Izdvojili smo kućne biljke sigurne za decu i ljubimce

Psi biljke
Psi i sobne biljke, Foto: Maria Jose Silva Jimenez / Alamy / Alamy / Profimedia

Bez obzira želite li se oprobati u trendu urbane džungle u stanu ili želite dodati još malo zelenila svom uređenju doma, možete računati da će ove lepe biljke biti sigurne za uživanje cele porodice uključujući i mekane, krznene loptice.

U poslednjih nekoliko godina, uzgajanje sobnih biljaka u zatvorenom prostoru postalo je popularnije nego ikad i to sa razlogom jer biljke ne samo da ulepšavaju skoro svaki prostor, već kao dodatan bonus, mnoge od njih pročišćavaju i vazduh, piše Bonjour.ba.

U vezi s tim, određene uobičajene sobne biljke su otrovne ako se konzumiraju – same po sebi nisu veliki problem, ali mogu predstavljati rizik ako imate malu decu ili kućne ljubimce koji vole da trčkaraju i istražuju okolinu. Bolje je biti na sigurnoj strani i umesto toga urediti svoj dom ovim netoksičnim biljkama, koje su takođe idealne za početnike u svetu kreiranja male zelene oaze u domu.

Božićna zvezda

Ova primorska biljka ime je dobila po tome što cveta (obično crveni ili pink cvetovi) jednom godišnje oko praznika. Najbolje je uzgajati u bogatom tlu, koje bi trebalo ostati relativno vlažno, ali omogućiti delimično isušivanje između zalivanja. Preferira umerenu svetlost i direktno sunce, pa je prozor okrenut prema istoku idealan za nju.

Echeveria

Ovi sukulenti pastelne boje rastu u rozetama, a povremeno čak i daju cveće. Sadite ih u dobro dreniranu mešavinu i osigurajte da se potpuno isušuje zemlja između zalivanja – zapravo, mogu proći nedelje ili čak meseci pre zalivanja, posebno zimi. Imajte na umu da echeveria preferira puno sunca pa je postavite negde gde će imati najviše osvetljenja tokom dana.

Ukrasni kukuruz

Ovo tamno, zimzeleno lišće može narasti do tri metra i u slabo osvetljenim prostorima. Posadite ih u dobro dreniranu smesu i održavajte zemlju vlažnom, ne dopuštajući da se potpuno osuši, niti da postane previše nakvašena. Ove biljke dobro deluju u senci i polusenci i mogu podneti neko indirektno svetlo, ali neće dobro reagovati na izravno sunce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steve Ormerod (@steveormerod)

Slonova noga

Ove šarmantne biljke usko su povezane sa ljiljanima. Njihova briga je, međutim, slična brizi o sukulentima: sadite ih u dobro dreniranu zemlju i pustite da se tlo potpuno osuši između zalivanja. Jaka, indirektna svetlost i povremeno puno sunca dobro funkcionišu. Nije im potrebno mnogo vode, ali izbegavajte da ih stavite preblizu otvorenih vrata ili prozora kako lišće ne bi presušilo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Sill (@thesill)

Peperomija

Ove biljka sa naizgled voštanim listovima ima najrazličitije oblike i veličine, od tamnozelenih listova, šarenih, do listova sa prugama poput lubenice. Peperomiji je potrebno dobro drenirano zemljište s malo dodatne cirkulacije vazduha, pa koristite mešavinu koja sadrži perlit ili pesak. Oni zadržavaju vodu u lišću, pa pustite da se tlo potpuno osuši između zalivanja. Idealni svetlosni uslovi uključuju umereno svetlo ili polusenku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katherine (@terracottakat)

Zeleni ljiljan

Idealan je izbor ako ste početnik u svetu biljaka jer su neke od najlakših biljaka za uzgajanje. Treba ih obilno zalivati, uz povremeno premeštanje u tamniji prostor ako ste u mogućnosti. Pauk biljke dobro uspevaju na jakom i indirektnom svetlu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jules (@renovating63)

Maranta

Popularan su izbor zbog svojih prelepih tonova dragulja i bogatih uzoraka lišća. Treba ih uzgajati u dobro dreniranom tlu, ali im je takođe potrebna i velika vlažnost da bi uspevale. Osim što ćete dobiti ovlaživač zraka (što je verovatno dobra ideja za zimske mesece), biljku možete povremeno postaviti među ostale dobro zalivane sobne biljke kako biste stvorili idealne uslove. Što se sunčeve svetlosti tiče, biljka za molitvu, kako je još zovu, razumno toleriše loše uslove osvetljenja, ali najbolje se snalazi na jakoj, nedirektnoj sunčevoj svetlosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cincy Plant Dad (@cincyplantdad)

***

Bonus video: Skriveni troškovi na odmoru – Sve zamke All Inclusive-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram