Kako je bez struje sagrađena šumska kućica u Karađorđevu

kuća karađorđevo
Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

Kuće u prirodi postale su veoma popularne od izbijanja pandemije jer su ljudi dobili potrebu da izađu iz gradova i da što duže vremena provedu u prirodi. Srećnik je bio onaj koji je u vreme zaključavanja mogao da boravi u ovoj maloj šumskoj kući u Karađorđevu, čiji projekat potpisuje arhitekta Slobodan Ćirić.

Specifičnost ovog objekta leži u njenoj jednostavnoj formi, materijalima i načinu izrade. Želja klijenta je bila da se na nasipu na deset metara od Dunava napravi montažni objekat koji bi služio za odmor sa porodicom i prijateljima a prevashodno za pecanje. Bilo je potrebno napraviti dovoljno atraktivan objekat, a sa druge strane ekonomski isplativ. Na površini od 6x4m trebalo je da se smesti dnevna zona sa kuhinjom i trpezarijom i deo za spavanje, pišu na sajtu Gradnja.rs.

kuća karađorđevo
Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

“Sve je to trebalo da se napravi bez struje, samo uz pomoć agregata”, priseća se arhitekta Slobodan Ćirić i dodaje da je u tom delu šume dozvoljeno napraviti čeku za profesionalne pecaroše, pa iz tih razloga struja i voda nisu prisutne.

Pročitajte još:

Odgovor na sve ove zahteve je bio takav da se temelji pojave u vidu šipova na devet pozicija, dok su debla zakopana duboko u zemlju zaliveni strukturalnim malterom. Čelična konstrukcija od cevi 3×3, koja je kostur kućiće, završena je prethodno u radionici i naknadno doneta na mesto postavljanja, odnosno na šipove.

kuća karađorđevo
Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

Strukturu zidova čine čamova građa, kamena vuna, gips-kartonske ploče i završni malter. Stakleni portali su urađeni aluminijuma u crnoj boji.

Dnevna zona i galerija

“Kako je klijent bio vođen prethodnim i sporednim objektima koji su imali velike terase, a male dnevne prostore, ideja je bila da se njegova želja zadovolji tako što će dnevna zona sa trpezarijom i kuhinjom biti ujedno i terasa jer se otvaranjem velikih portala dobija potpuna otvorenost i integracija prirode i objekta”, kaže Ćirić za portal Gradnja.rs.

Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

Galerija koja služi za spavanje i da se prenoći u šumi se nalazi na pola objekta tako da u dnevnoj zoni/terasi objekat dobija punu visinu od 460 cm.

Reč „glamping“ je od nedavno postala popularna, a posebno pojavom koronavirusa kada čovek ima potrebu da se više poveže sa prirodom. Kako sama reč kaže, to je neka vrsta glamuroznog kampovanja.

kuća karađorđevo
Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

“Ovaj objekat je opravdao samu ideju glampinga pošto struju dobija od solarnog panela koji je postavljen na krov kućice, a tehnička voda je iz Dunava”, kaže arhitekta i dodaje da je kućica napravljena tako da se može premestiti na drugu poziciju.

Forma kvadra

Glavna ideja za oblikovanje ove kućice u Karađorđevu bila je jednostavnost i otvorenost prema prirodi i reci. Kao takva je i napravljena od najednostavnije forme u obliku kvadra koja jednim potezom ugradnjom velikih portala, okrenutih prema Dunavu i šumi, dobija potpunu povezanost sa okolinom i prirodom.

kuća karađorđevo
Mala šumska kuća Karađorđevo Foto:Slobodan Ćirić

Enterijer je urađen dosta skromno, ali funkcionalno. Stepenište je, kao glavni elemenat u enterijeru, napravljeno od drveta – takođe od čamovine, a one su poslužile i kao ostavni deo, odnosno menjaju kuhinjske elemente u svojoj strukturi. Smederevac se može da posluži kao grejno telo ili i kako šporet. Trosed je postavljen tako da se sa njega pruža pogled na terasu, odnosno na Dunav.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram