Vakcina protiv raka koju treba da primi svako dete u Srbiji – i tačka. Nova Mamazjanija o HPV i reproduktivnom zdravlju

Vakcina koja će vašu decu zaštititi od raka, u Srbiji se dobija potpuno besplatno.

Nedoumice, dileme, sve detalje o HPV vakcini koja štiti od raka, ukoliko se primi u dečjem uzrastu, i odgovore na pitanja, koja najčešće imaju roditelji, daju u novoj Mamazjaniji doktorke Svjetlana Cvijanović, ginekološkinja i Irena Đorđević, psihijatrica.

Foto:Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Koja oboljenja prouzrokuje humani papiloma virus (HPV), od kojih štiti HPV vakcina?

Zašto HPV vakcinu treba da prime i devojčice i dečaci i u kom uzrastu?

Koliki obuhvat vakcinacijom je neophodan da bi se stopa oboljevanja, a samim tim i smrtnosti od karcinoma grlića materice u Srbiji smanjila?

Gde roditelji treba da se informišu o HPV vakcini?

Koje su najveće bojazni roditelja kada je u pitanju HPV vakcinacija?

Foto:Nova.rs

Zašto je svaka vakcinacija, pa i HPV, među roditeljima u našoj zemlji potencijalni problem?

Kako sa decom razgovarati o polnoprenosivim bolestima?

Koliko je važna prevencija i zašto se pre odlučujemo da lečimo bolest koju vidimo i osećamo, umesto da je sprečimo dok ne postane čulno opipljiva?

Foto:Nova.rs

U ordinacije naših gošći svakodnevno dolaze roditelji u želji da saznaju nešto više o HPV vakcini, a samo njihovo interesovanje za prevenciju od virusa koji izaziva i jedno od najtežih bolesti na svetu, raka grlića materice, je veliki pomak i korak napred, smatraju doktorke.

U Mamazjaniji smo govorili o problemima koji nastaju kada roditelji prate antivakserske pokrete i teorije, koje ih skreću sa puta zdravlja i bezbednosti, koji se, u ovom slučaju, odražava negativno na njihovu decu, i da je važno da se informišu na pravom mestu, kao na sajtu HPVinfo.rs, gde mogu naći sve potrebne i stručne informacije o HPV virusu, a pre svega o vakcini koja nas od ove infekcije štiti.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.