Zašto trudnicama svi daju različite savete o vakcini

trudnice vakcina korona
Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Umesto da na jednom mestu mogu da pronađu sve relevantne informacije, trudnice su svakodnevno zatrpane kontradiktornim informacijama o tome da li smeju ili ne smeju da se vakcinišu protiv korone. Čak i najveći zdravstveni svetski centri koji se bave pandemijom, poput Svetske zadravstvene organizacije i Centra za prevenciju bolesti, imaju kontradiktorne stavove.

Zanimljivo je da nijedna organizacija direktno niti brani niti odobrava trudnicama da se vakcinišu, ali zato daju različite preporuke.

Pročitajte još:

CDC kaže da trudnice treba da se posavetuju sa svojim lekarom ako bi da prime vakcinu i to su mnogi podržali jer je tako odluka uglavnom na budućim majkama. SZO pak savetuje da trudnice ne uzimaju vakcinu osim ako su u visokom riziku da obole od kovida (zbog radnog mesta ili hroničnih bolesti). Na to su mnogi reagovali zaključkom da je kovid mnogo opasniji za trudnice nego eventualne posledice koje one mogu da imaju od vakcine, piše Njujork Tajms.

„Nema dokumentovanih rizika za fetus, nema rizika u teoriji, nema potvrđenog rizika ni u studijama na životinajma od vakcina“, kazala je dr En Lirli sa univerziteta Severna Karolina.

I šta je onda razlog ovih oprečnih stavova vodećih medicinskih centara?

Jednostavno, manjak informacija. Trudnice nisu bile deo ispitivanja vakcina protiv korone, kao što nisu ni za jednu drugu vakcinu. To je s jedne strane jasno – niko nikakvom studijom ne želi da dovede u rizik buduću mamu i bebu, ali baš to što ih isključuju iz studija stvara ovakve situacije – da se ne zna šta je bolje za njih.

Vakcine se inače smatraju bezbednim i trudnicama se savetuje da se vakcinišu protiv gripa i drugih bolesti, još od od šezdesetih godina. Ipak, sada malo ko želi da preuzme odgovornost i jasno kaže trudnicama – vakcinišite se. Oni prosto ne mogu da znaju, opet u nedostatku testiranja, da će biti sasvim bezbedne. To je obično slučaj i sa drugim lekovima i medicinskim sredstvima jer se po pravilu ništa od toga ne ispituje na trudnicama.

Zanimljivo je i da su CDC i SZO, osim za trudnice, tokom pandemije imale i druge kontradiktorne stavove – poput onih o efikasnosti nošenja maske i o širenju virusa u zatvorenom prostoru.

U svakom slučaju, CDC je nedavno objavio kako Modernina i Fajzerova vakcina verovatno nisu rizik po trudnice. Stručnjaci kažu da je ovom američkom centru možda i lakše da kaže tako nešto jer Amerikanci uglavnom imaju dobru zdravstvenu negu i pristup lekarima. SZO je, s druge strane, nadležan i za siromašne države u kojima žene ne mogu tek tako da se posavetuju sa svojim lekarom da li da prime vakcinu ili ne.

Fajzer počinje ispitivanja vakcine na trudnicama

Ipak, Fajzer planira da počne ispitivanja vakcine na trudnicama u prvoj polovini ove godne, dok će Moderna pratiti reakcije kod trudnica koje prime vakcinu.

Pojedini zameraju proizvođačima vakcina zašto nisu našli način da na vreme uvrste trudnice u istraživanja jer je tako izgubljeno dragoceno vreme – moglo se ranije znati više o uticaju vakcina protiv korone na trudnice.

Pročitajte još:

Akiko Ivasaki, imunolog sa univerziteta Jejl, takođe kaže da bi bilo bolje da je SZO bila transparentnija u svojim stavovima o trudnicama i vakcini jer, kako kaže, životi žena zavise od toga.

Stručnjaci podsećaju i na epidemiju ebole u Kongu kada su zdravstveni radnici ponudili vakcinu svima sem trudnicama i dojiljama. Bez te vakcine čak 98 zaraženih trudnica je umrlo. Ebola je bez sumnje opasnija, ali i kovid se pokazao opasnim po trudnice – studija CDC iz novembra kaže da su trudnice s kovidom pod većim rizikom da završe u bolnici ili da umru u odnosu na žene koje nisu trudne, a isto su imale simptome kovida.

Inače, Britanska agencija za lekove prvo je u svom vodiču za vakcinaciju strogo istakla da trudnice ne treba da prime vakcinu, međutim nakon toga je odluku revidirala. Sada se kaže da je vakcina preporučljiva trudnicama koje su u visokom riziku da obole od kovida (npr. zdravstvene radnice), pa se pojedini stručnjaci nadaju da će i SZO poći tim putem.

Na kraju, stavovi SZO i CDC i nisu tako različiti – prvi kažu da žene pod velikim rizikom treba da se vakcinišu, a drugi da sve trudnice treba da imaju pristup vakcini, ali uz konsultaciju s lekarom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram