Sandra je imala 12 neuspelih VTO, 1 pobačaj, muža u bolnici – a ovo je dan kad se sve preokrenulo

"VTO je kao heroin, ne možete da odustanete."

Ne stajem dok ne rodim bebu, parola je kojom se, pre ili kasnije, vode žene koje uđu u proceduru vantelesne oplodnje (VTO), bez obzira na broj neuspelih pokušaja. Ovo kažu gošće nove Mamazjanije, psihološkinja Tamara Roksić, koja pomaže parovima u VTO proceduri i Sandra Jovanović, koja je čak 14 puta prošla kroz ovaj postupak, i taman kad je mislila da će konačno odustati, rodila je Ljubicu.

Vantelesna oplodnja postala je na neki način Sandrin život, jer ona je danas IVF (in vitro fertilization) konsultantkinja, a bivša je direktorka Centra za vantelesnu oplodnju i nekadašnja predsednica, ali i osnivačica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Iz svog iskustva, Sandra je ispričala koliko procedura VTO može izazvati zavisnost, a i zašto joj je bilo teže posle jednog pobačaja, nego 12 neuspelih VTO začeća?

Zašto je važno da žene, ali i njihovi partneri moraju da znaju gde je granica i koliko daleko su spremni da odu da bi dobili potomstvo?

Zašto su žene u procesu VTO sujeverne i kako je moguće da je ovaj postupak u 21. veku i dalje tabu?

Ko preuzima krivicu za neuspešno začeće prirodnim putem i zašto?

Posle koliko neuspelih pokušaja se javlja anksioznost, panika, strah i do čega može da dovede, a i kako se osloboditi strepnje, otkriva nam Tamara, kroz čiju je ordinaciju prošlo stotine parova, od kojih su većina danas ostvareni roditelji, ali mnogima je i dalje potrebna pomoć, razgovor, savet ili neko ko će samo da ih sasluša.

„Mamazjaniju“ ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova rs i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.