Zašto je štetno terati decu da ne plaču kad se udare

Foto: Corinna Kley / imageBROKER / Profimedia

Kada deca počnu plakati, mnogim je roditeljima prirodni instinkt reći im da prestanu. No, prema mišljenju ove majke, ali i brojnih stručnjaka, iako to rešava trenutni problem, moglo bi biti izuzetno štetno na duge staze.

Džaks Anderson, majka koja je po zanimanju savetnica za roditelje, tvrdi da su reči kojima pokušavamo naterati dite da prestane plakati poput „u redu je“, „dobro si“, „to je samo ogrebotina“, „budi hrabar“ i slično beskorisne i da će kasnije utiati na sposobnost deteta da se nosi s emocijama u životu.

„Mi svojoj djeci činimo medveđu uslugu kada tražimo da kontrolišu svoja osećanja. Naravno da su uznemireni – padnu, zaboli ih koleno, ugledaju krv. Ne mogu da kontrolišu bol i to deluje zastrašujuće“, objašnjava majka, piše Klix.

Objasnila je da će, ukoliko roditelji budu stalno koristili „beskorisne“ fraze, dete početi sumnjati u svoja osećanja.

Kako tvrdi, vremenom će ono imati utisak da stvara neprijatnost sebi ili drugima te da treba „ugušiti“ svoje prave emocije.

„Osećanja su nešto što se događa i deci je potrebna pomoć da njima upravljaju. Ne mogu ih kontrolisati“, objasnila je.

Umesto da ih pokušate odvratiti od plakanja, tvrdi da je decu bolje zagrliti, reći im stvari poput „žao mi je“, “ uredu je plakati“ ili „sigurno je strašno videti krv/ogrebotinu“.

Foto:Shutterstock

Ono što još možete uraditi je i tražiti im da podele s vama kako se u tom trenutku osećaju.

Prema podacima „Mental Health Foundation“, otprilike jedno od desetero dece i mladih pogođeno je problemima mentalnog zdravlja. Psihoterapeutkinja Ejmi Morin iz SAD-a tvrdi da na to utiče i ova roditeljska greška.

Možda ove rečenice neće pomoći u početku, no kasnije će ih dete sigurno razumeti, a na ovaj način ćete ga naučiti i kako da se nosi s raznim emocijama.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram