Kako izgledaju najjeftinije i najskuplje garsonjere u Beogradu

Foto: Bratislav Stefanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Cene nekretnina sve su nadrealnije.

Naći mesto za stanovanje koje vas neće koštati pravo malo bogatstvo postalo je misaona imenica. Pa tako kada se upustite u potragu, brzo ćete videti da je prosečna cena garsonjere koje su nekad mogle da se nađu i za 100 evra, danas tri puta veća.

Ponuda je raznovrsna, i iako vam možda deluje da za svakoga ima po nešto, kada otvorite oglas shvatite zašto ti stanovi stoje već mesecima na oglasima.

Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Ako niste u mogućnosti da izdvojite više od 200 evra za stan, ne brinite, možete se skućiti za male pare. Jedini problem je što takvim stanovima uvek „nešto fali“. Ako vam ne smeta da delite kupatilo sa nekim ili da imate jedan mali prozor koji gleda na prostrane njive u Borči, onda su ove garsonjerice za vas.

Jedna od najjeftinijih koju smo uspeli da pronađemo je garsonjera kod Vukovog spomenika i može biti vaša za 13.000 dinara mesečno. Sem informacije da su mali troškovi i da je na „ekstra lokaciji“, iz priloženih fotografija se da zaključiti da je solidno i smisleno opremljena s obzirom na to da je veličine nečijeg kupatila.

Još jedna mini garsonjera na Zvezdari nosi titulu najjeftinije u gradu jer se izdaje po ceni od 120 evra i takođe je opremljena u potpunosti.

Većina garsonjera koje se izdaju po toj ceni se zapravo nalaze na spratu neke porodične kuće i tu ne možete računati na apsolutnu privatnost.

Iako imate poseban ulaz u vaše skromne odaje, zaboravite na bilo kakva okupljanja i naviknite se na to da ćete se osećati isto kao kad ste živeli kod roditelja.

Foto: Oliver BUNIC / AFP / Profimedia

Oglase koji nemaju fotografije stana, zaobiđite u širokom luku. Nemojte nasedati na slatkorečivost stanodavca preko telefona i na njegove hiperbolične opise jer ćete samo potrošiti vreme kada odete da pogledate stan i shvatite da nije slučajnost što fotografije nisu okačene.

Pripazite i na reči poput „izuzetno funkcionalan“, „moderno dizajniran“ i „lux“, jer to uglavnom znači da stan ima nov nameštaj i samim tim, to treba da opravda njegovu visoku cenu.

Koliko je važna lokacija shvatite onda kada vidite da se jedan ovakav stan kod Vukov spomenika, izdaje za 400 evra iako sličan takav možete naći u Surčinu za 250.

Ako želite da živite u centru a da i dalje imate minimalne troškove – ovaj stan od 10 kvadrata u Sarajevskoj je odličan za vas. Bitno je samo da niste klaustrofobični.

Od ključne je važnosti da obratite pažnju na svaku reč koja piše u opisu oglasa jer „miran kraj“ ne znači da će vas buditi cvrkut ptica umesto glasnog saobraćaja, već znači da se stan nalazi na groblju.

Isto tako, visinu plafona vam niko neće staviti u opis oglasa, pa pokušajte sami da procenite na osnovu fotografija. Ako je frižider blizu plafona, momentalno pređite na sledeći oglas.

Jedna od tužnijih stvari je kada vidite neki oglas i zapitate se kako neko može da živi tu i onda shvatite da je vlasnik napisao da je garsonjera pogodna za život dve osobe.

Reč garsonjera je širok pojam ali pod njim se ne podrazumeva soba u sklopu trosobnog stana, koja se izdaje kao garsonjera uz zajedničko korišćenje kupatila, kuhinje i terase(?!)

Nekim stanodavcima kao da nije u interesu da izdaju stan pa tako okače fotografije kuhinje, na kojima se vidi prepuna sudopera i razbacano đubre. To je super stvar jer odmah znate šta da eliminišete iz ponude, ne morate da idete uživo da osetite smrad stana kad ste to već doživeli preko fotografije.

Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Nenameštene garsonjere je malo teže naći i to su uglavnom stanovi u novogradnji od tridesetak kvadrata, koji se izdaju po ceni od 250 evra pa naviše.

Nemojte da vas iznenadi ako naiđete na jeftine studentske sobe za dvoje u kojima je klavir koji vredi više od celog stana jer zašto da ne?

Zaključak je da svaki od ovih „jeftinih“ stanova ima neku falinku – nekima ona smeta, nekima ne, ali jedno je sigurno , ispod 200 evra je nemoguće pronaći nešto „da valja“.

S druge strane tu su nove, luksuzno opremljene, na vodi, samo što ne progovore garsonjere, od kojih vam se zavrti u glavi.

Najskuplja garsonjera, odnosno dupleks penthaus, nalazi se na Vračaru i može biti vaša za samo 2.350 evra mesečno. Za taj novac dobijate „izuzetno moderan dizajn enterijera po svetskim trendovima“, ali ne i garažno mesto, za koje ipak morate odvojiti dodatnih 150 evra ako ga želite. Spremite i depozit u iznosu od dve mesečne zakupnine, što je skoro 5.000 evra.

Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Garsonjera od 38 kvadrata u popularnom bloku 65, košta 1.000 evra iako ne poseduje ni televizor. Verovatno je u cenu uključeno to što će vam komšije biti poznate starlete i starletani iz raznih rijalitija, pa su pretpostavljali da vam TV ni ne treba, i onako imate tu čast da ih gledate svaki dan dok idete do prodavnice po hleb.

Ako vam je ta cena previsoka a i dalje želite da živite u tom grandioznom luks naselju, može se naći garsonjera i za 850 evra. Bez televizora naravno.

Presladak stan u Francuskoj od 33 kvadrata, koji ima sve ono što je potrebno osobi koja živi sama, košta 600 evra jer – Francuska ulica.

Autokomanda, Slavija, Dorćol, Beograd na vodi – ovo su mesta na kojima se nalaze garsonjere čiju vrednost uglavnom određuje lokacija, a manje njihova opremljenost.

U ovom moru ponuda najbolje je staviti na papir koji su vaši prioriteti – da li vam je bitno da stanujete blizu posla ili fakulteta ili pak želite veliku terasu. Ako imate ljubimca ili ako ste pušač, to je za mnoge stanodavce nedopustivo, što vam dosta sužava izbor, pa obratite pažnju i na te stvari.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram