Trik s kojim možete promeniti boju hortenzije

Foto: Shutterstock

Hortenzije cvetaju od juna do oktobra u raskošnim, loptastim cvetovima te im je potrebno mnogo vode, što se može videti u njihovom latinskom imenu – hydra(ngea), što znači "voda".

Na boju cveta kod hortenzije (Hydrangea macrophylla) moguće je uticati pa je tako tajna u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili alkalnosti.

Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, možete nabaviti jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite sniziti pH tla, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite da podignete pH, stavite krečnjak u prahu, piše Zadovoljna.hr.

Ako želite plave cvetove tlo treba biti što kiselije (pH 4), a plavi cvet može da se dobije i ako hortenziju svakih 7-14 dana zalivate već spomenutim aluminijum sulfatom. Isto se može postići ako se tlu dodaju borove iglice, talog od kafe i slično.

Za roza cvetove tlu je potrebno dodati pepeo, smrvljene ljuske jajeta ili posebna gnojiva tome namenjena na bazi fosfora. Za ljubičastu nijansu potrebno je održati pH tla od 6-6,9, dakle, neutralno do blago kiselo.

Treba imati na umu da bela hortenzija uvek ostaje bela, bez obzira na tlo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram