Kuća u Sremskoj Kamenici je kao portal u egzotičnu dimenziju

Podeli:
Foto: Vasilije Bajilov

Boemska, eklektična, sanjiva, stopljena s prirodom... Kuća u Sremskoj Kamenici je remek-delo iza kojeg stoji SGA studio. Zavirili smo u ovaj hedonistički enterijer ispunjen egzotičnim dezenima, kao i nesvakidašnjim dekorom i detaljima.

Vizija klijenata SGA Studia, mladog bračnog para sa prinovom na putu, bila je da rekonstrukcijom i adaptacijom prizemne kuće, sa naglašenom mansardom, stvore svoje porodično gnezdo, govore arhitekte za Zadovoljna.rs.

„Kroz razgovore prilikom prvog sastanka, klijenti su izneli svoje zahteve po pitanju funkcionalne organizacije samog objekta, ali i ukazali na specifičnu estetiku i životnu filozofiju kojom se vode, usklađenu sa njihovom svestranošću“, objašnjavaju za naš portal.

Stvaranje novog prostora

Površina kuće je nešto veća od 100 metara kvadratnih, a SGA Studio je imao izazov da uklopi dosta oblika, boja, različitih tekstura – u ograničenom prostoru.

Foto: Vasilije Bajilov

Najveće promene u prostoru su realizovane u dnevnoj zoni prizemne etaže, govore nam.

„Naizgled jednostavan objekat pravougaone osnove, u svojoj unutrašnjosti je krio nepravilnu geometriju zidova, a okosnica organizacije je bila pozicija stepeništa i dimljačne vertikale koju je trebalo sačuvati. Već nakon prvih analiza jasno je bilo da na prizemnoj etaži nema dovoljno prostora za sve željene sadržaje pa je ideja o izgradnji aneksa sa oduševljenjem prihvaćena“, pričaju.

Foto: Vasilije Bajilov

Dodatnih 20 metara kvadratnih podne površine i oko 40 metara kvadratnih staklenih portala trajno su rešili sve postojeće probleme u organizaciji, doprineli boljem osvetljenju, ali i povezanosti kuće sa dvorištem – brišući granicu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Foto: Vasilije Bajilov

„Ponovljeni motiv mansardnog krova, sa visinom mansarde od skoro pet metara, čiji je unutrašnji deo dekorisan motivima tropske prašume, dodatno je naglasio atraktivnost same forme objekta – ali i podigao kvalitet kompletnog ambijenta“, ukazuju.

Foto: Vasilije Bajilov

Sve čari maksimalizma

Stil uređenja ove kuće, SGA Studio opisuje kao „smeo“.

„Pojedini inostrani izvori ovakav način uređenja prostora su nazvali maksimalizmom, oponentnom stilu dugo praktikovanom minimalizmu, uz obrazloženje da je vreme pandemije učiilo da ljudi žele da se u toplini svog doma okruže dragim komadima nameštaja, umetninama i suvenirima sa putovanja – jednostavno ambijentom po svojoj meri koji će pružiti sigurno utočište“, kažu nam.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

Prisutan je donekle klasičan izraz – kako na samim komadima nameštaja tako i na zidnim dekoracijama.

Tu su reminescencije glam stila minulih decenija, motivi art deco-a, retro elementi uokvireni savremenim potrebama korisnika, luksuzni materijali i specifični procesi obrade – ali i stari zanati uobličeni novim idejama.

Sve to je rezultiralo eklektičnim ambijentalnim izrazom, najčešće viđenim samo u filmovima, objašnjavaju arhitekte.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

„Na samom putu do formiranja glamuroznog enterijera, neophodno je bilo koristiti mnoštvo dekorativnih i zanatskih elemenata, kao i veliki broj dezena, koji se sa komada nameštaja prelivaju na zidove, ili pak formiraju fizičke barijere i zaštitne ograde.

Duborez i profilacija elemenata na nameštaju, koji je izrađen po meri, daju klasični šarm elementima impozantnih dimenzija – poput kamina koji zauzima centralni prostor dnevne sobe, monolita biblioteke koji čini kulisu dnevne sobe, ili kuhinje sa ostrvom koja je žižna tačka okupljanja i komunikacije u dnevnoj zoni“, opisuju.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

Privatna kišna šuma – i dizajnerska hotelska soba

Zvezda ove kuće je egzotično kupatilo, u kojem su arhitekte stvorile privatnu kišnu šumu za svoje klijente.

„Prostor koji je bio namenjen za kupatilo u startu je povećan pomeranjem pregradnog zida. Pažljivo odabrani i usklađeni modeli keramičkih pločica, sa motivima mermera i u intezivnijim koloritima visokog sjaja, specifičnim načinom slaganja, doprineli su glamuroznom i pomalo retro izrazu samog ambijenta.

Najekscentričniji detalj je začelje tuš kabine obloženo specijalnim tapetama sa motivima zelenila koje nestaje u magli, koji deluje kao portal u svet opuštanja i regeneracije, a to je upravo ono što svima treba posle napornog radnog dana“, objašnjavaju.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

Takođe, celina je upotpunjena i adekvatnom “walk in” garderobom.

„Ceo spavaći blok pruža upravo onaj ugođaj zadovoljstva i spokoja koji osećate kada odsednete u nekom luksuznom dizajnerskom hotelu. Primenjeni materijali, kolorit, ambijentalna rasveta, uvode vas u opuštajući svet sna – a ekstravagantni komadi nameštaja,  poput visećeg ogledala/nosača TV-a impozantnih dimenzija, ručno rađenih tepiha ili bogatih draperija, čine da se u tom svetu uvek osećate glamurozno, baš kao u prestižnim hotelima“, dodaju.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

Kako je soba nadprosečne površine, u obliku izduženog pravougaonika, problem za SGA Studio su predstavljale velike distance ili pozicije, na koje otvori, prozori i balkonska vrata, odnosno izvori dnevne svetlosti, loše utiču.

„Kako bi smo rešili ovaj problem odlučili smo se za segmentiranje prostora, formirajući dve podceline, koje kao vertikalni stožer razdvaja viseći nosač TV uređaja, odnosno ogledala. Metalna konstrukcija fiksirana u plafon se spušta do dve trećine visine prostora, diskovi (ogledalo i nosač TV-a) vizuelno dele prostor na dva segmenta, a transparentna i lagana konstrukcija toaletnog stola, koji se nalazi ispod ovih elemenata, i dalje dozvoljava da podna površina „teče“ i ostane celovita ne umanjujući prostranost sobe“, kažu nam.

Foto: Vasilije Bajilov

Tako je nastala inspiracija i za spektakularno viseće ogledalo – koje definitivno stvara posebnu atmosferu u ovoj sobi.

Foto: Vasilije Bajilov

Stepenište kao ekstravagantni kutak

Ova čarobna kuća krije i neobično stepenište, koje takođe prate ogledala.

„Stepenište je na početku projekta predstavljalo jedan od većih problema zbog svoje složene geometrije i nezgodne, centralne pozicije. U većini slučajeva ovakve probleme pokušavamo da zamaskiramo i prikrijemo, međutim u ovom slučaju smo se vodili obrnutom logikom, da taj element akcentujemo i naglasimo do te mere da će postati najekstravagantniji kutak ove kuće“, kažu arhitekte.

Zidovi stepenišnog prostora, koji su najčešće zanemareni ili neutralno tretirani, u ovom slučaju su obloženi vertikalnim trakama ogledala koje vas skoro uvode u iluziju i novu dimenziju prostora, brišući granicu između dve celine ali ih istovremeno i neraskidivo povezuju reflektujući međusobne sadržaje doprinoseći još više dinamici i scenskom kvalitetu prostora, opisuje SGA Studio.

Foto: Vasilije Bajilov

„Nevidljivi“ troškovi renoviranja

Najzad, arhitekte SGA Studia su nam dale i konkretne savete koje valja uzeti u obzir pri renoviranju doma.

„Pri svakom procesu renoviranja, odnosnu formiranju budžeta za proces renoviranja, klijenti uvek na umu imaju sredstva koja će potrošiti na kupovinu novog nameštaja, novih sanitarija, keramike, aparata i opreme. Slažemo se da je sve nabrojano zaista bitna stavka – ali je i lako predvidiva i već spada u završnu fazu renoviranja. Troškovi koje klijenti najčešće previde i kojim se iznenade su svi oni troškovi pripremnih radova i radova koji nakon renoviranja postaju ‘nevidljivi'“, ukazuju.

Foto: Vasilije Bajilov

U takve radove spadaju sve vrste instalaterskih radova, pripremni molerski i gipsarski radovi, izolaterski itd. Njima uvek treba pridružiti i faktor iznenađenja, neretko nakon uklanjanja postojećeg poda ili zidnih obloga, eventualno rušenja manjih nekonstruktivnih elemenata, kada se javlja potreba za sanacijama i popravkama koje su neizbežne, kažu nam.

Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov
Foto: Vasilije Bajilov

„Nama, kao profesionalcima, jasno je zašto grupe ovih radova budu nevidljive oku klijenata, jer njih nakon završetka procesa renoviranja zaista sakrivaju obloge i dekorativni elementi ili ostaju negde unutar zidova i podova. Međutim, pored finansijskog momenta, po nama najdragoceniji resurs, najčešće i nehotice potrošen je vreme – i to upravo ono koje bi trebalo biti posvećeno svojim najdražima i sebi, a koje svima nedostaje u današnjem užurbanom načinu života. Baš iz tih razloga sve naše klijente uvek savetujemo da se u bilo koji proces opremanja ili renoviranja nikako ne upuštaju sami, već da taj zadatak prepuste profesionalcima“, zaključuju.

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram