5.000 razloga da ne rodiš dete u Srbiji

Stav 10. avg 202112:18 > 13:13
Beba
Foto: Charles Gullung / ImageSource / Profimedia

Moja mala komšinica Sara ima nešto više od godinu dana, tek je prohodala. Svaki dan sa mamom i tatom učvršćuje svoje prve korake šeprtljasto se gegajući po kraju. Ovih dana je nisam srela. Sara je ostala iza zatvorenih vrata i prozora jer je Karaburmu osvojio dim iz Vinče.

Sara ne zna zašto ne može napolje i sigurno je kenjkava i nervozna. Njeni mladi roditelji ne mogu da objasne ni njoj ni sebi zašto ih oči štipaju a pluća peku, uplašeni su od svega nepoznatog što njihovo dete udiše, ne znaju da li je opasno, pitaju se kakve posledice taj sivi oblak može da ostavi na Sarina mala pluća. Sede u dnevnoj sobi, izvode kerefeke ne bi li je zabavili i povremeno se ozbiljno pogledaju.

Ovaj mladi bračni par je nedavno kao i vi i ja čuo najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi da postakne rađanje dece i da je predložio da se u tom cilju porodiljama da podrška od 5.000 evra. I sad se gledaju, dok Sara trči od kuhinje do sobe, misle nešto da li da odmah, evo večeras, čim Sara zaspi, prionu na drugo. Utom se Sara zakašlje i oni reše da spavaju odvojeno, neće se ni pipnuti. Bar dok žive u Srbiji. Jer 5.000 evra se ne diše, a nova dečja pluća nisu raspoloživa u obližnjem tržnom centru. U tom tržnjaku doduše ima prečišćivača vazduha, ali odakle im za to.

Nema tih para koje mogu da zamaskiraju odsustvo odgovornosti mordora koji živimo. Koliko para nadoknade roditeljima bi bilo dovoljno da kupe zdravlje dece koju trujete? Da li vam skraćenica SMS zvuči poznato? Zašto u nedelju roditeljima, deci, astmatičarima i svima nama drugima nije zvanično saopšteno šta je u dimu iz Vinče, kako je do požara došlo i kako da se ponašamo? Da li decu intuitivno da štitimo? Čija je greška što moramo da ih štitimo? Zašto da se rađa više dece u Srbiji? Pa ona će vam sutra, bolesna od svega čime nas trujete, biti samo biti trošak, treba nove kule da dižete. Šta radi Ministarstvo zaštite životne sredine povodom činjenice da nas već neko vreme vazduh u Beogradu, Valjevu, Nišu, Užicu, Pančevu brzo i sigurno ubija?

Zabranili ste našoj deci vazduh, a pričate o 5.000 podsticaja. Ove moje komšije, Sarini mama i tata posle jučerašnjeg dana imaju 5.000 razloga da drugo dete prave u nekoj drugoj državi, da pobegnu glavom bez obzira, a da smo dovoljno pametni i mi ostali bismo otišli odavde. Ne da bolje živimo, već da preživimo. A vi se onda igrajte politike, kupujte leteće prečišćivače, dišite punim plućima i pravite decu jedni drugima. Ili je ova zemlja ipak više Sarina nego vaša. Ako je tako, odgovaraćete i njoj i svoj drugoj deci kojoj ste ukinuli pravo na čist vazduh.

***

Bonus video: Dan majke trojki

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram