Poražavajuće odgovore majki u Srbiji na HPV vakcinu nismo očekivali

Foto: Picture Partners / Alamy / Profimedia

HPV vakcina je česta tema, a neke mame nemaju pozitivno mišljenje.

Kako je priča o HPV vakcini vrlo aktuelna, te i priča o vakcinaciji dece i mladih istom, mnogi roditelji se nalaze u nedoumici šta da rade. Još jedna vakcina u nizu, te iako bukvalno može da spreči nekoliko vrsta kancera, nedovoljna informisanost o istoj prouzrokuje razne poražavajuće odgovore na ovu temu.

Tako smo na Tviteru, naravno, naišli na nekoliko vrlo negativnih komentara na ovu zaštitu od čak devet kancerogenih vrsta HP virusa, pošto je nova vakcina devetovalentna, i to u stilu ‘nisam stručnjak, pričam kao mama’.

A, svima nam je dobro poznata ta grupa ‘mamika’ na Fejsbuku, koja sadrži preko 20 hiljada članica, te nam često pokazuju kako zapravo izgleda razmena dezinformacija.

Primer: ‘Istraživanja u Australiji i US pokazuju da ima puno devojčica koje su obolele od raka neposredno posle vakcinacije…’

Mnogi su se dalje šalili na račun mama koje nisu stručnjaci, ali svoj stav žele javno da zastupaju, a mi svima preporučujemo da pročitate tekstove o HPV-u i HPV vakcinaciji na linku ovde i ovde.

Na nama ostaje samo da se edukujemo više, pišemo češće i pridržavamo se one vežne ‘ispeci, pa reci’.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram