Zašto je važno da dete pita i da zna sve što ga zanima o intimnim delovima tela – saznajte u novoj Mamazjaniji

"Moje telo je samo moje i ja o njemu odlučujem."

Važno je da deca u najranijem uzrastu znaju da su gospodari svog tela, kako ono funkcioniše i svi njegovi delovi, i da je sasvim u redu ako se nekada ne osećaju prijatno pod talasima poljubaca, maženja, dodira određenih ljudi, pa čak i ako su najbliži. Granice postavljaju sami, a tome se uče na vreme, ispričale su u novoj Mamazjaniji naše gošće Aleksandra Petrovski, autorka knjige „Potraga za moćnom značkom Gaćoslav“ i Manuela Kamikovski, porodična psihoterapeutkinja.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Uz Plazma Šejk (Plazma Shake) Bambijeve Plazmastičarnice, koji je partner u snimanju decembarskih epizoda, razgovarali smo u Mamazjaniji o temi spoznaje granica tela, koja počinje učenjem o delovima tela kod dece, a uključuje i one intimne, kao i o činjenici da je ono što je „u gaćama“ samo naše i to se ne pokazuje.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sve detalje objasnile su nam Aleksandra i Manuela, koje naglašavaju da je razgovor sa decom najvažniji i da kod najmlađih ne treba da čekamo da se sami požale ako imaju neku nedoumicu ili su prošli kroz neprijatnu situaciju, već treba da ih pitamo i da im kroz učestale razgovore dajemo do znanja da sve mogu i treba da nam kažu, da pitanje tela, kao i onoga što se sa njim dešava, nije i ne treba da bude – tajna.

Kad je vreme za razgovor o intimnim delovima tela i granicama fizičkog kontakta sa odraslima, ali i sa drugom decom?

Zašto je važno da dete pita i da zna sve što ga zanima o onome „što je u gaćama“?

Kako dete naučiti sa bude sigurno u svom telu i da ne dozvoli nikome da mu prilazi više nego što ono želi?

Aleksandra Petrovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ima li razlike u postavljanju granica između devojčica i dečaka?

Kako da znamo da je dete prošlo kroz neprijatno iskustvo, koji simptomi na to ukazuju?

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Šta može da bude tajna, a šta nikako ne sme?

Na koji način od malog deteta, koje rečima ne ume da objasni šta mu smeta, doći do odgovora i objašnjenja?

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U razgovoru sa našim gošćama došli smo do zaključka da ponašanje roditelja u odnosu na njihovo sopstveno telo, pitanja seksualnosti, kao i postavljanje granica u fizičkom kontaktu, najviše utiču na dete. Iz tog razloga neophodno je roditelje osvestiti o uticaju koji imaju na svoju decu, jer ako mi dozvolimo da nas nežno ili agresivno dodiruje tuđa ruka, koju ne želimo u svojoj blizini, isto možemo očekivati od deteta, pa zato hajde da poslušamo poruke Mamazjanije, da bi svako znao gde mu je mesto.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.