Važno saznanje o kovidu i nerođenim bebama

Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

Antitela koja štite od koronavirusa često se prenose sa majke na novorođenče tokom trudnoće, izvestili su naučnici u petak.

Specijalista za novorođenčad Dr Dastin Flaneri iz Dečje bolnice u Filadelfiji i njegove kolege proučavali su više od 1.400 majki i novorođenčadi.

Otkrili su da su zaštitna IgG antitela prebačena preko placente kod 72 od 83 zaražene ili prethodno zaražene trudnice koje su proučavali.

„Naša otkrića pokazuju potencijal da antitela, specifična za SARS-CoV-2 , koja potiču od majke, obezbeđuju neonatalnu zaštitu od koronavirusne bolesti 2019“, napisao je tim u časopisu JAMA Pediatrics.

Pročitajte još:

U okviru studije su prikuljeni uzorci krvi od 1.471 majki i njihovih beba, od ukupno 1.714 žena koje su porodile u bolnici u Pensilvaniji između aprila i avgusta 2020. Antitela na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje kovid 19, pronađena su kod 83 od 1.471 žene, ili nešto manje od 6 procenata. A 60 odsto žena koje su imale antitela na koronavirus nisu imale simptome, izvestili su naučnici.

Foto: Chad Ehlers / Alamy / Profimedia

IgM antitela, koja su prva koja telo stvori kada se bori protiv nove infekcije i u ovom slučaju ih može proizvesti fetus, nisu pronađena ni u jednom uzorku krvi iz pupčane vrpce, što ukazuje na to da majka nije zarazila dete tokom trudnoće. To je bilo tačno čak i u slučajevima kada je majka bila kritično bolesna. Rezultati se poklapaju sa najnovijim dokazima da je zaraza bebe u trudnoći, iako je moguća, retka.

Pročitajte još:

U uzorcima od 83 majke i dece, 11 novorođenčadi nije imalo antitela na SARS-CoV-2. Šest je rođeno od majki koje su imale vrlo nizak nivo antitela IgG. Pet ih je rođeno od majki koje su samo razvile IgM antitela i nisu imale IgG antitela.

Autori rada rekli su da su neka od ograničenja njihove studije bila to što uzorci dolaze iz samo jedne bolnice i što su mogli da prikupe podatke o samo malom broju prevremenih porođaja.

Veća količina uzoraka omogućila bi im da istraže da li je važno u kom trenutku tokom trudnoće je majka zaražena i kako bi to moglo uticati na prenos antitela preko placente.

Naučnici su takođe morali da se oslone na medicinske kartone, koji su ograničili njihovu mogućnost da procene simptome kovida 19 tokom trudnoće.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram