Zašto je važno da dete samo bira odeću i kada vas to izluđuje

Foto: Credit line: Picture Partners / Alamy / Profimedia

Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica.

Da bi vaše dete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, hrane i higijene.

Istraživanja su pokazala da ako dopustite detetu da se samo snađe i pronađe rešenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

Iako je vrlo važno imati poslušnu i disciplinovanu decu, ona ne bi trebalo da odrastu u okruženju u kom će biti kontrolisan svaki aspekt njihovog života jer tako neće moći da uče na sopstvenim greškama.

Takođe, kada detetu dozvolite da odeću ili obuću odabere samo, to za njega može da bude zabavna avantura. Svako novo oblačenje predstavlja novo iskustvo koje ga itekako može razveseliti, a posebno kada mu prepustite da i u posebnim prilikama odabere šta želi da nosi, što mu pruža i osećaj važnosti. Ali, pritom ipak treba postaviti i neke granice.

Foto: Credit line: Picture Partners / Alamy / Profimedia

„Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica“, tvrdi dr Karen Ruskin, porodični terapeut i dodaje:

„Deca teže nezavisnosti, pa tako ne čudi njihova želja da u novembru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće da dozvole, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade samopouzdanje“.

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato savetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će obući, ali i da im dozvole da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni.

Foto: Credit line: Picture Partners / Alamy / Profimedia

Ne mora to uvek da bude, ali svaki drugi dan je poželjno. ​Odlukom o tome da detetu dozvoljavate da samo bira šta će da nosi, dajete mu priliku da bude različito i jedinstveno. Iako bi mu u nekim prilikama, poput venčanja ili odlaska u školu trebalo sugerisati i objasniti zbog čega je važno pridržavati se kodeksa oblačenja, u svim ostalim situacijama poželjno je da dete samostalno odlučuje o tome šta će da nosi.

Pritom ga podstičete da istražuje svoj stil i ličnost, ali i da se odupre pritisku “uklapanja“. Tako ujedno razvija kreativnost jer mu oblačenje neće biti nepromišljen čin nego stvar o kojoj će morati da donese odluku.

***

BONUS VIDEO: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram