Laži o trudnoći i vakcinama kojima plaše žene

Beba i porodica 27. jan 202116:20 > 17:46
Trudnoća i korona
Foto: Manu Padilla / Alamy / Alamy / Profimedia

U gomili glasina u vezi s vakcinama za kovid 19, koje cirkulišu društvenim mrežama ovih dana, trenutno posebnu pažnju dobijaju one koje se tiču njihovog uticaja na reproduktivno zdravlje žene i upozoravaju na opasnost od neplodnosti, odnosno rizik po zdravlje mame i bebe.

Poreklo te konfuzije treba tražiti u činjenici da rana ispitivanja Fajzerove i Modernine vakcine nisu uključivala trudnice i dojilje, tako da za njih nije ispitana bezbednost, piše The New York Times. Na toj potrebi kompanija da se ograde izraslo je nekoliko velikih mitova o uticaju ovih vakcina na zdravlje žena, među kojima je i onaj da vakcinu ne bi trebalo da prime ni žene koje planiraju potomstvo.

Teorija zavere koja se proširila društvenim mrežama kaže da vakcine izazivaju neplodnost tako što generišu antitela koja ne ciljaju samo spajk protein koronavirusa, kako je planirano, već reaguju i na protein sadržan u placenti koji se zove sincitin-1. Navodno, protein virusa i ljudski protein su tako slični po strukturi da će antitela koja treba da spreče koronavirus, sprečiti i placentu da se razvije kako treba. To je potpuna laž, podvlače u tekstu za The New York Times studentkinja medicine Alis Lu-Kaligan i dr Akiko Ivasaki, profesor imunobiologije na Jejlu.

„Naš tim uporedio je spajk protein koronavirusa i sinticin-1 i nismo našli bitne sličnosti između delova njihovih aminokiselina. Analizirali smo uzorak žena s kovidom i nismo detektovali nikakvu reakciju antitela na sincitin-1 protein. Takođe, nema nikakvih dokaza ni prijavljenih slučajeva neplodnosti kod žena koje su se oporavile od kovida 19, uprkos tome što su milioni njih bili inficirani. Naprotiv, dešavalo se da žene začnu nakon preležane korone ili vakcinacije, neke su zatrudnele još dok su učestvovale u kliničkim ispitivanjima vakcina“, navode autori članka.

Uprkos tome, ovaj mit proširio se društvenim mrežama, a na njega se nadogradila i priča da vakcina nije dobra ni za porodilje koje doje bebe.

„Ali imunizacija dojilje garantuje korist i mami i bebi. Vakcina izaziva odgovor imunog sistema majke, stvaranje antitela koja preko mleka dolaze u organizam bebe i štite i nju. Sadržaj vakcine ne stiže do mleka, ali čak i ako bi se to desilo, ne bi bio pretnja po zdravlje odojčeta“, ističu Lu-Kaligan i Ivasaki.

Pročitajte još:

Kako navode dalje u tekstu, trudnicama je odluka o vakcinaciji ostavljena „na sopstveni rizik“. Ukoliko nije u opasnosti od izlaganja virusom, ima smisla da sačeka dok se ne porodi ili dok ne bude dostupno više informacija. S druge strane, one koje jesu izložene, mogle bi da budu u problemu. Bilo kakav imuni odgovor tokom trudnoće, izazvan infekcijom ili vakcinom, mogao bi da ima neke nerpedviđene posledice, upozoravaju Lu-Kaligan i Ivasaki.

Testiranja vakcina na životinjama pokazala su da one nemaju uticaja na trudnoću, ali potrebno je svakako još istraživanja.

S druge strane, ne zna se do kraja ni kako kovid 19 deluje u trudnoći, ali je poznato da zaražene trudnice postaju podložnije nekim bolestima. Infekcija može voditi i do opasnih komplikacija, kao što je eklampsija, najveći strah trudnica, a u retkim slučajevima koronavirus može da napadne placentu.

„Za bilo koju ženu koja je trudna, koja doji ili tek planira da zatrudni, suočavanje sa kovidom 19 je gotovo sigurno opasnije od vakcine“, zaključuju autori, a dr Ana Gligić, naš cenjeni virusolog, nedavno je objasnila kako u ovoj situaciji treba da razmišljaju sve buduće mame, sve one žene koje tek planiraju potomstvo.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram