U Japanu prave kuće od stiropora otporne na tajfun

kuće od stiropora
Foto: Richard Atrero de Guzman / AFLO / Profimedia

Kuće od stiropora možda nimalo ne zvuče kao dobra ideja ako pomislimo na vetar i nevreme, ali izgleda da su Japanci našli recept kako da od ovog materijala naprave kuće otporne na zemljotres, požar i tajfun.

Iako više podsećaju na domove junaka iz nekog crtanog filma, za kuće od stiropora već govore da su pravi hit budućnosti. Sudeći prema japanskoj kompaniji Dome House Co. koja ih proizvodi, one nemaju probleme karakteristične za kuće od drveta i metala i vrlo su otporne na zemljotrese, požare i tajfune.

A kako je to moguće?

Na imanju pod nazivom Aso Farm Land resort u Japanu već postoji 480 kućica napravljenih od sve popularnije ekstrudirane polistirenske pene debljine 175 mm. Izgledaju kao iz nekog filma, ali zapravo su vrlo stvarne.

Iako su mnoge oduševile čim su ih videli, pitaju se neki kako je živeti u njima. Ispostavlja se da je stiropor korišćen za ove kućice znatno gušći i izdržljiviji od običnog, što daje odličnu izolaciju, a to znatno smanjuje troškove i grejanja zimi i rashlađivanja leti.

Na sve to, svaki model ovih kućica teži tek 80 kg, te se može prenositi lako i brzo gde poželite, pišu na sajtu earthlymission.com.

A kako je onda takva kuća otprona na tajfun ili zemljotres?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mowichiro2020 (@mowichiro.shimiju)

Izgleda da je ključ u tome što su kućice u obliku kupole i što nemaju klasične grede, pa stručnjaci smatraju da su zbog toga otporne na potrese i da su zahvaljujući tome preživele čak i veliki razoran zemljotres u gradu Kumamoto 2016. godine jačine sedam stepeni po Rihteru, pišu na sajtu wonderfulengeneering.com. Tek nakon toga se za njih i pročulo u svetu, mada ih japanska firma pravi već godinama unazad.

Pritom, za ove kućice proizvođač kaže da su idealne za buduće moderno doba i zbog cene – koštaju oko 30.000 dolara, s tim što se dodatno plaćaju transport, montaža, opremanje enterijera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE