Dorćolski stan mladog bračnog para iz Rusije – spoj ruske dače i moderne bajke

Foto: Alex Linch / Shutterstock

Mladi bračni par iz Rusije se trajno naselio u Beogradu i na Dorćolu su kupili stan čiji dizajn su poverili srpskim arhitektama.

Studio za prostorni dizajn Spatial Objectives, koji su 2022. godine u Beogradu osnovali master inženjeri arhitekture Borislava Ivanković i Strahinja Petrović, predstavio se premijerno  projektom oblikovanja enterijera stana od 109 kvadrata u Kapetan Mišinoj ulici na beogradskom Donjem Dorćolu.

Borislava je dosad stekla relevantno iskustvo na srpskom i širem regionalnom tržištu, dok je Strahinja najveći deo svoje karijere proveo u Kini, a putem zajedničkog prijatelja im se ukazala jedinstvena prilika da upoznaju mladi bračni par iz Rusije koji je za sebe tražio novi stambeni prostor u okviru starog dela grada.

Kako je želja klijenata bila da trajno oforme život u Beogradu, zahtevi su podrazumevali dizajn prostora koji bi odavao utisak doma.

„Takođe, jedan od ključnih zahteva je bio da se u što kraćem roku usele u svoj stan“, rekli su za portal Gradnja.

Stambeni prostor se nalazi na Donjem Dorćolu, u kom je trenutno dominantno zastupljena izgradnja novih stambenih objekata, a projekat je podrazumevao adaptaciju i opremanje stana u okviru novogradnje.

U cilju ispunjenja zahteva klijenta, stan kao dom, inspiraciju za dizajn ovog prostora arhitekte su pronašle u specifičnostima kulture i arhitekture Rusije.

Najviše ih je, kažu, inspirisala tradicionalna ruska kuća, dača, gde je primena drveta, dekora i raznolikog kolorita njihova osnovna karakteristika.

„Ono kako smo mi videli prevođenje tradicionalnog u savremen ambijent življenja je primena drveta kao zidne obloge i upotreba različitih boja, tekstura i reljefa kroz dizajn ugradnog i odabir komadnog nameštaja“, rekao je duo iz Spatial Objectives za Gradnju.

Takođe, namera im je bila i da zadrže i dodatno naglase postojeće vrednosti prostora kao što su svetao ambijent, open-space dnevna zona i široka vizura ka starom delu grada.

Što se tiče rasporeda prostora, klijenti su zahtevali da se zadrži postojeća struktura stana, koja je i arhitektama bila jednako kvalitetna, te stoga nije bilo radova na nivou dodatnog pregrađivanja ili rušenja prostora.

U prostoru je dominantna primena svetlih boja i tonova u cilju, kako naglašavaju autori, zadržavanja ideje svetlog i otvorenog prostora.

„Pojedini akcenti u prostoru su dizajnirani kroz primenu različitih boja, tekstura, oblika kao i neuobičajenih kombinacija materijala, što prostor čini životnijim“, kažu iz studija.

Oni dodaju da je u stanu projektovana raznolika rasveta u cilju formiranja različitih ambijenata.

„Za prostor trpezarije smo odabrali visilicu koja svojim oblikom i veličinom naglašava prostor ručavanja, dok je odabir za dnevni boravak svetiljka sa više izvora svetla i koja svojim rasporedom prati raspored samog prostora“, objasnili su.

U noćnoj i radnoj zoni su odabrane plafonske visilice svedenog dizajna i svetlih boja, dok je osnovno osvetljenje u stanu plafonsko i ugradno.

Po mišljenju autora, najdominantniji detalj prostora je čitav segment stana, tj. dnevna zona, koja je kroz spoj različitih prirodnih materijala, tekstura i boja kao celina vizuelni akcenat ovog projekta.

Najveći izazov u procesu projektovanja je bilo dizajniranje prostora koji će reflektovati karakter njegovih budućih korisnika i u isto vreme odavati osećaj doma i pripadanja.

„Cilj nam je bio da sam prostor pomogne klijentima u tranziciji i prilagođavanju novom životnom okruženju i okolnostima“, kažu arhitekte.

Uz to, dodatan izazov u realizaciji projekta je bio formirati efikasan proces projektovanja i izvođenja kako bi se klijentima obezbedio prostor za život u najkraćem mogućem roku.

„Smatramo da smo uspeli da, između zahteva koje smo dobili za ovaj prostor, budžeta za opremanje, vremenskih okvira i naših arhitektonskih veština, stvorimo skladan odnos koji je rezultirao kvalitetnim projektom i zadovoljnim klijentima“,  navode Borislava Ivanković i Strahinja Petrović.

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram