Vodič za feng šui

Foto: Arina Habich / Alamy / Profimedia

Feng šui saveti za uređenje vašeg doma.

Feng šui je drevna kineska veština specifične organizacije životnog prostora kako bi se stvorila ravnoteža sa prirodnim svetom. U pitanju je tradicija koja se vekovima prenosila na nove generacije, a svoje mesto pronašla je i u modernom načinu življenja.

Naziv ove drevne veštine potiče od kineskih reči „feng“, što znači vetar, i „šui“, što znači voda. Feng šui teži buđenju energetske snage i uspostavljanju harmonije između pojedinca i okoline, a koncept je izveden iz stare pesme koja govori o ljudskom životu koji je povezan i teče sa okruženjem oko njega.

Feng šui – 5 osnovnih principa

U azijskoj kulturi, postoji filozofija koja se zove Tao, što u prevodu znači „put“. Taoizam je put prirode, a sva osnovna pravila feng šuija odražavaju prirodu.

Pet elemenata u feng šuiju – zemlja, metal, voda, drvo i vatra – potiču upravo iz taoističke tradicije. Elementi su zapravo pet međusobno povezanih faza u životu koje zajedno stvarajui kompletan sistem.

Feng šui je zapravo veština kojom pravite balans ovih pet elemenata u svom domu.

Da biste uveli feng šui elemente u svoj život i svoj dom, morate definisati gde želite da usmerite svoju energiju. Birate jednu do tri oblasti svog života koje želite da poboljšate. Zatim jačate svoju energiju i energiju svog doma dodavanjem predloženih boja ili oblika u toj prostoriji.

Na primer, vaša spavaća soba usklađena je sa vašim opštim stanjem zdravlja i mestom gde se podmlađujete. Povezuje se sa elementom zemlje. Feng šui tada nalaže da u tu prostoriju unesete zemljane tonove, keramičku ili glinenu grnčariju, kamenje ili kristale.

Feng šui pravila

Foto: Grant Govier / Avalon / Profimedia

Da biste razumeli feng šui pravila, morate prvo razumetri princip enegije Či. U kineskoj filozofiji, Či je pozitivna energija koju želimo da negujemo u prostorima gde živimo, radimo i zabavljamo se.

Korisno je razmišljati o Či energiji kao o osećaju okrepljenja, budnosti i zadovoljstva koji dobijate provodeći vreme u određenim prostorima. Da bi se ova osećanja pojavila, Či mora slobodno da kruži u prostoru. Feng šui nastoji da poboljša ta osećanja pomažući Či energiji da teče.

Zato je cilj je da se pet elemenata – voda, zemlja, vatra, metal i drvo – dovedu u ravnotežu.

U svakoj prostoriji, feng šui nalaže da prepoznamo “poziciju komande”. Ona se nalazi na najdaljoj dijagonalnoj tački od vrata.

Prema feng šuiju, to je dominantno mesto, a samim tim i oblast u kojoj bi trebalo da provedete najviše vremena.

Svaka soba ima komandnu poziciju. Ako je to vaša spavaća soba, trebalo bi da postavite svoj krevet tamo. Ako je to vaša kancelarija, to je mesto za vaš sto. U vašoj kuhinji, to je odlično mesto za šporet.

Ova feng šui pravila nisu slučajna. Vaš krevet predstavlja vas same. Vaš sto je produžetak vaše karijere. Šporet predstavlja hranu i bogatstvo. Ovo su sve važni aspekti života i zaslužuju da ih poštujete zauzimanjem komandne pozicije.

Bagua je drugo važno feng šui pravilo. To je zapravo energetska mapa za vaš prostor. Bagua znači „osam oblasti“. Svaki se odnosi na „gua“ ili ključnu oblast vašeg života.

Te oblasti su: porodica, bogatstvo, zdravlje, deca, znanje, karijera, partnerstvo. Svaka bagua oblast u feng šuiju ima specifične oblike, boje, godišnja doba, brojeve i zemaljske elemente koji su joj dodeljeni.

Da biste koristili Bagua mapu, biće vam potreban nacrt vašeg doma, kancelarije ili sobe i kompas. Podelite nacrt svog doma na 9 jednakih kvadrata, a zatim preklopite mapu. Svaki kvadrat odgovara 8 oblasti, pri čemu je 9. – tačka Jin Jang – srce kuće koje se energetski povezuje sa svim ostalim oblastima.

Kako srediti sobu po feng šuiju?

Feng Šui
Feng Šui za uređenje doma, Foto: Pavel Iukhimetc / Alamy / Alamy / Profimedia

Spavaća soba

Spavaća soba je najvažnija soba u domu u feng šui filozofiji. To je soba u kojoj provodite najviše vremena spavajući i vama je najličnija. Vi ste u pasivnijem stanju kada spavate, tako da će sve promene feng šuija koje napravite u spavaćoj sobi značajno uticati na vas.

Postavljanje vašeg kreveta u odnosu na vrata spavaće sobe je izuzetno važno u feng šui principu. Kao što je već navedeno, krevet treba da bude u komandnom položaju. To znači da kada ste u svom krevetu, okrenuti ste prema vratima, ali ne bi trebalo da budete direktno u liniji sa vratima. Ne želite da se vrata otvaraju direktno u liniji sa krevetom. Naročito izbegavajte položaj gde vam stopala pokazuju na vrata.

Feng šui naglasak stavlja i na predmete ispod kreveta. Predmeti ispod naših kreveta utiču na nas dok spavamo u pasivnom „jin“ stanju. Šta god da imate ispod, takođe može predstavljati ili stvarati podsvesne blokove u vašem životu.

Pisma bivših partnera mogu vas zadržati u trenutnom statusu veze. Cipele mogu učiniti da se osećate kao da se krećete, a ne da se odmarate. Prtljag bi vas mogao držati u pokretu i nikada se nećete osećati kao kod kuće.

Vreme je da oslobodite prostor ispod kreveta. Ako je moguće, preporučljivo je da nemate nikakvo skladište ispod kreveta. Tako energija Či može slobodno da teče svuda okolo i podmlađuje vas dok spavate. Ako krevet morate da koristite za neku vrstu skladištenja, držite se mekih predmeta koji se odnose na spavanje, kao što su posteljina, ćebad i jastuci.

Najbolje boje prema feng šuiju za spavaću sobu izražavaju strast i ljubav. Ako želite malo više uzbuđenja u svojoj spavaćoj sobi, pokušajte da dodate malo crvene. Zemljane i neutralne boje pružaju više opuštanja. Ako tražite podmlađivanje i vitalnost, probajte plavu i zelenu boju. Ružičaste nijanse i tonovi breskve su idealni za privlačenje ljubavi.

Feng šui nalaže da iz spavaće sobe izbacite knjige, sve što je vezano za posao, kao i sprave za vežbanje. Žive zelene biljke smatraju se dobrim feng šui detaljem za spavaću sobu jer dodaju životnu energiju prostoru.

Dnevna soba

Centralni princip feng šuija leži u prostornoj harmoniji. Prostor je harmoničan kada sve u njemu ima svrhu i postoji u skladu sa drugim objektima.

Prvi korak u postizanju feng šuija u dnevnoj sobi je rasterećenje samog prostora.

Pretrpan prostor može automatski uticati na vaše mentalno zdravlje, i to ne na pozitivan način. Počnite tako što ćete ukloniti sve iz vaše dnevne sobe što stvara nered. To može biti višak nameštaja, odevnih predmeta, kutija ili čak zidnih dekoracija. Premestite ove predmete u drugu sobu u vašem domu ili ih donirajte.

Feng šui boje dnevne sobe treba da budu povezane sa energetskom mapom vaše sobe. Uključite boje koje automatski izazivaju osećaj ravnoteže i protoka. Takve boje su često na svetlijoj strani spektra.

Možete početi sa krečenjem zidova vaše dnevne sobe u belo, na primer. Vaš feng šui dekor može uključivati suptilnu paletu sivih, svetloplavih, bledo žutih tonova. Zelena ili plava boja takođe može doneti mir i blagostanje.

Pošto se feng šui oslanja na moć namere, važno je da pametno birate nameštaj u vašoj dnevnoj sobi. To treba da bude funkcionalan nameštaj – da svaki predmet u vašoj dnevnoj sobi ima svoju svrhu. To uglavnom podrazumeva minimalistički dizajn dnevne sobe.

Minimalistički dizajni često donosi veći energetski balans jer automatski eliminiše nered. Potražite komade nameštaja koji imaju dvostruku funkciju, kao što je komoda koja je ujedno i prostor za skladištenje.

Kupatilo

Iz tradicionalne feng šui perspektive, kupatila imaju lošu reputaciju jer se smatra da odvode pozitivnu energiju. To je zato što je pozitivna energija Či predstavljena vodom, koja će teći iz kupatila i odvoda.

Ali to se može ublažiti feng šui dizajnom. Fokusirajte se na materijale koji pojačavaju element zemlje. To su materijali kao što su mermer, staklo i kamen. Element zemlje se može dodatno uneti u kupatilo kroz izbor boja, poput terakote, svetlo žute i svetlo braon boje.

Idealno bi bilo da vaše kupatilo ima mnogo sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, jer prema feng šuiju, to su prirodni pojačivači energije.

U feng šui kupatilu možete stvoriti opuštajuću atmosferu uz pomoć sveća i eteričnih ulja. Lavanda, kamilica i ruža su dobar izbor za feng šui mirise.
Šta se stavlja na vrata kupatila po feng šuiju

Feng šui predlaže i jedan trik kako da se spreči da iz kupatila otiče mnogo Či energije. Na vrata kupatila trebalo bi postaviti ogledalo koje je okrenuto ka ostatku doma, jer će se tako Či energija odbijati od kupatila i neće isticati.

Prema feng šuiju, ogledalo predstavlja element vode i Či energija se može prikupiti ili spojiti sa vodom. Ova sposobnost ogledala čini ga izuzetno moćnim alatom za povećanje bogatstva i privlačenje prosperiteta.

Hodnik

Feng šui pravila su jasna: ulaz u vašu kuću je ono što stvara atmosferu za ceo dom.

Ako uđete u neuredan hodnik u kući, vaš um odmah preuzima tu energiju. Ali ako nakon napornog dana uđete kući u hodnik koji je čist i organizovan, vaše okruženje će vam pružiti miran prostor za opuštanje.

Pošto kroz hodnik sva energija ulazi u vaš dom, dobra je ideja da ga učinite privlačnim i gostoljubivim. Sveže okrečeni zidovi, nova svetla ili biljke su sjajni načini da poboljšate ovaj prostor vašeg doma.

Dekoracija hodnika ogledalima je veoma moderna ideja, ali feng šui nas upozorava da bi trebalo da budemo pažljivi sa ogledalima. Izbegavajte postavljanje ogledala u pravcu ka ulaznim vratima, jer kada Či uđe u vaš dom, odbija se pravo od ogledala i izlazi napolje.

Kutija za bogatstvo feng šui

Pomoću feng šui pravila, možete privući bogatstvo u život, na dobro poznat način – putem kasice, odnosno kutije za bogatstvo. Ali, ona mora da prati neke feng šui principe. Feng šui izbegava oštre uglove, pa sve linije tog predmeta treba da budu glatke i zaobljene. Zahvaljujući okruglom obliku, novac će se umnožiti.

Što se tiče materijala kutije za bogatstvo, najbolje je dati prednost glini ili metalnu. Trebalo bi da bude obojena crvenom ili zlatnom bojom. Idealo je postaviti kutiju za bogastvo u jugoistočni deo kuće.

Prema feng šuiju, kutija za novac zahteva stalnu pažnju. Svaki dan treba da brišete prašinu sa nje i naravno, hranite je novčićima.

Feng šui za zdravlje

Feng šui filozofija ima određene principe za koje se veruje da čuvaju zdravlje porodice koja živi u domu.

Za početak, biljke su apsolutno neophodne u svakom prostoru. Zelenilo je način da ostanete povezani sa prirodom dok provodite vreme u zatvorenom prostoru.

Prirodno svetlo može imati ogroman uticaj na vaše raspoloženje i opšte zdravlje. Zato treba držati razmaknute zavese kad god je to moguće.

Prema feng šuiju, u domu je dobro imati umetničko delo koje prikazuje planinu jer su planine zemljani elementi koji predstavljaju zdravlje. Ovaj simbol snage i vitalnosti najbolje je postaviti u centar vašeg doma, poput dnevne sobe.

Savetuje se i da postavite Budu koji se smeje blizu vaših ulaznih vrata. Statua će vas pozdraviti kad dođete kući sa osmehom i odmah podići vašu energiju.

Feng šui novac

Prema Bagua energetskoj mapi, koja je važan deo feng šui filozofije, Ksun pozicija se odnosi na bogatstvo, obilje i prosperitet. Da biste pronašli svoju oblast bogatstva, stanite na vrata svog doma okrenuti ka unutra. Krajnji levi ugao je oblast bogatstva.

Jednostavan način da aktivirate ovu oblast za novac je dodavanje živih zelenih biljaka. Biljke predstavljaju element drveta, koji je povezan sa rastom i prosperitetom.

Područje bogatstva je takođe povezano sa ljubičastom bojom, tako da možete aktivirati ovu oblast tako što ćete je ukrasiti ljubičastim akcentima.

U feng šuiju, vaša ulazna vrata su jedan od najvažnijih delova doma jer vas tako pronalaze energija i mogućnosti. Važno je da ga učinite prijatnim i privlačnim, a jedan od načina da to uradite je da ih ofarbate u crveno. Crvena je povoljna boja u feng šuiju, a takođe nudi zaštitu i transformaciju negativne energije. Crvena vrata su veoma uočljiva, tako da vam mogu doneti mnogo energije, novca i prilika.

Žaba je kineski simbol koji se često koristi u feng šuiju za novac. Osim što je povezana sa bogatstvom, takođe predstavlja dugovečnost i mudrost.

U kineskoj kulturi, pomorandže su simbol sreće i bogatstva. Narandže su takođe izvor aktivne jang energije. Miris i boja pomorandže mogu zaista da daju energiju prostoru, tako da držanje činije svežih narandži na kuhinjskom pultu može biti jednostavan i efikasan način da stvorite više prosperiteta i obilja u vašem domu i životu.

Život po feng šuiju

Osim što će poboljšati vaš životni prostor, feng šui može blagotvorno da utiče na vaše mentalno zdravlje. Ovo su neki saveti da iskoristite kinesku filozofiju za bolje raspoloženje.

Kada šetate svojim domom, ako vam je put blokiran nameštajem ili neredom, to takođe može blokirati vašu energiju. Rasporedite nameštaj tako da možete lako da se krećete iz sobe u sobu.

Urednost je važna i tamo gde je ne možete videti. Držite unutrašnjost fioka, ormara i ostave organizovanim. Očistite ove oblasti povremeno, donirajte ono što možete i bacite predmete koji su pokvareni ili ne mogu da se ponovo koriste.

Sunčeva svetlost je važna u feng šuiju, pri čemu sunce predstavlja jang stranu životne sile. Održavanje prozora čistim omogućava sunčevoj energiji da se filtrira u prostorije vašeg doma bez otpora.
Vaša vrata su takođe važna. Konkretno, svaka vrata u vašem domu moraju biti u mogućnosti da se otvore do kraja kako ne bi blokirali protok energije.

U feng šuiju, sobne biljke predstavljaju prirodu i prirodnu energiju. Oni unose osećaj svežine u vaš dom, ispunjavajući ga živahnošću i vitalnošću. Kada nabavite nove sobne biljke, obratite pažnju na ono što im je potrebno što se tiče svetlosti.

Feng šui životinje

U feng šuiju postoje životinje koje mogu da donesu sreću ako ih pravilno postavite u kuću.

Slepi miš

Drevni simbol bogatstva. Trebalo bi da bude postavljen u jugoistočnom delu vašeg doma jer je poznato da je to oblast bogatstva i zdravlja.

Zmaj

Zmajevi kao feng šui životinje unose mnogo moći u vaš život. Ako se drže u jugoistočnom pravcu kuće, mogu odbiti negativnu energiju i držati provalnike i pljačkaše dalje od vašeg ličnog prostora.

Cvrčak

Prisustvo cvrčka u kući u kuhinji donosi bogatstvo. Dekorativni predmet za sreću trebalo bi da bude u vašoj kuhinji ili u jugoistočnom pravcu vaše kuće. Može se čuvati u vašem domu ili kancelariji.

Svinja

Kineski astrološki znak, kao i feng šui životinja, aktivira područje bogatstva kuće, koje se obično nalazi u jugoistočnom uglu. Ova životinja se često koristi za prizivanje novca i zato se novac najčešće čuva u kasicama prasicama.

Jelen

Elegantan, graciozan i poznat po dugovečnosti, jelen je simbol obilja kada se posmatra kao jedna od kineskih feng šui životinja. Može biti u jugoistočnom uglu trpezarije ili čak u istočnom pravcu kuće kako bi uneo obilje zdravlja u živote svih koji žive u kući.

***

Bonus video: Sadnja cveća u jesenjim i zimskim mesecima: Ove biljke možete da sadite kada padnu temperature

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest