Beograđanka kupila ruinu u Herceg Novom, svi joj se čudili – a pogledajte kakav je dom napravila

Foto: Privatna arhiva

Penzija u stančiću na moru? Može.

Ukoliko razmišljate o tome gde biste mogli da se preselite kada budete otišli u penziju – Mediteran uopšte nije loša ideja. To je uradila Beograđanka Olga Beka Trifunović, koja je sa svojim suprugom 2006. kupila tada neugledni memljivi stan i pretvorila ga u mediteranski biser s pogledom na pučinu.

„Kada smo moj muž i ja kupili mali stan u Herceg Novom davne 2006. godine bio je u tako lošem stanju da su se svi naši prijatelji čudili i krstili. Ali za mene koja volim da se bavim enterijerom bio je to izazov koji se fenomenalno završio“, napisala je Beka uz objavu na Facebooku.

Foto: Privatna arhiva

Olga i njen suprug su još tada počeli da misle na svoje penzionerske dane.

„Izbor je bio Mediteran, a s obzirom na to da je mnogo naših prijatelja imalo stanove u Herceg Novom započeli smo potragu. Teško je iz ove perspektive i zamisliti da se to događalo u vreme pre interneta i društvenih mreža! Gledali smo oglase za prodaju nekretnina u dnevnoj štampi. S obzirom na to da još nije počela izgradnja apartmana za tržište, izbor su bili socrealistički stanovi, većinom vojni, a druga varijanta bile su kuće za koje nismo imali dovoljno novca“, priča nam ova žena koja ovog decembra kafu pije na terasi i gleda u pučinu.

Foto: Privatna arhiva

„Već sam bila izgubila svaku nadu, a onda mi je agent za koga se ispostavilo da je jedan od najpoznatijih crnogorskih pisaca rekao da ima nešto što niko nije hteo – 43 kvadrata u parteru s baštom, deo kuće na ogromnom placu s mediteranskim rastinjem.“

Foto: Privatna arhiva

Iako ova Beograđanka nema fotografije kako je stan izgledao pre adaptacije, njeni opisi prvobitnog stanja vrlo su rečiti:

„Kada sam ušla u apartman, bilo mi je jasno o čemu se radi… Tri sobe s malim prozorima, ogroman hodnik zakrčen sa TA peći od šest kilovata. Kupatilo zarđalo i puno buđi, kuhinja smeštena u ostavi, rešo i izlupana sudopera… Ali za mene je to bila ljubav na prvi pogled – izazov i radost da uredim po svom ukusu. To je bio početak“, priča za Zadovoljnu.rs Olga, koja je u uređenju ovog enterijera maestralno pomešala kontinentalno i morsko.

Zid obložen belim drvenim letvama klasik je u kućama na primorju, a baš takav su ovi Beograđani napravili na verandi svoje morske kuće, koja je zapravo dnevni boravak na otvorenom.

Foto: Privatna arhiva

Poseban utisak ostavlja zid od kamena u dnevnoj sobi, uz koji savršeno ide beli dvosed, plava beržera koja gleda na more i tepih persijskih šara. Drvene grede na plafonu donose duh starine, a minijaturni šank sazidan od opeke idealno razdvaja zone u ovom morskom domu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

A terasa? To nije terasa – to je mesto sa kog pogled puca na Boku i na kom raste limun žut i drugo mediteransko rastinje, dok garnitura za sedenje zove da se tu posadite i sačekate leto. Terasa je, baš kao i unutrašnjost kuće, dekorisana slikama i posterima.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Olga nam je otkrila da ima i jednu divnu mansardu u centru Beograda koju je takođe sama uredila, pa nas je pozvala da dođemo na kafu čim se vrati sa primorja.

Jedva čekamo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram