„To je kao heroin“: Sandra je progovorila o tihoj patnji kroz koju prolazi 400.000 žena u Srbiji

"Ne možete da odustanete."

Ne stajem dok ne rodim bebu, parola je kojom se, pre ili kasnije, vode žene koje uđu u proceduru vantelesne oplodnje (VTO), bez obzira na broj neuspelih pokušaja. O ovome je posvedočila i gošća podcasta Mamazjanija Sandra Jovanović, koja je čak 14 puta prošla kroz ovaj postupak. Taman kad je mislila da će konačno odustati, rodila je Ljubicu.

Vantelesna oplodnja postala je na neki način Sandrin život, jer ona je danas IVF (in vitro fertilization) konsultantkinja, a bivša je direktorka Centra za vantelesnu oplodnju i nekadašnja predsednica, ali i osnivačica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Iz svog iskustva, Sandra je ispričala koliko procedura VTO može izazvati zavisnost, a i zašto joj je bilo teže posle jednog pobačaja, nego 12 neuspelih VTO začeća.

Inače, procena je da u Srbiji oko 400.000 parova ima problem sa sterilitetom. Starosna dob onih koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine, a njihova borba u proseku traje od 6 do 10 godina. Posebno je alarmantno što sve više ima parova mlađih od 35 godina sa ovim problemom.

Podsećamo, Mamazjanija se vraća od septembra sa drugom sezonom, a premijerno ćete, kao i do sad, gledati nove epizode svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutru, i to na YouTube kanalu Nova video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.