Dizajnerka Sara Koprivica: Kako uneti svetlo u mračan stan

Sara Koprivica Foto: Privatna arhiva

Nije svaki stan obdaren velikim prozorima i sunčevim zracima koji svaki prostor čine prostranim i zračnim. Nažalost, mnogi se borimo sa par jutarnjih zraka koje nikako ne možemo da zadržimo u stanu ceo dan. Zato nam dizajnerka enterijera Sara Koprivica otkriva kako da mračan stan učinimo svetlijim.

Paleta boja neka bude svetla

Važan je izbor palete boja, kako za zidove tako š za ostale enterijerske elemente. Izbegnite eksperimentisanje sa tamnijim nijansama. Osim bele koja, kao što je već dobro poznato, najbolje reflektuje svetlo, zidovi mogu biti i u toplim veselim bojama kao što su razne nijanse žute, crvene ili narandžaste.

„Takođe jedan od trikova moze biti i bojenje plafona u boju neba. Razne nijanse plave mogu poprilicno otvoriti prostor i uneti svežinu. Naravno, ako se odlučite za zidove u boji podrazumeva se da se treba igrati isključivo sa svetlijim tonovima”, ističe dizajnerka enterijera Sara Koprivica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelly Wearstler (@kellywearstler)

Akcenat na jednom zidu

Odvojite jedan zid koji moze imati akcente u paletama smelih, energičnih nijansi koje će razvedriti prostor. Ti detalji mogu biti u vidu lampi, zanimljivi tapeta, ogledala sa neobičnim ramovima itd. Takođe, dodavanje živopisnih umetničkih dela – podiže raspoloženje i uveseljava prostor. Ovde je važno voditi računa gde ćete ih postaviti. Izbegavajte zidove koji su blizu prirodnog izvora svetla jer na taj nacin blokirate refleksiju. Sačuvajte ih za zidove koji se nalaze u tamnijim delovima vašeg stana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GREG NATALE (@gregnatale)

Sjajni detalji

Sjajnije boje i materijali mogu uneti i reflektovati više svetla nego mat boje, pa tako možemo eksperimentisati sa nekim komadima nameštaja lakiranim u visokom sjaju. To čak može biti i kuhinja ako se materijali uklope na pravi način. Takođe, zlatni i srebrni detalji kao i stakleni komadi nameštaja daju isti efekat i mogu dosta lepo transformisati taman prostor.

„Ovo ne važi i za zidove – mat zidovi su daleko bolja opcija, jer ujednačeno reflektuju svetlost dok bi nam sjajne tehnike stvorile bljesak na jednom mestu a zatamnile ostatak zida”, istakla je Sara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GREG NATALE (@gregnatale)

Svetao parket

Ako je vaš izbor za pod parket, neka bude u svetlijim tonovima. Podovi zauzimaju veliku površinu prostora i tamne nijanse drveta ga mogu poprilicno ugusiti. Birajte tepihe većih formata, veselih i svetlijih nijansi.

Pravi luster čini čuda

Takođe jedan od trikova je postavljanje kristalnih lustera ili kristalnih zidnih lampi na ključna mesta. Oni će dobro reflektovati i prirodno i veštačko svetlo. Osim toga, možete probati da usmerite stone ili podne lampe ka zidovima i plafonu umesto unutar prostora. Time će prostor delovati toplije, udobnije i prostranije.

Ogledala

Što više ogledala u prostoru – to bolje. Gledajte da ih kačite preko puta ili makar blizu izvora prirodnog svetla. Produbiće prostor i reflektovati svetlost na ostatak prostorije.

Umesto teških i tamnih drapera, izaberite prozirne i lagane zavese ili roletne koje će propuštati više sunčeve svetlosti u vaš dom.

Minimalizam

Manja količina namestaja moze dosta doprineti slobodnijem kretanju svetla po prostoriji. Manje nameštaja znači i manje senki, tako da bi najbolji izbor veoma tamnih stanova bio minimalizam.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram