Dizajnerka Luj Vitona živi u pećini

Foto: Angela Pham/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neverovatan arhitektonski poduhvat.

Frančeska Amfiteatrof, dizajnerka nakita i satova za Louis Vuitton, svoje odmore provodi u sasvim nesvakidašnjoj građevini – pećini.

Njena pećina za odmor nalazi se na retko naseljenom jugozapadnom kraju malog ostrva Ventotene u Tirenskom moru. Pećina se nalazi u litici koja je stara više od 11.000 godina.

Čitava pećina je u belom, ima prirodan otvor zatvoren staklom kroz koji se izliva difuzna sunčeva svetlost. Pećina ima kružni dnevni boravak i kamin.

Otvorena kuhinja u centru pećine formira potkovicu, njena radna ploča je boje cementa, iste kao i čitav pod. Pećina ima malo kupatilo, tri male spavaće sobe, kao i prostrano dvorište.

„Prostor nisam previše dekorisala, jer mu ništa ne treba“, kaže Frančeska za Finansical Times.

Njena majka je Italijanka, pa je svako leto u detinjstvu provodila na Ventoteneu – stoga je poželela da se vrati korenima. Za upravljanje projektom dizajnerka je angažovala stručnjake iz rimske arhitektonske firme LaCap.

Tim je proveo prvu godinu ili dve instalirajući više čeličnih H-greda, čeličnih šipki i strukturalnih mreža.

„Izbušili smo stenu kao sir i napravili strukturu za podršku“, kaže dizajnerka. Ugrađen je i najsavremeniji sistem za grejanje i hlađenje. Prirodna rupa postala je svetlarnik, sa elektronskim prozorskim panelima i roletnama za zamračenje.

Sve ovo je urađeno dok je Amfiteatrof živela u Njujorku, a potom u Konektikatu – pa je upravljala projektom preko WhatsApp-a. Ako se tome dodaju značajne poteškoće sa dopremanjem materijala i pošiljki na ostrvo, čak iz Rima, bilo je, kaže, više od nekoliko trenutaka u kojem je pomišljala da je njena ideja preambiciozna.

Međutim, arhitekte su uspele da izvedu čudo, a Frančeska danas ponosno kaže da je „pećinska žena“.

***

BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram