Zašto bi trebalo da prestanete s pušenjem još pre začeća

Foto: BRUNO BOISSONNET / BSIP / Profimedia

Istraživači su otkrili da su bebe u maternici zaostajale u razvoju skoro jedan dan kod žena koje su pušile deset ili više cigareta dnevno, iako su majke tokom trudnoće prekinule konzumiranje.

Pušenje pre i posle trudnoće dovelo je do manjih fetusa u 20. sedmici i manjih beba, pokazuje studija provedena u Roterdamu u Holandiji, piše Klix.

Studija, koja je u sredu objavljena u Human Reproduction, jednom od vodećih svetskih časopisa o reproduktivnoj medicini, pratila je 689 žena koje su bile trudne između 2010. i 2018. godine.

Istraživači su otkrili da je do desete sedmice trudnoće razvoj embrija kasnio za skoro jedan dan kod žena koje su pušile deset ili više cigareta dnevno u odnosu na nepušačice i za 1,6 dana kod pušačica koje su zatrudnele putem vantelesne oplodnje.

Autor studije Melek Rousian je rekao da rezultati naglašavaju važnost prestanka pušenja pre začeća i da se napori da se ženama pomogne da prestanu pušiti trebaju fokusirati na ovaj vremenski okvir.

„Ako je moguće, žene bi trebalo da prestanu pušiti od samog trenutka kada planiraju da zatrudne, ali u svakom slučaju uvek je dobro prestati pušiti, posebno u bilo kojoj fazi trudnoće“, naglasio je.

Pušenje ne utiče samo na rast embriona tokom trudnoće i na porođajnu težinu, već i na razvoj embriona već u ranim fazama trudnoće, naglašava se u istraživanju.

Istraživači sada proučavaju različite načine kako pomoći budućim roditeljima da prestanu pušiti kroz konsultacije licem u lice, naknadne posjete i digitalne intervencije.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram