlosnu instalaciju više nego samo na skladištenje garderobe, piše buro247.

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram