Kako sam sama, za dva dana, restaurirala stari babin i dedin regal i uštedela gomilu para

Foto:Privatna arhiva

Posle renoviranja stana, para nikad ne ostane dovoljno za završne detalje i sve nove komade nameštaja koje ste planirali da kupite. U takvoj situaciji, ja sam rešila da probam da transfromišem tri stare stvari - jedan kuhinjski sto, zidnu vitrinu i regal.

Razmišljala sam ovako – ionako bih te stvari samo izbacila i kupila nove. Za kuhinju bih tražila isto okrugli sto i neku lepu vitrinu, samo u crnoj umesto u braon boji. O dnevnoj sobi i regalu sam se mnogo premišljala jer sam znala da je ogroman, da ima baš mnogo posla, a pritom sve to radim u stanu, radionicu nemam. Pa šta? Najvažnije je sve dobro zaštititi, a i da potpuno zabrljam, uvek ostaje opcija da zovem nekoga da nameštaj samo iznese. Ne gubim ništa osim snage i slobodnog vremena, trošak za farbu nije veliki, zašto da ne probam? Gde bih inače sa svim tim stvarima koje staju u njega?

Moram da naglasim da nikakvog iskustva sa ovakvim egzibicijama nisam imala ranije i antitalenat sam i za pakovanje rođendanskih poklona, a kamoli farbanje i sređivanje drvenog vintage nameštaja.

Foto:Privatna arhiva

Za sto i vitrinu sam samo otišla u farbaru i uzela šta su mi dali. Nisam imala pojma da su mi dali akrilnu boju za drvo. Za regal sam ipak planirala – na netu sam gledala kakve farbe postoje, čime se nanose, mora li da se šmirgla, našla sam koje nove ručkice ću uzeti i smislila da staklena vratanca zamenim ratanom.

Moj savet je da akrilnu farbu izbegnete i uzmete vodenu. Ova prva jako smrdi, vodena ne, plus nekako je više plišana kada se sve osuši, lepše izgleda. Obe koje sam koristila su bile one grčke Vitex. Nisam detaljno šmirglala ništa, dovoljno je da šmirglom lagano pređete preko površina, kao kad krpom brišete prašinu.

Foto:Privatna arhiva

Još jedna bitna napomena – nisam pomerala regal ni milimetar. Farban je tu gde je stajao, to je bila najlakša i najbrža opcija. Najlone sam provukla iza njega da zaštitim zidove.

Nezgodno je ako nameštaj ima useke i sitne pregibe, rezbarije, jer je na te delove baš zeznuto naneti farbu ujednačeno. Uzmite dobru četkicu za to, ja sam se pravila pametna sa slikarskom i to ne funkcioniše. Trebao mi je mali valjak, veći valjak, i dobra četkica.

Foto:Privatna arhiva

Kad ovlaš išmirglate, samo uživajte u farbanju. Postoji neka čudna vrsta zadovoljstva u tome. Radite nešto i odmah vidite rezultat.

Foto:Privatna arhiva

Za regal mi je trebalo dobrih 8 sati bez većih pauza za prvu ruku, a druga, sutradan, je išla mnogo brže, možda sam farbala još 3, 4 sata. Bilo je i toplo, pa se sve sušilo brzo.

Ručke sam kupila u Zara home, jednu vrstu za kuhinjsku vitrinu, drugu za regal. Nisam htela povoljnije opcije, to sam baš zamislila tako, ali lepe ručice zaista možete naći za malo para po celom gradu, guglajte.

Regal ručke
Foto: Privatna arhiva

Ratan sam naručila online u Hobi. Izmerila sam dužine staklenih površina na vratancima i jedina stvar za koju sam zvala stolara je bila zamena stakala ratanom. To zaista nije koštalo mnogo jer je montaža jednostavna.

Foto:Privatna arhiva

I to je to. Mnogo je dobar osećaj kad sve završiš i vidiš šta si sam uradio.

Foto:Privatna arhiva

Sposobni smo svi mi za mnogo toga, ali često smo samo lenji da se upustimo u neki posao u svoje slobodno vreme. Ono nam je svima dragoceno, pa često probagavamo lakšim i skupljim opcijama koje su uz sve to – ružnije i manje kvalitetne. Zato kad sledeći put prevrnete očima na neki nasleđen babin komad nameštaja koji je staromodan i nervira vas – uključite maštu na 10, izazovite samo sebe i recite – što da ne? Srećan rad.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram