Kako da okitite kuću prema feng šuiju da biste prizvali novac u 2024? Arhitektica Danka je tu tajnu saznala u Kini

Ako neko zna kako da naterate energiju da teče kako ste vi smislili, onda su to drevni Kinezi.

Danka Vujović je završila Arhitektonski fakultet u Beogradu, a nakon što je diplomirala radila je pet godina u jednoj kanadskoj kompaniji u Kini. Tamo je kreirala velike projekte – ali pre nego što bi se predala dizajnu, morala je da uradi feng šui analizu prostora na kojem će se graditi, ali i detaljnu analizu projekta – u Kini se ništa ne gradi pre nego što se odrede dobri energetski pravci za građevinu u kojoj će ljudi živeti ili raditi. A sve zbog dobre energije, blagostanja i sigurnosti.

Tako je Danka naučila feng šui, jednu od pet umetnosti kineske metafizike povezane s taoizmom.

Izraz feng šui doslovno znači „vetar voda“, što je skraćenica za odlomak iz knjige „Zangshu“, koju je napisao Guo Pu iz dinastije Jin, a koja glasi: „Či leti na vetru i rasipa se, a zadržava se kada naiđe na vodu.“

Naša sagovornica je znanje upijala od feng šui majstora u jednoj od trenutno najjačih ekonomija na svetu, a sada uspešno vodi svoj arhitektonski studio „Wudan“ u Beogradu, pa ljudima koji žele da u život unesu dobru energiju nesebično otkriva sve feng šui tajne bez mistifikacije.

Kinezima je feng šui važan za sve životne segmente, bez njega ne započinju biznis, ne grade gradove ni zgrade.

„Feng šui je priča o energijama, a prostor se sagledava u odnosu na to iz kog pravca dolaze pozitivna ili negativna energija, pa se u odnosu na to kreira prostor tako da se blokira priliv negativne energije i oslobodi protok pozitivne energije, da joj se otvori put”, kaže za Zadovoljnu arhitektica. Danka kaže da se kod nas o feng šuiju mnogo piše, ali da je sve veoma površno – „stavi žabu tu, a ogledalo nemoj da staviš prekoputa ulaznih vrata“, što prati podozrenje i nipodašatavanje – a činjenica jeste da nije to baš tako banalno, priča nam Danka.

Ona je prošla dvogodišnji feng šui kurs kod poznatog mastera Janga (Yanga) u Pekingu – radila je u jednoj kanadskoj firmi, a svaki arhitektonski projekat prosto je morala da radi na osnovu feng šui analize koju je radio master od kog je učila. Svaki dizajn bio je uslovljen prostornim feng šuijem.

Foto:shutterstock

Danka ističe da se neki simboli za pojačavanje pozitivne energije na kineskom području ne koriste kod nas, već ovde koristimo one elemente koji su vezani za našu tradiciju. Umesto zvončića – na vrata stavljamo potkovicu, koja je zaštitnik kuće – zato što je ona simbol Balkana i naroda koji na njemu žive.

Da bi vam životni prostor bio uređen prema feng šuiju, potrebno je da feng šui stručnjak uradi analizu energija vašeg grada, pa vašeg naselja, vašeg stana, kao i vašu ličnu analizu na osnovu datuma i mesta rođenja. Ali stiže nam nova godina i, nadamo se, nova energija.

To je uzbudljivo doba godine, okupljamo se sa voljenima, razmenjujemo poklone, uređujemo dom, kitimo jelku, jedemo finu hranu… i nadamo se boljoj narednoj godini – godini sa više sreće i para. Možda feng šui u tome može da nam pomogne.

Danka nam je ispričala da Kinezi ovu veštinu praktikuju najviše zbog toga što im je najbitnije materijalno blagostanje.

Kako je kazala naša sagovornica stručna i za tajnu energije prostora, nailazimo na mnogo saveta šta gde treba da stavimo da bi nam bilo super. Kaže da je najvažnije pod jedan – da nam kuća bude sređena kako bi energija kroz kuću tekla nesmetano.

A drevna kineska tradicija ima razrađene ceremonije kako da nam novac đođe u život.

„Jelka treba da bude markantna, vidljiva, osvetljena. Treba da bude u centralnom delu kuće. Ako je ikako moguće – prirodna“, savetuje nas.

„Naravno, osim jelke, veoma važna su ulazna vrata i protok energije na ulaznim vratima. Ulazna vrata nazivaju se i ’ustima qi energije’, koja predstavlja način na koji energija životne snage može ući u vaš život. Označite jasno ulazna vrata – ako vi ili vaši gosti ne možete da pronađete ulazna vrata, imate manje mogućnosti da pozitivna energija i prilike s lakoćom pronađu put do vašeg života“, kaže nam i podseća da je nova godina ulazak u novu energiju“, kaže nam arhitektica.

Naglašava da je prema feng šui principima posebno važna pisana reč. „Sve što vam padne na pamet, napišite, ali tako kao da su se stvari već desile – posebno kad je Mesec mlad, feng šui je povezan sa Mesecom, a posebno sa ženska jin energija povezana sa energijom lune.

Napominje i da treba koristiti ukrase od gorskog kristala, turmalina, tigrovog oka, a na vrata staviti zvončiće – njihov zvuk je vesnik radosti.

Ovo su konkretni saveti šta da uradite da biste sledeće godine imali sve. I više od toga.

Ukrasite ulazna vrata

Ulazna vrata su bitna u feng šuiju za dovođenje dobre či energije i harmonične atmosfere u dom. Uverite se da su vam ulazna vrata dobro osvetljena i čista. Dodajte osećaj smirenosti onima koji ulaze držeći eterično ulje lavande ili ilang-ilang tamjana. Ideja je da zadržite ravnotežu i harmoniju tokom praznika.

Foto: Shutterstock

Alfa i omega: očistite nered

Prema feng šuiju, kaže Danka, važan korak pre bilo kakve dekoracije jeste čišćenje. Novac dolazi kroz čistu i novu energiju. Posebno je važno raščistiti ćoškove i nikako ne držati stvari ispod kreveta. Da biste osećali ravnotežu i sklad, treba da omogućite či energiji da nesmetano prolazi kroz vaš dom. Podignite stvari sa poda kako biste sprečili stagnaciju i omogućili či energiji da cirkuliše bez prepreka.

Bacite sve oštećeno i polomljeno, posebno slomljena ogledala, nisu dobra ni ona moderna iz delova. Zategnite ventile – ako vam curi slavina, obavezno je popravite.

Osvežite i pročistite dom

Kada očistite kuću, treba da je osvežite ili okadite. Tamjan je za naše podneblje specifičan, a možete koristiti sprej sa nekim čistim eteričnim uljem po vašem izboru – da se izmeni energija u prostoru. Zapalite malo žalfije na prednjem ulazu kako biste zadržali napolju negativnu energiju. Lavanda je odlična uveče pred spavanje za smirirenje i san.
Cimet je umirujuć zimski miris. Miris cimeta se takođe smatra muškim afrodizijakom i čini da muškarac želi da potroši novac. Mirisi bora, čempresa ili eukaliptusa očistiće atmosferu od negativne energije. Pomorandže u kuhinji ili trpezariji podstiču izobilje, novac i radost. Pupoljci božićnog cveća stvaraju mir i harmoniju.

Foto:shutterstock

Koje boje da koristite

Boja u 2024 biće ružičasta, a Pantone za 2024. je romantična pastelna breskva.
Tradicionalne boje za praznike su crvene i zelena. Crvena je u feng šuiju, jedna od najmoćnijih boja, njena energija je agresivna. Pošto je zima jin doba godine zbog manje sunčeve svetlosti i niskih temperatura, koristite jang boje: zlatnu koja je u duhu ljubavi i braon – jer zemljani tonovi predstavljaju kuću i udobnost.
Zelena je boja isceljenja, ublažava stres i donosi mir. Hladne i mirne zelene nijanse izjednačavaju „vatru“ ili toplotnu energiju iz viška crvene. Ako ukrasite kuću borovim ili nekim drugim zimzelenim granama – pozivate bogatstvo u kuću.

Gde da stavite jelku i koji su najbolji ukrasi

Postavite jelku na istočnoj ili jugoistočnoj strani doma. Jelka je kineski simbol dugovečnosti. Ako ne možete da koristite pravce istok ili jugoistok iz bilo kog razloga i želite da se fokusirate na bogatstvo i obilje – koristite levi ugao u bilo kojoj prostoriji od ulaska na sobna vrata.

Ukrasite jelku cvećem, bobicama ili biljem, koristite zelenu, plavu, zlatnu ili braon.
Jug je takođe povoljna strana da postavite jelku. Ukrasite drvo ukrasima u crvenoj, zelenoj i ljubičastoj. Obasjajte drvo svetiljkama, geometrijskim ukrasima trougaonog oblika, ukrasima životinja, kao što su irvasi i prirodnim objektima kao što su šišarke i žir.
Koristite venčiće i svetiljke. Dekor stavite u visini očiju da podignete“ vibracije prostorije i raspoloženje svih koji se nalaze u domu.

Foto:shutterstock

Kakvu rasvetu da koristite

Osvetljenje isključivo u gornjim delovima – na plafonima, gredama, ramovima vrata i na okvirima prozora može iscrpeti energiju, stvoriti anksiozne situacije, ili dovesti do naprezanja očiju, glavobolje ili besa. Koristite sveće i bočne lampe.

Zašto je važno deljenje i darivanje, a posebno lepa reč

Darivanje je važno – što više daš, više će ti doći, kažu Kinezi.
Zamolite goste da dodaju ukras na vašoj jelci. Energija ljubavi će biti povezana tokom sezone praznika. Možete imati korpu sa ukrasima na ulaznim vratima ili bobice koje će svaki posetilac uneti u vaš dom i dodatno ga dekorisati.

Foto: Shutterstock

I biljke privlače novac

Čuvarkuća i krasula su biljke koje priivlače novac i bogatstvo. Krasula se drugačije zove i parice, a treba da je stavite odmah desno od ulaznih vrata. Tada najbolje radi.

Foto:shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram