Bojleri – prijatelji vašeg kupatila i kuhinje

bojleri
Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Koliko su bojleri značajna stavka svakog domaćinstva, o tome ne treba preterano govoriti. Jednostavno, život bez njih je nezamisliv.

Iako najveću upotrebu bojleri imaju u kupatilu, i pojedine kuhinje se njima služe. Protočni bojleri, koji štede struju i koriste se po potrebi, su idelani za kuhinje. Dovoljno je da svega nekoliko minuta pre pranja sudova bojler uključite kako bi se voda zagrejala, a kada završite pranje jednostavno ga isključite. Protočni bojleri štede struju i to je njihova glavna prednost. Međutim, na tržišu sve veći primat zauzimaju horizontalni bojleri za kupatila. Za sve one koji se još uvek nisu susreli sa njima, evo zašto ih mnogi žele u svom kupatilu.

 

Horizontalni bojleri za više slobodnog prostora i veći komfor

Iako su vertikalni bojleri zastupljeni u većini domaćinstava, u poslednjoj deceniji sve popularniji su horizontalni bojleri. Kao što im samo ime kaže, ovi bojleri montiraju se horizontalno, a ne vertikalno kao standardni. Naročito su pogodni za manja kupatila, jer štede prostor. Pa umesto da idu na dole i zauzimaju prostor, taj prostor možete iskoristiti za neku policu. Tako da je ušteda prostora jedna od glavnih prednosti horizontalnih bojlera. Kada je o zapremini reč, oni se poput vertiklanih, prave sa različitim zapreminama, tako da ćete u skladu sa vašom potrošnjom i proceniti koliki vam je bojler potreban. Horizontalni bojleri uglavnom u sebi imaju kazan od nerđajućeg čelika pa im je na taj način životni vek duži. Osim toga, kako se nalaze bliže plafonu i ne upadju u oči prilikom ulaska u kupatilo, kao što je to slučaj sa vertiklanim bojlerima, vizuelno su bolje rešenje. Uglavnom horizontalni bojleri su manje glomazni i više su pravougaonog oblika, nego valjkastog, tako da estetski mogu fino da se uklope u čitav enterijer kupatila. Kada je reč o dizajnu proizvođači horizontalnih bojlera sve više se trude da ih učine što elegantnijim, kako bi više podesećali na klima uređaje, a manje na bojlere. U svakom slučaju, i horizontalni i vertiklani bojleri podrazumevaju istu pažnju. Kako se ponekad desi da bojleri eksplodiraju i izazovu požar, ne bi bilo loše da deo vašeg stana bude i protivpožarni aparat.

Protivpožarni aparati kao sinonim bezbednosti vašeg doma

Nekome će možda delovati suludo da u stanu drži protivpožarni aparat, koji se pretežno viđa samo u javnim ustanovama i firmama, ali on svakako nije na odmet. Protivpožarni aparati odlična su prva pomoć u slučaju požara. I vi sami ćete se osećati sigurnije i bezbednije. Dobra stvar je što se protivpožarni aparati ne moraju kupovati svake godine. Dovoljno je izbarati kvalitetan koji će trajati i do 15 godina, ako ga pravilno održavate. Ukoliko se brinete hoće li protivpožarni aparati narušiti izgled vašeg enterijera, neće. Oni zauzimaju vrlo malo prostora, a možete jednostavno da ih okačite na zid. Ako ipak želite nešto elegantinije rešenje, uvek možete napraviti ormarić gde ćete držati protivpožarni aparat. Samo je važno da on bude pri ruci u slučaju vatre. Znači nikako ne sme biti na zabačenim i teško dostupnim mestima. Sve je više modernih stanova, izrađenih u industrijskom stilu, koji protivpožarne aparate posmatraju kao ekposnat, koji se dobro uklapa u enterijer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada