Koje biljke da sadite sad da bi vam cvetale do prvog mraza

Foto: Shutterstock

Za najlepše dvorište!

Želite dvorište ili terasu stalno ispunjenu cvećem? Pravom kombinacijom možete postići upravo to – da do prvog mraza vi imate cvetni pozdrav.

Petunija

Petunija voli sunce i veoma je zahvalna za gajenje. Jednostavno rečeno – petunija prašta sve. I kiše i vetar i sunce i sušu. Ono što morate da znate je da ne treba da sadite više od dve sadnice u standardnu žardinjeru i ne zaboravite na prihranu. Možete odabrati obične, viseće ili puzeće, sitne ili krupne – sve su fantastične.

Angelonija

Angelonija je lepa, cvetna i veoma otporna biljka koja potiče iz Meksika. Njeni cvetovi su nežno ljubičaste ili bele boje, a mogu da prezime i na temperaturi do pet do dvanaest stepeni. Njoj ne smetaju ni kiše ni visoke letnje temperature, a prija joj sunčano i drenirano tlo. Znači, čuvajte je od stalne vlage i zalivajte tek kada se zemljište isuši. Ona u žardinjeri odlično ide u kombinaciji sa petunijama.

Dan i noć

Dan i noć se obično sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne, inače jestive, biljke. Spada u porodicu ljubičica, pa ga često zovu i poljska ljubičica, a nije invanzivna biljka, te se odlično kombinuje uz ostale koje ste namislili. Najlakše se razmnožava semenom, a sa druge strane, njegove sadnice nisu toliko skupe te za vrlo malo novca vi već imate gotovu procvetalu biljku.

Cinija

Cinija je još jedna od cvetnica koja se lako gaji. Možda vam deluje prilično kruto, ali je veoma trajna, kako u bašti tako i u žardinjeri, pa čak i u vazi. Direktno u baštu seje se u drugoj polovini aprila. Voli sunčana mesta i nije preterano zahtevna, te je kod nas ne zovu bezveze Lepi čovek.

Kadifica

Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada dostigne visinu od sedam do deset centimetara, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Ako je sadite u bašti, odlična je za između sadnica povrća jer tera štetočine i insekte.

Precvetale cvetove trebalo bi redovno odstranjivati, a kada se cvet osuši u njemu se nalazi semenje koje možete sačuvati za sledeću godinu.

#social-embed_4

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram