Pedijatar razbija srpske mitove o zdravlju beba

Dojenje
Foto: Andy Alfaro / Zuma Press / Profimedia

Treba li beba da pije vodu ako sisa, ima li potrebe stavljati joj široki povoj, treba li je kupati svaki dan... Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs priča ima li istine u mitovima o bebama u koje veruju mnogi roditelji u Srbiji.

Široki povoj bespotreban

Mada su preporuke u drugim zemljama, posebno u Evropskoj uniji, drugačije, neki roditelji u Srbiji bebama i dalje stavljaju široki povoj zbog kukova. Dr Slavko Dušanov priča ima li potrebe za tim ili ne.

„Široki povoj se ranije koristio zbog displazije kukova, tj. iščašenja kukova jer se ranije ultrazvuk kukova radio oko šest meseci posle rođenja, pa se široki povoj stavljao preventivno. Sada se ultrazvuk po potrebi radi odmah posle prve kontrole kod izabranog pedijatra, dakle, oko mesec dana posle rođenja, tako da nema potrebe za širokim povojem“, kaže doktor i dodaje i da doktor odmah po rođenju deteta u porodilištu uradi jedan zahvat koji pokazuje da li postoji sumnja na iščašenje kukova.

Doktor kaže da široki povoj čak može više i da naškodi nego da pomogne.

„Deca treba da su što više slobodna, ona vole da budu golišava, a ako mu stavite dosta pelena, moguć je i dodatni ojed.“

Kupanje dva puta nedeljno

Mnoge roditelje muči i pitanje treba li da svoju bebu kupaju svaki dan ili ne, pa se oko toga često raspravljaju na društvenim mrežama.

„Uopšte nije preporučljivo kupati bebu svaki dan jer jednostavno nije potrebno. Ona ne može mnogo da se isprlja. Može samo da se malo oznoji ako se, recimo, pregreje prostorija. Takođe, svi preparati za higijenu su puni hemijskih supstanci i sve više dece je sklono alergijama. Zato, kad bebu kupate, sapunom možete da operete preponsku regiju, posebno kad se upiški i ukaki, a ostatak samo mlakom vodom, i to jednom do dva puta nedeljno, najviše triput, po potrebi“, savetuje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Doktor ističe i da se na Zapadu ne sprovodi prvo kupanje posle rođenja u porodilištu da se ne bi skinuo bebin zaštitni sloj, takozvani sirasti maz, dok se kod nas to i dalje radi u nekim porodilištima, što nije dobro.

Ako sisa, uglavnom joj ne treba voda

Velika dilema je i da li beba uopšte treba da pije vodu ako se hrani majčinim mlekom.

„Čak 89 odsto majčinog mleka je voda i te mineralne materije i sve što mleko sadrži je podređeno bebinim potrebama. Zato, ako beba isključivo sisa, nema potrebe da dodatno pije vodu, ali ako je u optimalnim uslovima – ako spava na 21 stepen, ako se ne znoji previše i ne gubi tako tečnost… A da bi bili sigurni, roditelji mogu da bebu ponude kašičicom da uzme vodu, pa ako želi, uzeće. S druge strane, ako je beba na formuli ili ako je pije kravlje mleko, onda joj je potrebno više tečnosti, pa joj treba redovno nuditi vodu.“

Ne budite bebu da bi jela

A kako da majka zna da li beba dobija dovoljno mleka dok sisa?

„Laktacija se uspostavlja dva meseca po rođenju, pa beba neće odmah, čim počne da sisa, da uzme količinu mleka koja joj treba. Ali to se vremenom sve ustali. Zato je važno znati da majka ne treba da na svaka dva, tri sata budi bebu ako spava da bi jela. Beba će plakati ako nije dovoljno posisala, tražiće još, pa će majka znati.“

Doktor napominje i da je uobičajena pojava da bebe u prvom trimestru neujednačeno napreduju, nekoliko dana dobiju na težini, pa nekoliko dana izgube i da to nije ništa strašno.

„Po pravilu beba bi trebalo da napreduje 25-30 grama svaki dan u prva tri meseca, ali često se dešavaju odstupanja. I to ne znači ništa loše ako je beba zadovoljna i pri kontrolnom merenju solidno napreduje, pa joj ne treba po svaku cenu davati dohranu.“

Ako plače u naletima, sve je u redu

Doktor Dušanov otkriva i kako da roditelji razaznaju šta beba poručuje plačem – kada je znak za uzbunu, a kada je sve to normalno.

„Kada je beba na dohrani, a ponekad čak i kad sisa, u prvim mesecima dešava se da zbog grčeva plače i tome se i dalje ne zna tačan uzrok, nauka ne zna odgovor. Zato, ako dete jede, ako ne povraća u mlazu, ako ima gasove i redovnu stolicu (na prirodnoj ishrani se desi i da po 10 dana nema stolicu i to nije čudno), a plače u napadima, dok je između tih napada normalna i smirena – onda nije ništa opasno“, kaže pedijatar Dušanov i napominje da u suprotnom obavezno treba ići lekaru.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram