Sara je zalila ruže i hortenzije napitkom od kore jedne voćke. Posle dve nedelje cvetovi su buknuli

Hortenzije, ruže, zalivanje cveća
Foto: Shutterstock

Hortenzije i ruže su biljke koje nije potrebno posebno negovati, ali jedna stvar im može dati podsticaj, a to je đubrivo. Iako u radnjama postoji niz đubriva za hortenzije i ruže, vrtlari često koriste domaće mešavine.

Sara Alton dve nedelje koristila je jedan kuhinjski otpad na svojim hortenzijama i ružama i podelila je svoje „neverovatne“ rezultate na Facebook stranici „Loving Your Garden“.

„Prve dve fotografije su moje hortenzije i ruže pre nego što sam dve nedelje koristila vodu od banana samo jednom nedeljno“, napisala je.

„Čini se da su stvarno procvetale i mnogo su veće i zdravije. Svakako ga preporučujem. Neću lagati da nikada nisam ničim hranila svoje biljke u prošlosti, ali definitivno primećujem razliku u tome koliko zdravo izgledaju sada, posebno moje hortenzije“, dodaje.

Gajenje ruža
Foto: Francis Joseph Dean / imago stock&people / Profimedia

Banana ili voda od kore banane sadrži esencijalne hranjive materije za rast biljaka, poput magnezijuma, fosfora i kalcijuma i malo je verovatno da će količina njihovih hranljivih stvari unesenih u vodu uzrokovati predoziranje.

Jedan od najčešćih načina za pripremu vode od kore banane je seckanje kore i stavljanje u vodu dva do tri dana. Kad komadići banane dovoljno omekšaju, kvajte ih 30 do 45 minuta kako bi se razgradila jača vlakna. Zatim, procedite tečnosti i ostavite da se ohladi pre upotrebe, pa je razredite s jednom petinom sveže vode.

Kako gajiti hortenzije
Foto: Augst / Eibner-Pressefoto / imago stock&people / Profimedia

Osim što daje podsticaj hortenzijama i ružama, vodu od banane možete koristiti i za orhideje kako bi podstakli cvetanje.

Međutim, oni koji se bave svojom baštom ili vrto znaju da to neće biti potpuna zamena za đubrivo u potpunosti, prenosi „Jutarnji“.