Cvekla, kurkuma, pena za brijanje… Toliko je kreativnih ideja za farbanje uskršnjih jaja.
Pena za brijanje
Trik za farbanje jaja penom za brijanje uveliko je zaludeo svet jer je vrlo jednostavan, a rezultat je pravo osveženje za uskršnju trpezu.
Potrebno vam je samo malo pene i nekoliko boja za hranu. Inače, isti trik funkcioniše i sa šlagom ili umućenom slatkom pavlakom, što je možda još bolja varijanta jer ne uključuje korišćenje hemije.
Jaja prvo skuvajte (bez bojenja). Najbolje je da izaberete ona bela jer će bolje primiti boju. Penu ili šlag sipajte na tanjir, po mogućstvu neki koji posle možete da bacite, recimo plastični. Dodajte po nekoliko kapi različitih boja za hranu, igrajte se, kombinujte ih po želji, a onda ih izmešajte štapićem (čačkalicom, kašičicom..) tako da dobijete efekat raznobojnog mermera.
Sledeći korak je da taj šareni desen prebacite na jaja, a to ćete uraditi tako što ćete jedno po jedno jaje umakati u penu sa svih strana i odlagati na papirni ubrus. Treba da stoje najmanje 20 minuta, a što duže stoje, boja će biti intenzivnija.
Na kraju pažljivo ubrusom skinite penu s jaja, bez trljanja da ne biste pokvarili magične prelive boja.
Vosak i lukovina
Domaćice koje na Veliki petak farbaju jaja gledaju da ona budu što interesantnija. A to često traži dosta truda i vremena. Ipak, sa voskom nije tako. Jaja će biti divno neobična i jedinstvena, sve je prirodno i zdravo, a ceo proces je izuzetno jednostavan.
Sve što vam treba je voda u kojoj su odstajale ljuske od luka i prirodni vosak. Njega možete nabaviti od lokalnog pčelara, komšinice (kojoj je možda ostalo parče od prošle godine), a možete i da svratite u obližnju voskarsku radnju.
Takođe, dobro bi bilo i da imate domaća jaja, ona svetlija, a ne jaja od koka nosilja jer su ona tamnija i boja se neće lepo primiti.
Pored jaja i lukovine, trebaće vam i komad voska, ne previše veliki, otprlike nešto veći od oraha – sve zavisi koliko jaja farbate i koliko tečnosti od lukovine imate u šerpi.
Prvi korak: Vodu u kojoj je odstajala lukovina (najbolje prethodnih dan, dva), stavite na vatru da se malo ugreje. Onda povadite ljuske od luka da ostane samo braon tečnost.
Drugi korak: Kad se tečnost dobro ugreje, ali ne toliko da počne da ključa, ubacite naseckan komad voska. Čim počne da ostavlja trag po površini dok se topi, u vodu lagano spuštajte jedno po jedno jaje.
Treći korak: Kuvajte jaja oko pola sata na srednje jakoj vatri. Pazite da ne bude mnogo jaka da jaja ne popucaju.
Četvrti korak: Šerpu sklonite sa vatre, jaja polako povadite većom kašikom i stavite u činiju da se ohlade.
Peti korak: Jaja na kraju obrišite krpom ili ubrusom i premažite s malo masti da se lepo sijaju. I rezultat će vas oduševiti – tamo gde se vosak lepio za jaja, pa potom topio ostaće najneobičnije šare koje će očarati sve ukućane.
Ljubičasti kupus
Sastojci
2 šolje seckanog ljubičastog kupusa
1 kašika sirćeta
½ kašičice soli
2 šolje vode
tvrdo kuvana jaja
Postupak
Stavite kupus, sirće, so i vodu u šerpu. Pustite da provri, a zatim kuvajte 15 minuta. Procedite kupus i ostavite da se tečnost ohladi.
Umočite tvrdo kuvana jaja u tečnost i potopite ih 30 minuta ili preko noći.
Ocedite jaja iz vode i ostavite da se potpuno osuše.
Kurkuma
Sastojci
¼ šolje mlevene kurkume
2 kašike sirćeta
1 kašičica soli
4 šolje vode
tvrdo kuvana jaja
Postupak
Stavite kurkumu, sirće, so i vodu u šerpu i kuvajte 30 minuta. Zatim sklonite sa vatre i ohladite.
Ubacite tvrdo kuvana jaja u tečnost i ostavite 30 minuta ili preko noći.
Izvadite jaja iz vode i ostavite da se potpuno osuše.
Ove pastelne nijanse jaja biće prelepe i ako vam posluže kao osnova, jer jaja dodatno možete da ukrasite i iscrtate temperama ili flomasterom, ali i da oko njih vežete mašnice ili nalepite zanimljive stikere.
*
Cvekla
Među prirodnim, a vrlo zanimljivim metodama farbanja uskršnjih jaja je i farbanje povrćkama ili začinima.
Dobra stvar je što sve neophodno vrlo verovatno već imate u kuhinji.
Ako biste rozikasta jaja, tu je cvekla.
Sastojci:
2 šolje naseckane crvene cvekle
1 kašika sirćeta
½ kašičice soli
2 šolje vode
tvrdo kuvana jaja
Postupak
Stavite cveklu, sirće, so i vodu u šerpu i prokuvajte. Krčkajte 15 minuta, a zatim izvadite cveklu. Ostavite da se ohladi.
Stavite jaja u tečnost i ostavite 30 minuta ili preko noći.
Potom ih izvadite iz tečnosti i ostavite da se osuše.
BONUS VIDEO: Najskuplji med na svetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: