Jedan mali bazen koji je kuću u Zenici učinio atrakcijom

Dom i dizajn 31. maj 202212:08 > 12:11
Foto: Entasis

Ušuškano dvorište krije i bazen.

Projekat pod nazivom „Jedan mali bazen i kuća“ je rezultat rekonstrukcije jednostavnog prizemnog objekta u predgrađu Zenice koji je građen 90-ih godina po nekom od tipskih projekata koji su bili uobičajeni u to vreme.

Početkom 21. veka, kuća je promenila vlasnika i tako su počeli planovi za rekonstrukciju kuće, a kao glavna projektantkinja je angažovana arhitektica Vedina Babahmetović i zeničkog biroa Entasis.

Foto: Entasis

*

Foto: Entasis

Završeni projekat deluje kao kuća iz snova u koju bismo se rado preselili. Modernistički i minimalistički dizajn odiše skupocenošću i ukusom, bazen i dvorište predstavljaju pravu malu oazu mira.

„S obzirom na to da je parcela bila vrlo ograničena, želeli smo da smestimo mali zatvoreni bazen kao samostalni objekat, te da kuću proširamo samo toliko da zadovolji potrebe porodice – a da i dalje ostane dovoljno livade za unutrašnje dvorište, i ta želja nam je dala vrlo jasno rešenje“, rekla je za naš portal autorka projekta.

Foto: Entasis

Pored aktivnog dela bazena smešteni su prateći prostori čajne kuhinje i toaleta, te neophodne tehnike za bazen, a svi vidljivi materijali su prirodni – kamen, drvo kedra za oblogu, kao i drveni deking oko bazena.

Foto: Entasis

„Velika terasa ispred bazena zajedno sa otvorenim kliznim staklenim stenama i livada ispred sa brižno negovanim biljkama učinili su da taj deo postane osnovni prostor za relaksaciju i druženje sa porodicom i prijateljima“, kažu nam iz Entasis-a.

Foto: Entasis

Takođe, s obzirom na to da je bazen urađen sa svim potrebnim termo-tehničkim instalacijama, omogućena je njegova upotreba tokom cele godine, što je bio jedan od uslova klijenta.

Želeli su da dvorište i livada budu glavni centar dešavanja, pa se kuća takođe proširuje prema livadi i ona tako postaje sastavni deo dnevnih delova kuće, a do nje se stiže kroz velike staklene ekrane, ali glavno proširenje je sa bočne strane u širini bazena, te je tako vrlo jasno definisan intimni dvorišni deo kuće koje je namenjeno za porodične aktivnosti.

Foto: Entasis

Suštinske promene su se desile u prizemlju i potkrovlju, gde se potkrovlje jednostavnim umetanjem vertikalnih staklenih badža i terase pretvorilo u vrlo funkcionalan deo kuće, opet sav orjentisan prema dvorištu.

Foto: Entasis

U potkrovlju se nalaze dve dečije obe i velika terasa, dok se za zadnje strane u potkrovlju nalaze gostinska i radna soba sa kosim krovnim osvetljenjem.

Foto: Entasis

Dograđeni deo trpezarije u prizemlju urađen je tako da se sačuva stablo breze, čija je lepota još dodatno naglašena ostakljivanjem dela krova trpezarije sa pogledom na grane drveta.

 

***

Bonus video: Boemski salonac u kom je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram