Tužan prizor porodilišta u Požarevcu: Kako smo ovo dopustili

koliko košta porođaj
Foto: Shutterstock

Dok država daje 300.000 dinara za prvorođeno dete, kao da se zaboravlja činjenica u kakvim uslovima će žena roditi to dete. Na društvenim mrežama iz dana u dan savesni ljudi dele poražavajuće prizore iz bolnica - a poslednja fotografija iz Požarevca zaista boli.

„Pošto nema tople vode u bolnici porodilje greju vodu u flašama na radijatoru kako bi mogle da se zaperu! Za čiju decu se vodi ta kampanja kad je i tuširanje u ovoj bednoj državi postalo luksuz?!“, komenatar je iznad slike podeljene na Tviteru, koja zaista poražava.

Druge korisnice Tvitera ispod objave su podelile svoja iskustva.

„Porodila se u Šapcu. Isto stanje, samo je bio april pa nismo imali gde vodu da grejemo. Mnogo je gore nego što izgleda, ne može se to prepričati. Mada meni je ta hladna voda i sve palo u zaborav kad su mi zenznuli dete pa smo prvi mesec proveli na institutu boreći mu se za život“.

„Nemojte o porodilištima. Nema ponižavajućeg mesta za žene o tog. Tu gde se rađa novi čovek, gubite svaki osećaj da ste ljudsko biće“.

„Porodila se pre pet godina u Užicu….Na čitavom odeljenju, samo jedno „kupatilo“ je imalo toplu vodu. Kad je gužva, a stalno je, stisneš i plakneš se ‘ladnom vodicom. A o čaršavima da ne pričam“.

A podeljena je i fotografija obroka u Subotici.

Oskudni obroci mamama se daju i u jednoj vrloj važnoj zdravstvenoj ustanovi – Institutu za majku i dete.

„Ni za prvo ni za drugo jelo koje je žena dobila za večeru ne znamo šta je. Ja ne bih smeo da probam. Pritom, daleko od toga da je supruga probirljiva – ja se redovno šalim s njom šta sve može da pojede, ali za ovo kaže da je probala da jede, ali joj se vraća“, rekao je za Zadovoljna.rs tata čija je supruga na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić’’ poslednjih pet dana jer im je tek rođena beba operisana.

Osim hrane, nemili prizori dolaze i iz kupatila koje majke koriste.

„Kupatilo je zaista strašno, plus prozor koji ne može da se zatvori. Žena kaže da je sve to čisto, ribaju, dezinfikuju, ali raspada se. Takođe, sa metalnih krevetaca se ljušti boja, sve je zarđalo, staro… Ali to i nekako da se razume, međutim, hrana… Za tu količinu i sadržaj nema opravdanja“, dodao je.

Foto:Privatna arhiva

A ranije ove godine, u julu, izvestili smo o buđavoj šunki koja je poslužena porodiljama u Kragujevcu.

“Non-stop se priča o natalitetu, ali kako da neko dobije želju i volju da rađa u ovakvim uslovima? Žene ovde treba da donesu novo biće na svet, a osećamo se kao u klanici ili logoru. Psihički je jako teško da se izdrži, jer morate da ih molite 100 puta ako vam nešto treba. Nadam se da će neko konačno da osvesti ovaj narod, jer neko mora da istupi. Žene su navikle da ćute i trpe. Ne može nešto nenormalno da nama bude normalno”, rekla nam je tada trudnica koja je fotografisala šunku.

Foto: Privatna arhiva

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram