Kako izgleda savršena „balkanska“ vikendica od 50 kvadrata

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

Ova atraktivna kuća za odmor nastala je kao rezultat prilagođavanja terenu, ruži vetrova i drugim spoljašnjim uticajima. Inspirisana je balkanskom tradicijom, a osmišljena sa zahtevom klijenata da se zaklone od komšije, a otvore ka prirodi - ne zvuči li to savršeno?

Ljupka vikendica sa fasadom od drveta i profilisanog lima projektovana je za Veliko Blaško, u opštini Laktaši u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Na njeno oblikovanje i arhitekturu značajno je uticala sama okolina.

„Veliko Blaško je mesto karakteristično po jakim vetrovima sa severa, te je kuću trebalo zaštiti od snažnih naleta“, navode arhitekte iz Studija Qubicul.

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

Parcela pod velikim nagibom za koju je vikendica projektovana sa tri strane okružena je vegetacijom, dok je sa četvrte strane nalazi manji objekat koji pripada susednom placu, a zahtev klijenta je bio da se zakloni od komšije i otvori ka prirodi – što su arhitekte i uspele.

Rezultat – nesvakidašnji objekat

„U smislu oblikovanja objekat je u početku bio zamišljen i projektovan kao jednostavan pravougaoni volumen sa kosim dvovodnim krovom na kojem je, dijagonalno, na suprotnim krajevima napravljena prosta ekstenzija što je objektu kasnije dala osobno oblikovanje“, navode autori.

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

*

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

Vikendica ima samo prizemlje i plitki podrum, koji je ujedno i ostava.

Inspirisani balkanskom tradicijom

Kuća za odmor se prostire na 50,5 m2 bruto površine, odnosno ima 40,6 m2 neto površine.

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

*

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

Veštim tretiranjem omotača, otvaranjem i zatvaranjem fasade, dobijen je atraktivan i vrlo urban dizajn. Osim toga, balkanska vernakularna arhitektura poslužila je arhitektama kao polazna inspiracija.

„Relativno mala kvadratura uslovila je potpuno otvoren prostor“, ističu arhitekte.

Ova vikendica u Velikom Blaškom je skladno organizovana, iako su joj dimenzije skromne. Sklop se sastoji od ulaznog hodnika koji se direktno povezuje sa kupatilom. Dnevna soba kao centralni prostor sa jedne strane odvojen je od kuhinje i trpezarije otvorenim kaminom. Sa druge strane, dnevni boravak je ormanima odvojen od spavaće sobe u kojoj se nalazi bračni krevet.

Foto: Arhitektonski studio Qubicul

U sklopu vikendice se nalazi i terasa površine od 33m2. Njoj se pristupa spreda, iz dnevnog boravka, ali i bočno iz kuhinje i trpezarije, piše Gradnja.

Možda nas je čitava frka i zbrka oko pandemije naterala da se malo više okrenemo vikendicama i boravku u prirodi, a definitivno je da ova nesvakišnja kućica može poslužiti kao inspiracija za neko ulaganje.

***

Bonus video: Šarganska osmica – remek delo u vrletima Mokre Gore

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram