10 predmeta koji se ne stavljaju u mašinu za sušenje veša

Veš mašina, pranje veša
Foto: Shutterstock

Mašine za sušenje veša su sve traženije, a oni koji ih imaju tvrde da su im promenili živote i da više ne mogu da zamisle život bez njih. Mašina za sušenje, naravno, u velikoj meri olakšava i ubrzava sušenje veša, posebno ako nemate puno prostora za sušenje, a imate malu decu ili porodicu sa puno članova.

Međutim, nije dobro stavljati određene predmete u mašinu za sušenje veša, štaviše, to nikada ne biste trebali da radite jer se mogu oštetiti, pa čak i potpuno uništiti. Ako zaista morate hitno da osušite neke od ovih zabranjenih stvari, možete ih staviti u sušilicu, ali samo da ih osušite vazduhom, a ne toplotom. Takođe, stavite nekoliko čistih, suvih pamučnih peškira u mašinu za sušenje i ostavite ih da se osuše pet do najviše deset minuta, piše zadovoljna.hr. 

U mašinu za sušenje veša nikada ne stavljajte:

1. … grudnjake

Visoka temperatura uništava elastične niti koje se nalaze u grudnjacima, a koje osiguravaju njihovu elastičnost. Ovo može brzo uništiti oblik grudnjaka koji više neće pružati potrebnu podršku. Zato je grudnjake najbolje osušiti na vazduhu.

2. … rančevi, torbe za ručak i torbe za kupovinu za višekratnu upotrebu

Kada razmislite o tome koliko toga završi u rančevima i torbama za kupovinu, jasno je da ih treba često čistiti i prati. Međutim, ovim stvarima nije mesto u mašini za sušenje veša osim ako su napravljene od stopostotnog pamuka. Visoka temperatura mašine za sušenje veša može prouzrokovati topljenje, skupljanje ili savijanje spoljnih materijala i može uništiti unutrašnju strukturu izolovanih vreća.

3. … koža, brušena koža i veštačka koža

Čak i ako vas uhvati pljusak, pokušaj da osušite bilo koju vrstu kože, čak i veštačku, u mašini za sušenje veša nije dobra ideja. Visoke temperature mogu izazvati savijanje ili pucanje tkanine. Okačite vlažnu kožnu galanteriju da se osuši na vazduhu dalje od direktne toplote ili sunčeve svetlosti.

4. … svila, donji veš i osetljive tkanine

Delikatne tkanine poput svile, čipke i prozirne mreže nikada ne smeju ući u mašinu za sušenje veša. Visoka toplota može stvoriti bore koje je gotovo nemoguće ukloniti. Ali najveća opasnost su detalji poput zatvarača koji mogu uhvatiti tkaninu i ostaviti rupu ili suzu.

5. … sportska odeća

Baš kao i donji veš, većina sportske odeće danas je napravljena od visokotehnoloških sintetičkih vlakana dizajniranih da podupiru mišiće i odvode vlagu tokom vežbanja. Da biste održali ovu odeću u obliku, izbegavajte mašinu za sušenje veša i ostavite ih da se osuše na vazduhu nakon pranja.

6. … patike

Patike mogu biti napravljene od jednostavnog platna, kože ili visokotehnoloških materijala. Nakon pranja patika, preskočite mašinu za sušenje veša. Visoke temperature mogu uzrokovati odvajanje tabana i savijanje materijala. Ostavite ih da se osuše najmanje 24 sata pre ponovnog nošenja. Za brže sušenje napunite ih zgužvanom novinskom hartijom koja će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

7. … džemperi

Džemperi su napravljeni od pletenog prediva koje može izgubiti oblik ako se nepravilno pere, a može se još više uništiti ako se stavi u mašinu za sušenje veša. Vrućina može uzrokovati skupljanje ili rastezanje prirodnih i umetnih vlakana i ubrzati trošenje materijala. Vraćanje džempera od sintetičkih vlakana u prvobitni oblik je nemoguće, ali neki džemperi od prirodnih vlakana mogu se „sačuvati“.

8. … otirači i gumeni otirači na zadnjoj strani

Bakterije koje izazivaju atletsko stopalo i neprijatan miris mogu se nakupiti u prostirkama za kupatilo, pa ih treba često prati i dezinfikovati u toploj vodi. Međutim, nikada ih ne smete stavljati u mašinu za sušenje veša na visokoj temperaturi. Gumena podloga može da se raspadne, pa čak i istopi.

9. … kupaći kostimi

Kupaće kostime treba prati nakon svakog nošenja kako biste uklonili prljavštinu, kremu za sunčanje, pesak, so ili hlor. Nakon pranja, ostavite ih da se osuše na vazduhu jer će toplota u sušilici izazvati deformaciju tkanine.

10. … predmeti sa šljokicama i perlicama

Ako imate odeću ili predmete za domaćinstvo sa šljokicama ili perlicama, držite ih dalje od sušilice. Ako se ukrasi zalepe za tkaninu, toplota može prouzrokovati topljenje lepka, a perlice i šljokice mogu da se iskrive.

BONUS VIDEO: Modne ikone – one su menjale svetske trendove