Da li je normalno da deca viđaju gole roditelje

Foto: Credit line: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

"Nema ničeg lošeg u tome da ste goli sa članovima svoje porodice".

U mnogim filipinskim domaćinstvima je na primer sasvim uobičajeno da se roditelji kupaju ili oblače u prisustvu svoje dece. I dok je to nekima najnormalnija stvar, mnogi su se zapitali da li je potrebno postaviti granice ako je dete suprotnog pola ili je dostiglo određeni uzrast.

O ovoj temi smo razgovarali sa Nikolinom Milosavljević, dečjom psihološkinjom.

„Ne postoji jasna granica kada treba da prestanete da šetate bez odeće pred decom. To sve zavisi od toga kako se roditelj oseća. Ima roditelja koji počnu da osećaju stid kad dete ima oko tri godine i kada uđe u fazu radoznalosti i postavljanje pitanja, pa naravno, počnu i pitanja u vezi sa intimnim delovima tela. Posebno se javlja pojačan stid kada je dete suprotnog pola od roditelja“, kaže dečja psihološkinja Milosavljević.

S druge strane, postoje roditelji koji ne osećaju tu vrstu neprijatnosti kada ih deca zapitkuju u vezi sa njihovim polnim organima i koriste takve prilike da im više i objasne o njima.

I dok je možda jednostavnija situacija sa malom decom, kod  tinejdžera i adolescenata treba da se povede malo više računa jer su oni u najosetljivijim godinama.

„Roditelj suprotnog pola s njima ipak treba da povede računa prilikom presvlačenja. Ako roditelj nema problem da se pred detetom drugog pola presvlači, možda je to detetu neprijatno i tada treba ispoštovati njegove emocije“, savetuje psihološkinja.

Dakle, treba pratiti detetovu reakciju i svoje lične emocije i na osnovu toga proceniti da li je u redu presvlačiti se pred detetom ili ne. Pored toga vrlo važno jeste da nagost, sve dok nije praćena nekom seksualnom konotacijom, neće predstavljati bilo kakvu traumu za dete.

Inače, članaka na ovu temu ima malo, ali jedno istraživanje je pokazalo da goli roditelji nemaju štetan efekat za decu uzrasta od tri do šest godina.

„Nema ničeg lošeg u tome da ste goli sa članovima svoje porodice“, kaže Pol Abramson, profesor Kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu (UCLA), jedan od autora pomenutog istraživanja.

Njegova izjava nekim roditeljima deluje umirujuće, dok se mnogi i dalje muče da znaju kada bi trebalo da počnu da se prikrivaju i da budu diskretniji sa svojom decom.

Autori istraživanja predlažu sledeće smernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je reč o golotinji u svom domu.

Naučite dete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Objasnite detetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odeću uvek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da deca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumeju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osetite neprijatno da vas deca vide bez odeće, onda je vreme da to prestanete da radite.

Budite otvoreni za sva pitanja

Nikada nemojte da izbegavate pitanja dece kao što su „zašto mama nema muški polni organ, a tata ima“. Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o njihovim prstima, očima ili bilo kom drugom delu tela.

Naučite decu da nisu sva tela ista

Na kraju, treba da učimo decu od ranog uzrasta da se svi razlikujemo i da tela prolaze kroz razne promene, prenosi „Smartparenting“.

***

BONUS VIDEO: Paolo Koeljo – najčitaniji pisac modernog doba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram