„Ustajala sam u 6, spremala ručak i prala kosu, pa tako lepa nosila ćerki doručak u krevet“: Ispovest Vesne Dedić, samohrane mame

Za sebe kaže da je „novinarka koja piše knjige“, a Vesnu Dedić ugostili smo u novoj Mamazjaniji pre svega kao mamu jedne Lenke, koja je danas odrasla devojka na doktorskim studijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz razgovora sa Vesnom shvatili smo da je ona prvo majka, pa onda novinarka i književnica, koja će sve učiniti za svoje dete.

Ćerku je podigla sama i njeno iskustvo sa roditeljstvom bilo je božanstveno.

Vesna Dedić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Kada je izašla iz lošeg braka i shvatila da će o ćerkici morati sama da brine, počela je nova etapa života, koja je zahtevala ozbiljnu borbu. Na taj period danas gleda sa osmehom, jer su i Lenka i ona uspešno ostvarile svoje ciljeve, ali i naučile da nema tog problema koji trud i rad ne mogu da reše.

Vesna Dedić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Život mame i ćerke, Lenkino odrastanje, proticao je bez trzavica, a mama joj nije bila drugarica, ali joj je, kaže, pružala slobodu. Nije zahtevala sve petice u školi, ali je htela da vidi trud i zalaganje za što bolji uspeh. Verovala je da će Lenka krenuti umetničkim stopama, ali ju je ipak nauka odvukla na drugu stranu, Vesni nepoznatu.

Koliko je važno da roditelj pruži dobar model detetu?

Kako se vaspitavaju ženska deca?

Zašto dete ne sme da bude trofej ambicioznog roditelja?

Zašto je bolje dati detetu slobodu nego kontrolisati ga i ograničavati?

Zašto treba da se zabrinemo ako je dete u kući mirno, tiho, poslušno?

Koji su najveći izazovi sa kojima se u Srbiji suočavaju samohrane majke?

Zašto se posle razvoda Vesna nikad više nije udala?

Ana Marković i Vesna Dedić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

O tome koliko je razvod bolan, ali je nekada „jedini izlaz“ i kako izgleda kada majka ostane sama sa detetom, priča Vesna u novoj epizodi Mamazjanije. Ona nam otkriva kako je vaspitavala Lenku, kada se najviše uplašila za njihov odnos i koliko je važno devojčice učiti šta sve mogu da urade, a ne samo im ponavljati šta je to što – ne smeju da rade.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta