10 vaših stanova i kuća koji su nas oduševili u 2023.

Ne zna se koji enterijer je lepši.

U godini za nama jedna od lepših stvari bilo je zaviriti u domove žena koje zvanično nisu stručnjaci za dizajn enterijera, ali su svoj prostor opremile tako da izgleda kao iz magazina.

Ovo je 10 njihovih stanova i kuća koji su nas oduševili u 2023.

Uživajte!

Dušičin stan u Pančevu star 60 godina

Dušica Trnavac je svoj stan u Pančevu savršeno transformisala uz uradi-sam projekte.

Foto: Privatna Arhiva/Dušica Trnavac

„Bila bi laž kad bih rekla da smo skoro sve sami uradili, ali zaista jako puno stvari jesmo, počevši od građevinskih stvari poput kupatila, lepljenja pločica, pa do svih komada nameštaja od metala i drveta i na kraju do dekoracije“, kazala je za Zadovoljnu.

Ipak, dešavalo se i da neki DIY projekat počnu da rade, pa se ispostavi da nije jednostavno i izvodljivo kao što izgleda na Instagramu.

Foto: Privatna Arhiva/Dušica Trnavac

„Definitivno sve izgleda lakše na Instagramu i onim čuvenim ubrzanim snimcima. Najviše sam se namučila sa kožnom foteljom i njenim farbanjem, a na snimcima to izgleda prelako. Bila je crvena, nije imala nogare, a sada je najkorišćeniji komad nameštaja kod nas. Ali eksperimentisala sam sa njom na 101 način, farbala sam je i prefarbalala, menjala četke i sunđere dok nisam uspela. Slično je bilo i sa kućicama od glinamola i konzolnim drvenim stolom.“

A gde Dušica nabavlja simpatične detalje poput jastučića, lampi, stočića, taburea?

Foto: Privatna Arhiva/Dušica Trnavac

„Veliki sam fan buvljaka i second hand radnji. Iako to nije bila ljubav na prvi pogled, sad sa uzbuđenjem čekam nedelju da razmrdam noge i pronađem nešto zanimljivo, tako da je veliki deo dekoracije upravo ulov sa jednog od ta dva mesta. Meni je to jako važno, pre svega, jer su ti predmeti drugačiji, posebni imaju neku svoju patinu i priču i nema ih na svakoj drugoj polici.“

Sara je sa 26 godina kupila stan na kredit i napravila sebi raj

Sara Hocenski iz Osijeka za Zadovoljnu je ispričala uz koje cake je uspela da stan od 55 kvadrata deluje znatno veće i šta je sve sama uradila prilikom uređenja prostora.

Foto: Privatna arhva

„Najviše sam želela otvorenost prostora i to smo dobili razbijanjem zida koji je delio dnevnu sobu od kuhinje. Time sam postigla taj open-space koncept koji je povezao ceo stan i zbog kojeg mogu da pravim zabave s društvom, a da niko ne bude isključen u kuhinji dok priprema hranu i piće.“

Foto: Privatna arhva

U Sarinom stanu domiraju minimalističke crno-bele note, ali ništa tu nije sterilno i hladno, nego udobno i ušuškano.

„Nameštaj je u stanu većinom bele boje, kao i svi zidovi, ali to samo jer sam znala da ću dodavanjem eklektičnih detalja moći da upotpunim prostor bojom. Veliku ulogu igra i rasveta, koja je svuda, a najviše volim tople tonove. Stan je definitivno sve samo ne minimalistički, čak nisam sigurna hoće li uskoro u njega moći da stane više detalja.“

Zanimljivo je saznati i šta je Sara sama uradila u stanu, a deluje kao da je delo profesionalca.

Foto: Privatna arhva

„U spavaćoj sobi nalazi se reprodukcija poznatih meandara Julija Knifera, savremenog umetnika i mog sugrađanina koji je pre gotovo 100 godina rođen u ulici u kojoj trenutno živim. Nju sam izradila od crnog hamer papira i uramila.“

Foto: Privatna arhva

U dnevnoj sobi iznad ugaone garniture takođe se nalaze slike koje Sara sama dizajnira i menja po godišnjim dobima.

Najlepša kuća na Zlatiboru izgleda kao da nije u Srbiji

Zlatibor krije jedan pravi dragulj, kuću koja izgleda kao da uopšte nije u Srbiji. Vila Pavlović je toliko specifična da nešto slično sigurno nećete videti nigde na ovim prostorima.

vila pavlović zlatibor
Foto: Relja Ivanić

Kako je boraviti u toj vili, za Zadovoljnu govori vlasnica Jelena Pavlović.

„U toj kući smo uglavnom vikendom, ali ideja je da više vremena tu provodimo kasnije kad odemo u penziju. Leti smo duže tu, kad su vrućine jer kuća ima svoju mikro-klimu koja je fantastična. Nemamo klima-uređaj jer nije potreban. Kuća je odlično pozicionirana, iza je hlad, a ispred uživamo u zalascima sunca. To je mesto idealno za resetovanje i prebacivanje na drugu planetu.“

Foto: Stefan Danilović

Jelena kaže da su arhitekte koristile elemente koji su jednostavni, elegantni, ali zanatski zahtevni.

Foto: Stefan Danilović

„Ugođaj dok ste u kući je fanstastičan jer je sačuvana prirodnost ambijenta. Enterijerom dominiraju drvo, kamen i beton koji je rađen tako da imitira kamen. Takođe, raspored je interesantan jer je linijski. Od samog ulaza je topla veza sa garažom preko koje ulazimo ka dve sobe, dečje i gostinske, pa onda ide kupatilo, zatim još jedna soba sa kupatilom i dalje je veza sa dnevnom sobom i trpezarijom, dok je na kraju naš spavaći deo.“

Tanja zna cake da stan urediš kao iz magazina

Ako iole pratite domaće naloge na mrežama o uređenju doma, sigurno vam nije promakla Tanja Sovulj iz Novog Sada.

Foto: Tanja Sovulj

„Uvek nešto u stanu improvizujemo, pravimo, skraćujemo, farbamo… Evo na primer na terasi smo pravili sklopivi sto, klupicu, letvice na zidu, policu. U kuhinji smo pravili zid od letvica da sakrijemo frižider, trpezarijski sto smo iskombinovali (okvir i noge su od starog stola mojih roditelja, ofarbali smo ih u belo i na to pričvrstili drvenu ploču)“, priča za Zadovoljnu Tanja o tome šta su ona i suprug sve sami radili u stanu.

Tanja priča i koji deo stana je bilo najlakše urediti, a koji najizazovnije.

Foto: Tanja Sovulj

„Najlakša mi je bila spavaća soba jer je dosta mala i raspored prozora i vrata je diktirao gde će se šta od nameštaja naći. Dečja soba mi je bila izazovna jer se njihove potrebe stalno menjaju, a kada imate dvoje dece od kojih je jedno đak prvak, a drugo jednogodišnja beba, potrebno je sve uskladiti da oba deteta mogu nesmetano da se igraju i uče. Sada mogu reći da sam vrlo zadovoljna kako je sve ispalo.“

Nevena je od ruinirane kuće u Bačkom Petrovcu napravila sunčanu oazu

Do doma iz snova često se ne dolazi preko noći. To odlično znaju Nevena Zelunka Cvijetić i njen suprug Miljan koji su u avanturu zvanu nova kuća krenuli pre otprilike deceniju.

Foto: Nevena Zelunka Cvijetić

„Sivi deo gradnje je trajao godinu i po dana nakon čega smo puno radova radili sami jer smo morali da se uselimo. Stoga neke radove privodimo kraju tek sada. Pritom, imali smo veoma ograničen budžet, pa smo za kuću u ono vreme, 2013. godine, podigli kredit od 40.000 evra“, priča za Zadovoljnu Nevena Zelunka Cvijetić koja stoji iza popularnog bloga i Instagram naloga Hleb i lale.

Foto: Nevena Zelunka Cvijetić

Kupili su tad plac u Bačkom Petrovcu na kom je bila stara, polusrušena kuća. Na njenom mestu odlučili su da sagrade novi objekat.

„Zadržavajući orijentaciju i položaj na parceli kao što je bila i prethodna kuća, moj suprug Miljan je projektovao kuću koja je bila inspirisana istovremeno savremenom arhitekturom i lokalnom arhitektonskom tradicijom.“

Bilo im je važno, kažu, da imaju dvorište u zelenilu i puno svetlosti.

„Raspored i broj prostorija prilogodili smo našim potrebama, pa je tako naša kuća kompaktna i ima oko 90 m2.“

Prizemlje je jedna neprekinuta celina gde ukućani zajedno provode najveći deo dana.

„Tu se nalazi najveća staklena površina orijentisana ka dvorištu čineći da je ono deo našeg unutrašnjeg prostora.“

Foto: Nevena Zelunka Cvijetić

Na spratu je zapravo mirniji deo kuće.

„Tu imamo dve spavaće sobe i galeriju koja predstavlja radni deo.“

Olga je kupila ruinu u Herceg Novom – a pogledajte kakav je dom napravila

Ukoliko razmišljate o tome gde biste mogli da se preselite kada budete otišli u penziju – Mediteran uopšte nije loša ideja. To je uradila Beograđanka Olga Beka Trifunović, koja je sa svojim suprugom 2006. kupila tada neugledni memljivi stan i pretvorila ga u mediteranski biser s pogledom na pučinu.

Foto: Privatna arhiva

„Kada sam ušla u apartman, bilo mi je jasno o čemu se radi… Tri sobe s malim prozorima, ogroman hodnik zakrčen sa TA peći od šest kilovata. Kupatilo zarđalo i puno buđi, kuhinja smeštena u ostavi, rešo i izlupana sudopera… Ali za mene je to bila ljubav na prvi pogled – izazov i radost da uredim po svom ukusu. To je bio početak“, priča za Zadovoljnu Olga, koja je u uređenju ovog enterijera maestralno pomešala kontinentalno i morsko.

Foto: Privatna arhiva

Zid obložen belim drvenim letvama klasik je u kućama na primorju, a baš takav su ovi Beograđani napravili na verandi svoje morske kuće, koja je zapravo dnevni boravak na otvorenom.

Foto: Privatna arhiva

Poseban utisak ostavlja zid od kamena u dnevnoj sobi, uz koji savršeno ide beli dvosed, plava beržera koja gleda na more i tepih persijskih šara. Drvene grede na plafonu donose duh starine, a minijaturni šank sazidan od opeke idealno razdvaja zone u ovom morskom domu.

Ljudmilina zemunica je kuća kakva ne postoji nigde u Srbiji

U tihom zelenom kutku Zemuna stoji kuća – gotovo nevidljiva spolja, a prirodi i reci otvorena iznutra. To je zemunica Ljudmile Stratimirović, diplomirane scenografkinje i dizajnerke, žene koja je sa svojim suprugom Dejanom Ubovićem osnovala prvi nezavisni Kulturni centar Grad, mesto u kojem pulsira kultura prestonice.

Ljudmila Stratimirović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ova njena kuća podseća podseća na kuću hobita do koje se stiže putićem kroz baštu, kuću koja deluje kao da je ugrađena u brdo, nema fasadnih zidova, a na mestu krova stoje zemlja i trava.

Ljudmila Stratimirović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Nismo ugradili kuću u brdo! To je čudan prevod jednog novinskog teksta, rekla bih, sa ruskog. Kuća je prekrivena zemljom. Prvo smo sklonili zemlju, sagradili kuću i onda vratili zemlju. Tip kuće je zemunica.”

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A od koga potiče ideja za jedan takav poduhvat? Ljudmila kaže da su kuću osmislili i realizovali porodično.

“Moj otac je oduvek želeo da napravi zemunicu u Zemunu. On je vrlo originalna i zanimljiva osoba. Uvek je imao ideju da napravi kuću koja je što više ekološka. Moja mama je arhitekta. Snaha je takođe arhitekta i radi projekte, ujak je jedan od naših poznatih statičara. Tata i ja smo osmislili plan prostorija i izgled, a svi su nam onda pomogli svojim znanjem… To je baš porodični projekat”, kaže ova umetnica, čiji je otac profesor Ivan Stratimirović, inženjer tehnologije, potomak slavne srednjovekovne srpske plemićke porodice.

Aleksandrin devojački stan je definicija modernog doma koji ima dušu

Stan Beograđanke Aleksandre Vasić – ušuškan, moderan, svetao i pametno i domišljato podeljen na zone važne za život. I pun života, tj. biljaka.

Foto: Privatna arhiva

Ova žena za sebe kaže da voli uređenost, prostranost (slobodu), prirodnost i praktičnost, da te osobine preslikava i na odnose sa ljudima, na posao, a evidento je da ih je preslikala i ambijent u kom živi.

Foto: Privatna arhiva

“Stan ima 50 kvadrata, Nisam konsultovala stručnjake za enterijer. Htela sam sve sama da sredim. Gledala sam to kao neki svoj izazov i projekat. S obzirom na to da volim prostranost, i nisam neko ko je horder (a opet nisam ni minimalista), nisam imala potrebu da nalazim neka pametna rešenja za odlaganje”, kaže ova kreativna žena.

Foto: Privatna arhiva

A sve je uklopljeno s merom, skladno, promišljeno.

U Mašinom stanu od 52 kvadrata svako ima savršen kutak za sebe

Maša Kinđer živi sa svojom porodicom – mužem, ćerkom Vasjom i sinom Valom, za koje je osmislila svaki kutak.

Foto: Privatna arhiva

Naizgled miks stilova – skandinavski, pomalo industrijski, pa boho i klasični akcenti, svaki kutak doma ove žene odiše pažljivo i brižno odabranim sitnicama koje životu daju smisao.

Foto: Privatna arhiva

Svetli tonovi prostora, nameštaja i tekstura drveta ostavljaju mnogo prostora za razne dekorativne predmete – uglavnom rukotvorine domaćih kreativaca – i zidne galerije, u čijem kreiranju posebno uživa.

Foto: Privatna arhiva

Kuća porodice Novak u Batajnici je spoj američke logike, skandinavskog minimalizma i srpskog šarma

Životni prostor Jelene Novak iz Batajnice čine prostran enterijer, svetle boje, prirodni materijali. Svetlo, sklad, mera i ukus.

Foto: Jelena Novak

Porodica Novak se pre dve godine iz Amerike vratila u Batajnicu jer su želeli da njihove ćerke ovde nastave školovanje. Na mestu stare kuće Jeleninog supruga sagradili su porodičnu zgradu i za njih odvojili dupleks.

Kuću su gradili uz savete arhitekte, a uređenje enterijera muž je prepustio njoj.

„Moja ideja i cilj bili su da sve bude otvoreno i da bude puno svetlosti“, ispričala je Jelena.

To je američki uticaj, budući da je to u američkim domovima jedan od vodećih principa.

Foto: Jelena Novak

Veliki dnevni boravak spojen je s trpezarijom i kuhinjom, a u prostoru koji teče jasno su odvojene funkcionalne celine.

Polako je dodavala sitnice.

„Nisam želela da pretrpavam, već sam dodvala malo pomalo. Iznad radijatora je sada slika koja uopšte nije bila planirana da bude tu. Dobili smo je na poklon, a ona je sada akcenat tog kutka – njene žive boje sasvim dobro su legle u smireno, okruženje.“

Foto: Jelena Novak

Nemoguće je ne primetiti kamin u dnevnoj sobi.

Foto: Jelena Novak

„Napravili smo samo masku od gipsa, a unutra je električno grejno telo, koje smo koristili cele zime. Zimi sedimo, gledamo neki TV šou, a kamin gori – greje i daje prostoru vizuelnu toplinu“, ispričala je naša sagovornica.

Za kraj tu je njen savet svima koji žele da urede svoj životni prostor.

„Moj savet je zapravo da ljudi ne trče, da ne moraju da kupe odmah sve, već da sačekaju, da osete prostor, da vide šta žele da stave na određeno mesto. Kad uđem u kuću, želim da ona budem moja baza i sigurna oaza. Volim da osmišljavam sezonske kutke. Ja sam sve ukrase dugo birala, godinam ih kupovala, skupljala, volim da svaki nešto znači. Kad nešto aranžiram, držim se određenog pravca.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram