Brutalno dobar enterijer stana na Vračaru nas ostavlja bez teksta

Vračar Foto: peterforsbergphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima i baštu od 100 kvadrata.

Apartman 47/1 se nalazi u prizemlju novoizgrađenog stambenog objekta na Vračaru.

„Projektom se, u okvirima napete urbanističke strukture predmetne lokacije, traga za netipičnom stambenom mikroatmosferom, koristeći se nemerljivim potencijalom pripadajućeg dvorišta“, rekao je za Gradnju arhitekta Miloš Milivojević, autor projekta enterijera.

Osvetljenje je gotovo u svim delovima apartmana rešeno korišćenjem indirektnih izvora svetlosti, kako bi se izbegle oštre senke, „prostor ispunio osećajem mekoće i postigla iluzija prostornosti na mestima gde je to bilo neophodno“.

Pažljiv odabir materijala i nameštaja, te njihovo uklapanje, ovom stanu daju snažnu autentičnost.

Beton i hrastov masiv

Enterijer je rešen jasnim i potpuno čistim arhitektonskim potezima. Beton kao osnovni konstruktivni materijal objekta je u svom izvornom obliku, sa svim nepravilnostima i gradilišnim oznakama sačuvan u stanu.

Betonski plafon se pruža u kontinuitetu, dok su pojedini betonski elementi zadržani kao snažni markeri u prostoru. Velike bele zidne površine kontriraju gruboj teksturi plafona.

S druge strane, pod i komadi nameštaja u hrastovom masivu, svojom toplinom i finom završnom obradom suprotstavljaju se betonu stvarajući osećaj ugodnosti i ravnoteže.

Konzolni trpezarijski sto

Kuhinja je kao dominantni komad nameštaja lišena svih suvišnih detalja. Naglašena je markantnom crnom bojom i u vidu kakvog svedenog eksponata, prostorno gledano postavljena na nivou ekcesa.

Nasuprot kuhinjskog bloka, u najosvetljenijem delu stana ka dvorištu, postavljen je trpezarijski sto, po želji klijenta centralno mesto okupljanja.

„Trpazarijski sto svojom neočekivanom konzolnom postavkom stvara prostornu napetost i zajedno sa kuhinjskim blokom predstavlja najizražajniji deo stana“, ističe arhitekta.

U čitavom stanu detalji su potpuno svedeni, uglavnom crni, a njihova oskudnost u kvantitetu naglašava njihovu oblikovnost i prisutnost u enterijeru.

Nekoliko komada brendiranog nameštaja enterijeru daje oštru crtu sofisticiranosti.

Bašta u centru grada

Dnevna zona, dominantni prostor predmetnog apartmana, je kliznim staklenim zidom u potpunosti povezana sa otvorenim prostorom orijentisanim ka unutrašnjosti bloka.

U dvorištu je formirana komforna zona sedenja na otvorenom natkrivena bioklimatskom pergolom i ušuškana zelenilom.

Iako je prvobitno pozicija stana u zgradi bila nepovoljna, arhitekta je veštim prostornim manevrima uspeo da ga pretvori u komotno mesto za život.

#related-news_0

***

Bonus video: Boemski salonac u kom je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram