Koliko ti u Srbiji treba para da renoviraš kupatilo? Luks i bejzik varijanta

Kupatilo, wc, enterijer
Foto: Shutterstock

Spremite čelične živce i gomilu para.

Ukoliko ste rešeni da se upustite u renoviranje kupatila, morate da budete spremni da pripremite i dosta para, ali i vaše živce jer skoro da postoji nepisano pravilo –  to nikada ne traje onoliko koliko majstori garantuju.

Već na samom početku bi trebalo da izgradite neku ideju o stilu i izgledu vašeg kupatia, pa će ta odluka diktirati i neke naredne izbore kao što su pločice, sanitarije i ostali kupatilski nameštaj, kao i detalje koji će ukrašavati vaše kupatilo, a na kraju, samim tim i cenu cele akcije koju planirate.

Što se tiče vremena koje ćete morati da izdvojite za renoviranje kupatila, procene su različite, ali se beogradski majstori uglavnom zaklinju da posao ne bi trebalo da traje duže od dve nedelje, a neki su nam čak dali i vreme od 10 dana.

Foto: DGLimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Naravno, ovo je samo ako imate sreće i nabavite majstore koji će odraditi ceo posao, jer u protivnom ćete najpre imati posla sa vodoinstalaterom, električarem i verovatno molerom.

Morate uskladiti njihovo vreme i preklapanja u radu, pa se tako proces može odužiti, ne daj bože, i na mesec dana. Dobro se pripremite!

Okrenuli smo nekoliko brojeva telefona majstora koji se bave renoviranjem kupatila da vidimo šta nam je sve to potrebno za ovaj posao.

Prvo što su nas svi majstori pitali jeste veličina kupatila, mi smo dali mere malog kupatila veličine 2mx2m. U kupatilo ove površine potrebno je ugraditi oko 22m2 keramike, odnosno kupiti oko 25m2 pločica.

Za početak, ukoliko se odlučite na kompletno renoviranje, spremite se da izdvojite minimum 70 evra za rušenje stare keramike i demontažu stare sanitarije.

Kako veliki deo poslova nećete moći da uradite sami, već ćete morati da angažujete majstora, spremite se da upravo na to date najviše novca. Primera radi, izradu hidroizolacije majstor će vam, sa njegovim materijalom, naplatiti bar 100 evra, dok je izrada vodovodne i kanalizacione instalacije sa materijalom znatno skuplja – 350 evra i više.

Samostalno nećete moći da obavite ni posao izrade elektro instalacije, te ćete majstoru, koji će koristiti svoj materijal, platiti barem 70 evra.

Pošto smo kontaktirali sve majstore koji sami obavljaju svaki deo posla, cena kompletnog renoviranja kupatila ove površine, sa promenom instalacija bi vas izašla negde u rangu od 1.500 evra do 2.500 evra.

Cena pločica varira u odnosu na to da li vam trebaju zidne ili podne. Zidne pločice su dosta jeftinije, i najjeftinija varijanta koju smo pronašli bi vas izašla 337 dinara po komadu, dok su najjeftinije podne pločice 1.200 dinara po komadu, a ukoliko niste zadovoljni najjeftinijom varijantom budite spremni na to da cene pločica idu i do nekoliko hiljada dinara, pa mogu preći i 10 hiljada.

Majstor Slobodan nam je rekao: „Skoro svi smo zauzeti, posla ima previše, a renoviranje starog kupatila je skupo, budući da u cenu ulazi i obijanje i rušenje stare keramike, odvoz, utovar i istovar šuta kao i demontiranje starih sanitarija i postavljanja novih, ali ako hoćete, majstore rezervišite na vreme, obavezno mesec dana unapred, a cena još zavisi i od toga na kom ste spratu i da li zgrada ima lift“.

Kad ste završili sa instalacijama, pločicama i krečenjem na redu su nove sanitarije, wc šolja, lavabo i tuš kabina ili kada.

Važno je da znate dimenzije sanitarija za kojima tragate, a one će takođe i odrediti cenu.

Cene wc šolja kreću se od 3.500 dinara, dok vodokotlić možete kupiti i za 1.600 dinara, majstori ne preporučuju ugradne vodokotliće jer kako kažu popravke mogu da budu nezgodne, koliko god oni lepo izgledali.

Kada su u pitanju kade, možete ih pronaći od 13.600 pa naviše, dok su tuš kabine nešto skuplje, te neke od najjeftinijih koštaju po 22.000 dinara.

Lavabo bi mogao da vas izađe najjeftinije od svega, sam lavabo bi koštao od 2.000 na gore, a ako hoćete sa ormarićem, najpovoljniji bi vas koštao oko 6.000 dinara. Međutim, ako niste zadovoljni najjeftinijom opremom u ponudi su uvek i skuplje sanitarije. Geberit lavabo sa ormarićem, na primer, košta 115.000 dinara.

Foto: Kinek00 / Alamy / Alamy / Profimedia

Treba da znate, da ovde troškovima nije kraj, ne treba da zaboravite na različite sitnice koje svako od nas ima u kupatilu, a koje ljudi često ne uračunaju u sumu koju su spremni da izdvoje.

Pripremite se na kupovinu raznih polica, držača, prostirki i sličnih stvari za enterijer vašeg kupatila.

Takođe. budite spremni i za dodatne, neplanirane troškove, poput toga da vam zafali materijala, lepka ili nečeg trećeg.

Ako bi mogli da sumiramo, rekli bi da najjeftinije renoviranje kupatila košta otprilike 2.000 evra kada uračunamo u to sve što nam je potrebno od novih stvari, a što se tiče luks varijante vašeg novog kupatila budite spremni da izdvojite oko 7-8 hiljada evra. Sami radovi vas neće koštati skuplje, ali kvalitet određuje cenu sanitarija koje budete kupovali, a neke od stvari poput tuš kabine ili kade mogu da izađu i preko 1.000 evra.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram